Hlavní obsah

Příspěvek na energie? Havlíček chce podporu pro 800 tisíc domácností

Foto: Shutterstock.com/Lisa-S

Vláda chce na zdražení energií reagovat speciálními šeky.

Reklama

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) před volbami slibuje energetické šeky rodinám, kterých se dotkne zdražování energií.

Článek

Energetické šeky, které chce vláda zavést pro zmírnění dopadů zdražování elektřiny a plynu, by se měly týkat asi 800 tisíc domácností. „Příspěvek by dostalo asi 3,2 milionu obyvatel. Tedy domácnosti postižené na zdravotní či sociální bázi. Chceme pomoci těm, kterým by hrozila energetická chudoba,“ uvedl vicepremiér Karel Havlíček v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Podle něj je mohou rodiny pobírat už v příštím roce. „Pro rozpočet to znamená nízké miliardy korun. Možná bychom je vyčerpali ještě z letošního rozpočtu,“ dodal Havlíček.

Kritici mu vyčítají, že se štědrým plánem přispěchal čtrnáct dní před volbami. „Pan ministr nás vrací do dob přídělového systému jak za války,“ kritizoval jej předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

Plán považuje za nesystémový. „Jako bychom chtěli, aby Ministerstvo práce začalo stavět mosty. Máme tu doplatek na bydlení, do nějž je možné promítnout příspěvek na energie. Není potřeba vymýšlet takto složitý systém,“ zdůraznil v pořadu.

Pro příspěvek na energie by však ruku zvedl. „Jednoznačně bych to podpořil. Lidi trápí rostoucí cena energií. Po osmi letech vlády ANO přichází bídy do peněženek domácností. Jsou požírány jejich úspory,“ řekl.

Cena elektřiny je na historickém maximu. Ovlivňují ji rostoucí ceny emisních povolenek a také odklon Evropské unie od klasických energetických zdrojů, jako uhlí či jádra. „Pro mě je to celé zmatečné, když připravujeme šeky na základě evropského energetického Green Dealu. Já bych zrušil uhlíkovou neutralitu, zelenou politiku. Celou věc vidím jako na hlavu postavenou,“ řekl místopředseda SPD Radim Fiala.

Šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek za zdražováním elektřiny vidí i další aspekty, třeba vyšší ceny ruského zemního plynu. „Kolegové tady jedou předvolební kampaň. Pan premiér Babiš za Česko v Evropě pro Green Deal hlasoval. Házet to na zelené fanatiky, když odpovědnost je na premiérovi, je absurdní,“ řekl.

Reklama

Doporučované