Hlavní obsah

Přiznání nemocnice: Zakázka za 150 milionů je ušitá na míru a předražená

Foto: Všeobecná fakultní nemocnice, Seznam Zprávy

Jeden ze sálů Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Reklama

Neobvyklé prohlášení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze má vysvětlení: chce se dostat z vleku dodavatelské firmy, která už 20 let provozuje její IT systém.

Článek

Jsou to dva týdny, co vedení Všeobecné fakultní nemocnice rozeslalo neobvyklý dopis.

Neobvyklý proto, že přináší, i když jinými slovy, přiznání: Ano, naše zakázka za 152 milionů byla ušita na jediného možného vítěze – a navíc je i předražená.

Jedná se o IT tendr, který běžel několik měsíců a v němž jmenovaná pražská nemocnice hledala firmu na správu nemocničního informačního systému. Tedy zcela klíčové věci, v níž leží například všechna data o pacientech, zákrocích nebo o platbách od pojišťoven.

V polovině listopadu však nemocnice ze dne na den soutěž zrušila, když vyhověla stížnosti jedné z firem, která se o zakázku zajímala.

Podle oficiálních informací, jež nemocnice vydala a které si Seznam Zprávy mohly prostudovat, firma (její jméno je dokumentech začerněno) upozorňovala na to, že ani kdyby soutěž vyhrála, ve skutečnosti by zakázku nemohla splnit. A co víc: dokonce by ani nemohla podat propracovanou nabídku, protože se nedostane k informacím, jak systém funguje.

Nemocniční informační systém totiž už dvacet let provozuje společnost Stapro. Patří jí všechny licence i autorská práva, o něž se nemusí s nikým dělit.

A druhý problém – cena. Nemocnice odhadla, že čtyřletá správa systému by měla stát 152 milionů korun. Firma ucházející se o zakázku však tuhle částku ve své stížnosti od základů zpochybnila - a to srovnáním s jinými nemocnicemi.

Podobně velká nemocnice v Ostravě zaplatí během čtyřletého provozu za informační systém i za podporu dohromady 10 milionů. V Hradci Králové zase vyjde provoz systému, jeho aktualizace, hardware a takzvaný pacientský portál na 116 milionů za čtyři roky.

Tedy podstatně méně, než chtěla zaplatit Všeobecná fakultní nemocnice za pouhou správu systému.

Vedení nemocnice přitom překvapivě připouští, že všechny námitky byly namístě.

„Ne, skutečně tu zakázku nemohl vyhrát nikdo jiný. A také cena byla vysoká,“ souhlasil Ivan Veselý, náměstek ředitele nemocnice pro IT.

Mít krytá záda

Jak to tedy celé vzniklo: nemocnice letos na jaře vypsala zakázku na dodavatele zcela nového nemocničního systému. Tento systém dnes – právě včetně klíčové správy a aktualizací – zajišťuje zmíněná firma Stapro. Tendr ale napadlo u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže několik IT firem, podmínky soutěže se jim nezdály férové.

Nemocnice pak raději celou zakázku zrušila, protože ji tlačil čas: prodlužování sporu by ohrozilo čerpání dotací, které nemocnice chtěla na informační systém použít.

Nemocnici tak dál zůstal starý informační systém od firmy Stapro – avšak už bez smlouvy o nezbytné podpoře. Takže následovalo vypsání zakázky na samotnou správu systému, která však skončila bez vítěze: jak už bylo popsáno, proto, že nikdo jiný než Stapro vyhrát nemohl.

Šéf nemocničního IT Veselý, který problém zdědil po svém předchůdci, říká, že touhle komplikovanou cestou alespoň nemocnice získala tvrdé důkazy, že správu systému může poskytnout jediná firma.

Ty teď spolu se znaleckými posudky nemocnice použije k tomu, aby firmě Stapro fakticky prodloužila smlouvu. Vedení nemocnice si jimi bude krýt záda: dát zakázku bez soutěže, přestože nic jiného nezbývá, je totiž z právního pohledu značně ošemetné – už v několika případech skončili úředníci nebo manažeři státních firem před soudem.

„Budeme se každopádně snažit vyjednat lepší podmínky,“ řekl náměstek Veselý.

Nemocnice není s firmou Stapro dlouhodobě spokojená – s její ochotou pracovat na změnách systému i s cenou. Nyní, když vypršela původní smlouva o podpoře systému, nemocnice platí za tyto služby Stapru zhruba 40 milionů ročně.

Náměstek Veselý vztah nemocnice s firmou Stapro popisuje jako takzvaný klasický vendor-lock. To znamená stav, kdy IT firma vlastně drží nemocnici či úřad v šachu: ví totiž, že se bez jejích služeb kvůli starým, špatně nastaveným smlouvám neobejdou, a tak si může diktovat podmínky.

Firma: Nebyli jsme jasný vítěz

Firma Stapro nechce o podrobnostech spolupráce s nemocnicí mluvit.

„Tady to nemůžeme komentovat,“ uvedl ředitel Leoš Raibr. Pochybuje však, že původní zakázku na správu systému měla jeho firma jistou. „Nemyslím si, že by musela mít celá zakázka jediného vítěze, a to pouze firmu Stapro,“ dodal Raibr bez podrobností.

Všeobecná fakultní nemocnice se teď chystá rozjet druhý pokus o tendr na kompletní informační systém. Tak, aby v něm bylo vytvoření systému oddělené od správy a nemocnice nebyla na dodavateli systému závislá.

Jinými slovy: systém bude vytvořený tak, aby nemocnice k němu měla přístup a všechna práva. Aktualizace a další změny by pak už mohl dělat kdokoli, nikoli jen autor systému.

Reklama

Doporučované