Hlavní obsah

Přivedli k životu Monu Lisu. Portrét hýbe obličejem a mluví, ale software umí i zlobit

Samsung dokázal rozhýbat Monu Lisu.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Výzkumníci Samsungu z centra pro umělou inteligenci v Moskvě vyvinuli technologii, která umí animovat klasické portréty. Jinými slovy přivedli podle jediné předlohy k životu třeba Monu Lisu, ale nejenom tu.

Článek

Nový software vznikl ve spolupráci s Institutem vědy a technologie Skolkovo. Magazín Business Insider detailně popsal, jak systém modelující lidské tváře za pomoci co nejmenšího počtu obrázků vznikl.

Pohybovat ústy, ale také očima, víčky, obočím, tvářemi, bradou a vlastně celým obličejem nyní může třeba statická postava z nejslavnějšího obrazu všech dob – Mony Lisy od malíře Leonarda da Vinciho.

Přidala se i Monroe nebo Einstein

Vědci od Samsungu z výzkumného centra pro umělou inteligenci v Moskvě se ale nezastavili jen u jednoho pokusu. Ve videu zveřejněném jedním z autorů – Egorem Zakharovem – mluví a své mimické obličejové svaly naoko používá i Marilyn Monroe, Salvador Dalí, Fjodor Michajlovič Dostojevskij nebo Albert Einstein.

Poznatky vědců vycházejí z již existující, takzvané „deepfake” techniky, která umí roubovat obličej jedné osoby na záběr někoho úplně jiného. Obyčejně se ale tento software opírá o celou škálu údajů o obličeji dané osoby z několika klipů nebo videa.

Vědci použili tisíce klipů celebrit z YouTube

Algoritmus, který rozpohyboval Monu Lisu, vychází pouze z několika fotek, nebo dokonce i z jednoho jediného obrazu. Podklady pro jeho výpočty shromáždili badatelé podle BBC z největšího internetového serveru pro sdílení videosouborů YouTube, kde shromáždili asi 7000 videí různých celebrit promlouvajících na kameru. V delších záběrech software „naučili” sledovat klíčové body na lidských tvářích, které určují pohyb.

Použití jediného statického obrázku nicméně podle samotných výzkumníků snižuje efektivitu systému.

Útěcha truchlících, ale i falšování politiků

Zveřejnění videa vyvolalo smíšené reakce.

Odborníci například upozorňují na nebezpečí spojené s ovlivňováním a manipulováním veřejnosti prostřednictvím falešných videí význačných politiků. Podle BBC takto v roce 2017 podobný software věrohodně zvládl napodobit i tehdejšího prezidenta USA Baracka Obamu. Technologie deepfake už ale byla zneužita třeba i k vytváření pornografických videí z fotografií celebrit.

Jeden z výzkumníků na otázku redakce BBC potvrdil, že by technologie mohla být zneužita. Zároveň ale dodal, že může sloužit také dobrým účelům, jako třeba umožnit truchlícím příbuzným vytvořit virtuální podobiznu jejich zesnulých členů rodiny.

Reklama

Doporučované