Hlavní obsah

Přivaděč na Frýdecko-Místecku podstoupil modernizací za více než 140 milionů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava dokončila modernizaci přivaděče Krmelín - Staříč - Chlebovice za více než 140 milionů korun. Jde o klíčový přivaděč pro zásobování části Frýdecko-Místecka pitnou vodou.

Článek

Modernizovalo se přes devět kilometrů vodovodního potrubí a související infrastruktura. Šlo o jednu z nejrozsáhlejších investic společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava v uplynulých letech. Podnik díky ní zvýšil spolehlivost dodávek a také zlepšil kvalitu dodávané pitné vody.

„Průměr původního ocelového potrubí činil 500 milimetrů. Velká část stavby proběhla bezvýkopovou technologií, kdy není nutno výrazněji zasahovat do povrchu. Oproti plánu se podařilo stavební část dokončit již v letošním roce,“ uvedl mluvčí SmVaK Marek Síbrt.

Rekonstrukce přivaděče začala v roce 2019. Během stavby vodohospodáři vybudovali i novou čerpací stanici ve vodojemu nad Krmelínem, která zajišťovala dodávku vody do odběrných míst v trase rekonstruovaného úseku. Zásobování vodou nebylo během stavby přerušeno ani omezeno.

„Po kompletním zprovoznění přivaděče, které se předpokládá na přelomu listopadu a prosince po vyřízení kolaudace, budou obce Staříč a Brušperk zásobovány novým potrubním vedením. Pominou tak občasné problémy se zvýšeným výskytem obsahu železa, které se před rekonstrukcí vlivem stáří původního potrubí čas od času vyskytovaly,“ uvedl ředitel Ostravského oblastního vodovodu Jiří Komínek.

SmVaK jsou největší vodárenskou firmou v Moravskoslezském kraji a patří i mezi největší v zemi. Vodu dodávají více než 720.000 lidí zejména na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, ale také části Olomouckého kraje a do pohraniční oblasti Polska.

Reklama

Doporučované