Hlavní obsah

Přistiženi při činu. Okamurův poslanec a kandidát na senátora v kampani zneužili vůz městské policie

Představitelé hnutí SPD Tomio Okamury v Libereckém kraji v kampani před komunálními volbami zneužili majetek obce Rychnova nad Nisou.Video: Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Představitelé hnutí SPD Tomio Okamury v Libereckém kraji podle zjištění Seznamu v kampani před komunálními volbami zneužili majetek obce Rychnova u Jablonce nad Nisou. Pikantní na příběhu je, že se jednalo o služební vůz městské policie, který členové hnutí použili k rozvozu volebních materiálů. Vedle kandidáta na senátora u toho asistoval i současný poslanec a člen předsednictva SPD Radovan Vích.

Článek

Michal Švarc je kandidátem SPD Tomio Okamury na post primátora v Jablonci nad Nisou a současně senátora za senátní obvod č. 35. A tentýž Michal Švarc zároveň působí jako strážník městské policie v Rychnově u Jablonce nad Nisou. A právě v roli strážníka ho před týdnem přistihli náhodní svědkové v situaci, kdy společně s poslancem i členem předsednictva SPD Radovanem Víchem a dalšími pomocníky nakládají do služebního auta městské policie volební tiskoviny na kampaň.

Něco takového je ovšem v rozporu nejen se standardy pro používání policejních služebních aut, ale i ve vztahu k bezpečnostní složce, u níž je jeden z členů SPD zaměstnán. Zpravidla totiž představitelé obecních policií považují za nepřípustné, aby se strážníci ve službě jakkoliv přímo podíleli na kampani politických stran či hnutí. Anebo k takovému účelu zneužívali služební vybavení.

„Vozidla, která mají na sobě polepy a znaky městské policie, konkrétně u nás používáme výhradně ke služebním účelům. Nemáme tu nastavenou variantu, kdy by je strážníci mohli používat k jiným než služebním účelům. Ale nevylučuji, že v jiných obcích mohou mít jiná pravidla,” říká tisková mluvčí strážníků v Liberci Daniela Bušková. Podobnou situaci, jako mají nyní v Rychnově, nikdy v Liberci neřešili.

„Nicméně, pokud by se tak stalo, případ by nepochybně skončil i u pracovníka inspekce, který by prohřešek určitě řešil,“ dodává mluvčí Bušková.

Výjimku v používání služební techniky ale strážníci v Rychnově nemají. Zvlášť, pokud by se měla taková úleva týkat zvýhodňování ve volební kampani konkrétní strany či hnutí.

Starosta obce Tomáš Levinský v rozhovoru pro Seznam potvrdil, že podobnou aktivitou strážníka Švarce, navíc mimo území jejich obce, je nemile překvapen.

„Jsem velmi překvapený, že se naše vozidlo s naším strážníkem objevilo v Liberci. Tuto informaci samozřejmě prověřím. Musím požádat o vyjádření i toho strážníka, protože toto určitě není standardní,” reagoval na informace Seznamu starosta Tomáš Levinský (Rychnováci).

K zneužití obecního majetku se sám přiznal poslanec a člen předsednictva SPD Radovan Vích. Poněkud nestandardní jednání mu ale nepřijde nijak zvláštní a nechápe, co je na něm špatného.

„Ano. Nepopírám, že jsem pomáhal nakládat volební letáky panu Švarcovi do vozidla městské policie Rychnova u Jablonce nad Nisou,“ přiznal poslanec SPD Vích. Ve svém jednání ale nespatřuje jakékoliv pochybení.

Vyjádření se snažil Seznam získat přímo i od strážníka a kandidáta Michala Švarce. Bohužel neúspěšně. V současné době je v zahraničí a číslo na jeho soukromý mobil prý jeho spolustraníci nemají.

Reklama

Doporučované