Hlavní obsah

Privatizace bytu? Nevadí, že údaj o nemovitostech nebyl pravdivý, říká Praha 1

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Reklama

aktualizováno •

Ve zprávě o privatizaci bytu na Praze 1 bylo nepravdivě uvedeno, že Petr Arenberger (za ANO) ve městě nevlastní jinou nemovitost. Podle Prahy 1 ale toto stejně nebylo podmínkou odprodeje nemovitosti.

Článek

„Vlastnictví jiné nemovitosti nebylo důvodem k vyřazení z privatizace, proto také vlastnictví dalších nemovitostí nemusel dokládat,“ uvedla na webu Praha 1. Radnice centrální městské části tak reagovala na pochybnosti o koupi bytu ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem (za ANO) v roce 2019, na které upozornila Televize Seznam.

Ministr získal byt s ordinací o rozloze 245 metrů čtverečních v Bolzanově ulici za 11,5 milionu korun. Jako nájemce ho užíval od poloviny 90. let a v kupní smlouvě se zavázal, že byt po dobu deseti let neprodá či nepronajme a zachová ho pro trvalé bydlení.

Podle vyjádření radnice jej zprivatizoval v souladu s tehdejšími pravidly.

Přitom podle tehdy platných pravidel (viz článek 1, odst. 4) pro prodej bytových jednotek ve vlastnictví Prahy (viz upřesnění na konci článku) mohl takový byt koupit pouze tzv. oprávněný nájemce, tedy někdo, kdo „není nájemcem ani vlastníkem či spoluvlastníkem jiného bytu či nemovitosti na území České republiky určené k bydlení“.

V dokumentech, se kterými tehdy úřad pracoval (viz snímek níže), bylo uvedeno, že Arenberger žádné takové nemovitosti neměl. Kromě domu v Kobylisích ale v té době vlastnil také statek na Mělnicku ve Středočeském kraji, který pronajímal vinohradské nemocnici pro archiv, za což si také vysloužil kritiku. I řadu dalších nemovitostí.

Foto: MČ Praha 1

Důvodová zpráva Městské části Praha 1 k prodeji bytu Petru Arenbergerovi.

Podle ministra se ale potvrdilo, že byt privatizoval přesně podle pravidel. „Žádné pochybení tam není,“ uvedl.

Praha 1 nicméně chystá kontrolu, zda splnil podmínku o užívání bytu k bydlení.

„Jelikož byly veřejně vysloveny pochybnosti o plnění podmínek privatizace ze strany prof. Arenbergera, požádám odbor technické a majetkové správy Úřadu MČ Praha 1 o místní šetření a o oslovení společenství vlastníků jednotek, abychom si ověřili, že je byt užíván v souladu s kupní smlouvou,“ uvedl radní pro majetek Prahy 1 Jan Votoček (TOP 09).

Nepřiznané nemovitosti

Seznam minulý týden upozornil na to, že po nástupu do funkce Arenberger přiznal ke konci roku 2020 mnohonásobně větší majetek a vyšší příjmy, než udával v předchozích letech. Arenberger k tomu řekl, že na rozdíl mezi daňovým a majetkovým přiznáním ho upozornila média a už je dal do souladu.

Podle Babiše se Arenberger dopustil přestupku, svou chybu ale napravil a informace o svém majetku musí do detailu vysvětlit.

Televize Seznam a Seznam Zprávy informovaly, že Arenbergerovi patří areál bývalého státního statku v obci Netřeba na Mělnicku a v jedné z jeho budov sídlí archiv Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Arenberger objekt nemocnici pronajal v roce 2013. Nemocnici vedl od října 2019, předtím v ní byl náměstkem ředitele. Arenberger v předchozích pěti letech účtoval nemocnici měsíčně za pronájem 79,16 koruny za metr čtvereční. Z právního hlediska je podle něj smlouva v pořádku, momentálně prostory pronajímá „za korunu“, uvedl. Babiš i poté řekl, že Arenberger musí vše vysvětlit.

Reportáž TV Seznam o okolnostech privatizace bytu ministrem zdravotnictví Petrem ArenbergeremVideo: Televize Seznam

Upřesnění

Praha 1 se měla při privatizaci bytu řídit vlastními pravidly, které zastupitelstvo přijalo v červnu roku 2018, tedy několik měsíců před schválením prodeje bytu Petru Arenbergerovi.

V nich se uvádí, že byt může být privatizován jen do rukou tzv. oprávněného nájemce. Toho dokument definuje jako někoho, kdo „nemá zajištěnu jinou možnost bydlení na území hl. m. Prahy a Středočeského kraje“.

Foto: MČ Praha 1

Pravidla MČ Praha 1 pro privatizaci městských bytů platná v době privatizace bytu Petra Arenbergera.

Petr Arenberger ale v této době prokazatelně vlastnil bytové nemovitosti v Praze i ve Středočeském kraji.

Redakce v článku odkazuje na pravidla prodeje městských bytů, která stanovil pražský magistrát. Ta se ovšem na byt Petra Arenbergera nevztahovala.

Pravidla, která v červnu 2018 přijala přímo městská část Praha 1, ale stanovují podmínky téměř totožné.

Reklama

Doporučované