Hlavní obsah

Klaus ostře proti Fialovi: Darebák, jestli bude provokovat, můžu se vrátit do politiky

Výzva s Václavem Klausem: O českém členství v EU i nové straně svého syna. Reakci na Petra Fialu můžete sledovat po 22. minutě.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Vystoupení České republiky z EU je teď nerealistické, říká ve Výzvě bývalý prezident Václav Klaus. Patnáct let členství nám ale podle něj mnoho kladného nepřineslo. V souvislosti s nově zakládanou stranou svého syna, kterého ODS vyloučila, hodnotí i současného předsedu strany Petra Fialu. A odmítá jeho kritiku, že už není pravicový politik.

Článek

Když před patnácti lety Česká republika vstupovala do EU, stál Václav Klaus symbolicky na hoře Blaník a připíjel půllitrem piva. Spolu s bývalým premiérem Vladimírem Špidlou přivedl ČR do Unie. Jako prezident podepisoval ratifikační listiny, ale v referendu hlasoval proti českému členství.

„Cítil jsem to (vstup do EU) jako něco, co není jednoznačně pozitivní. Unii jsem kritizoval od začátku. Nikdy jsem nemohl skočit na lest, že Unie je liberalizace, otevření, spolupráce,“ vrací se bývalý prezident do roku 2004.

Známý euroskeptik ve Výzvě říká, že patnáct let našeho členství vidí spíš negativně, odchod z osmadvacítky ale v tuto chvíli nepovažuje za reálný.

„Nemyslím, že je teď třeba volat lidi do ulic a žádat vystoupení z Evropské unie. To je nerealistický projekt. Je to projev dětinskosti jistých rodících se politických stran. Takhle se dějinné historické procesy řešit nedají. Dlouhou dobu jsme sázeli na reformovatelnost EU, ale krize, které v poslední dekádě vznikly, naznačovaly, že drtivá většina lidí začíná chápat, že to takhle dál nemůže pokračovat,“ míní Klaus.

Řešením je podle něj změna, která přijde na úrovni národních států: „Jediná varianta je protestovat proti tomu, co se v EU děje. Využívat k tomu všech existujících institucí včetně Evropského parlamentu. Ale změna nemůže nikdy nastat na evropské hladině, musí nastat uvnitř jednotlivých zemí. Až jednotlivé národní státy řeknou dost, bude možné něco v EU změnit.“

Ponížit hrdý Albion

Klaus, který kdysi s povděkem kvitoval rozhodnutí Britů v referendu odejít z EU, teď připouští, že Spojené království odchod nezvládá. Chybu ale nevidí jen na straně Londýna. „Evropská unie potřebuje deklasovat Británii, potřebuje ponížit, pošlapat onen hrdý Albion. EU chce ovládnout evropský kontinent,“ vysvětluje Klaus motivy Bruselu.

Bývalý předseda ODS také ve Výzvě mluví o vznikající straně svého syna, kterého občanští demokraté vyloučili ze svých řad. Reaguje rovněž na současného šéfa ODS, který se před časem ve Výzvě ohradil proti oběma Klausům a prohlásil, že on je tím, kdo na české politické scéně dělá autentickou konzervativní politiku.

„Mně ani Václav Klaus mladší, ani Václav Klaus starší nebudou poučovat, co je pravicové. Protože oni už pravicoví nejsou,“ řekl Fiala. Prohlásil zároveň, že Klaus „prosazuje proruské názory a podporuje radikální a až extremistické strany v západní Evropě“.

„Jestli ten výrok myslel vážně, tak je neskonale větší hlupák, darebák a podvodník, než jsem si myslel. O mně říci, že jsem proruský politik, to jsou dětinské věci. Pan Fiala svedl stranu, kterou jsme založili, na naprosté scestí. Stal se za každou cenu středovým politikem, který se chce zalíbit každému. Jestli bude ještě někdy pronášet takové silácké výroky, hrozí, že se naštvu a do politiky vstoupím znovu,“ reagoval Klaus (slova Petra Fialy i odpověď Václava Klause si můžete pustit v úvodním videu po 22. minutě).

Reklama

Související témata:

Doporučované