Hlavní obsah

Přispěla videohra k rozdmýchání protestů v USA? Sotva…

Foto: Steam

Akční pixelartová hra Tonight We Riot.

Reklama

V květnu vyšla na digitální platformě Steam videohra s názvem Tonight We Riot, která vyvolala spekulace o spojitostech s hnutím Antifa. Hra má ale s hnutím pramálo společného, její popularita navíc dosahuje podprůměrných čísel.

Článek

„Tak dlouho, dokud alespoň jeden z nás přežije, bude revoluce žít dál,“ zní jedno z hesel v herní novince Tonight We Riot (Dnes se vzbouříme), kterou její autoři popisují jako „nesmiřitelně antikapitalistickou“. O hře se mluví i přes nezájem hráčů nebo nepříliš originální herní mechaniku. Americká konzervativní média totiž hru překřtila na Antifa: The Game, což v době, kdy chce prezident Trump prohlásit tuto organizaci za teroristickou, vzbudilo pozornost. Na sociálních sítích se začaly objevovat spekulace, že za hrou stojí právě Antifa a že hra eskaluje násilí během převážně poklidných demonstrací. Podobné informace zazněly i v českých médiích.

Hra má přitom se zmíněnou Antifou pramálo společného. Celá navíc působí především jako provokace s prvky satiry, autoři například uvádějí, že je hra „historicky přesná“, na bojišti se přitom do cesty hráči mimo policistů postaví bojoví roboti nebo zmutované sépie.

K Antifě se nehlásí ani samotní autoři hry. Texaské studio Pixel Pushers Union 512 jako inspiraci uvádí působení dělnických odborů v USA, především pak organizace Průmysloví dělníci světa (Industrial Workers of the World, takzvaní Wobblies), která vznikla v roce 1905 v Chicagu a stala se inspirací pro komunismus. Studio je mimochodem spoluvlastněné všemi vývojáři, kteří si následně rozdělují výdělek.

Hráč se v pixelartové akci vžije do role jednoho ze členů pracující třídy, kteří mají za cíl postupovat stále dalšími úrovněmi, osvobozovat své druhy a svrhnout vládce světa, ve kterém se hra odehrává. Když ovládaná postava zemře, hra nekončí, ovládání se jen přepne na jinou „postavu z davu“ a hráč pokračuje dál.

„Chceme tím říct, že každý je hrdinou revoluce. Všichni se společně zvedáme, všichni společně padáme a jedině kolektivní snahou můžete ve hře svrhnout mocenské struktury. Nebo zničit pancíř robota. Cokoli může být cíl,“ řekl serveru Notes From Below jeden z autorů hry Ten Anderson.

Server Observer ve svém článku píše o vzestupu her s tématem socialismu. Podle webu jsou hry různými formami kritizující kapitalismus populární už delší dobu, a to včetně největších hitů. Web Windows Central pak dokonce rok 2019 definuje jako rok, kdy se největší zápornou postavou ve videohrách stal kapitalismus. „Třídní vzpoura je příběh starý jako moderní historie. Kapitalismus a třídní nerovnost ale nikdy nebyly tolik v popředí jako teď,“ píše herní kritička Carli Velocciová. Jako příklady uvádí například akční sci-fi The Outer Worlds nebo Borderlands 3, kde se hráči ocitají ve světě ovládaném všehoschopnými korporacemi. Podle Velocciové je to pro herní trh dost důležité téma, přestože v objemu financí převyšuje ten filmový, studia končí a stovky vývojářů přichází o práci.

Hře se mezi prvními v českém mediální prostoru věnovaly Lidové noviny. Článek nazvaný „V Americe vyšla hra spojovaná s Antifou, kterou chce Trump zařadit mezi teroristické organizace“ může budit dojem, že hra přímo souvisí s násilnostmi během protestů a odvolává se přitom na konzervativní server National Review. Ten ale hru nekritizuje kvůli možné eskalaci násilí nebo vyvolávání k němu, ale za pokrytectví autorů. „Ta hra má nějaké zajímavé myšlenky, ale je příliš krátká a jednoduchá, ironické pak je, že ji její socialističtí autoři prodávají za přemrštěnou cenu pomocí nadnárodních společností,“ píše National Review.

Do hry se ve svém komentáři s názvem „Hra nesmiřitelně levicová. Navádění mladých lidí k zabíjení považuji za tragický počin“ pustil i šéfredaktor Lidových novin István Léko, který se obává, že „mladí lidé mastí tuto hru po nocích nejen v USA, ale také u nás. Když jim někdo zavelí, možná ji začnou aplikovat v ulicích českých měst už před příštími parlamentními volbami.“

Obavy ale alespoň podle čísel služby SteamCharts, která měří aktivitu uživatelů herního klienta, nejsou namístě. V jeden moment hrálo hru podle SteamCharts nanejvýš 47 hráčů, aktivních účtů na Steamu je přitom podle společnosti Valve, která platformu vlastní, na 90 milionů. Denní průměr popularity hry se pak pohybuje okolo sedmi až osmi hráčů (pro porovnání nejpopulárnější hru na službě Steam Counter-Strike: Global Offensive si denně spustí přes 877 tisíc hráčů). Prodejům a popularitě Tonight We Riot tak aktuální situace nepomáhá.

Reklama

Související témata:

Doporučované