Hlavní obsah

Přívaly pylu, které pokryly republiku do žluta, jednu profesi těší

Přívaly pylu těší včelaře.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Alergici mají neštěstí, ale pro včelaře je to velmi žádaná situace,“ říká dlouholetý včelař.

Článek

Česko už několik dní nepřehlédnutelně pokrývají zrníčka pylu, díky teplému a suchému počasí po několika letech pyl silně produkují jehličnany - smrky a borovice.

V suchém počasí to komplikuje život alergikům, avšak pro včelaře je situace velmi příznivá. Včely mají nadbytek potravy a to je předpoklad, že mohou včelstva posilovat.

„Alergici mají neštěstí, ale pro včelaře je to velmi žádaná situace,“ řekl seznamu dlouholetý včelař Miroslav Peroutka.

„Pyl je včelí chléb, včely ho potřebují ke svému životu. A pomáhá jim vychovávat včelí plod,“ dodává.

Video: Klasický obrázek těchto dní

Pyl pokryl všechno, auta nevyjímaje.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Přívaly pylu, které nyní pozorujeme v přírodě, mají podle něho ještě jednu výhodu. Včely mají pestrou nabídku různých druhů pylu, což je důležité, protože v chudších letech, kdy je v přírodě k mání jednodruhový pyl, mohou některá včelstva hynout z pylové podvýživy.

Jediný problém, které nyní včelaři s pylem mají, je to, že včely musí v krátké době donést do úlů zásoby na dobu, kdy příroda nebude tak štědrá.

S tím si však musí podle Miroslava Peroutky poradit včelaři, aby zajistili v úlech dost prostoru pro zásoby i pro rozšiřující se včelstva.

Jak se ojedinělý pylový rok projeví na kvalitě medu, podle včelaře záleží také na tom, jak se bude dále včelařský rok odvíjet.

V každém případě je podle něho předpoklad, že med s více pylovými zrny může být kvalitnější - pyl je totiž zdrojem bílkovin a vitaminů.

Reklama

Doporučované