Hlavní obsah

Příznivci keňské opozice se střetli s policií kvůli volbám. Nejméně jeden člověk zemřel

Příznivci opozice se v Keni střetli s policiíVideo: AP

 

Reklama

Nejméně jednu oběť si vyžádaly demonstrace po prezidentských a parlamentních volbách v Keni. Policie zasahovala na západě země v baště opozice slzným plynem.

Článek

Na západě Keni se krátce po projevu vůdce místní opozice a bývalého levicového premiéra Raily Odingy střetli demonstranti s policií. Ta zasahovala slzným plynem proti asi stovce protestujících. Policejní velitel Leonard Katana agentuře AP potvrdil, že v okrese Kisii policie na protestující střílela a zabila jednoho člověka.

K incidentu došlo poté, co Odinga obvinil hackery ze zmanipulování průběžných výsledků úterních prezidentských a parlamentních voleb. Po sečtení většiny hlasů vede současná hlava státu Uhuru Kenyatta.

Na problémy při hlasování upozornila i Keňská komise pro lidská práva.  Ta zjistila nesoulad při porovnání dílčích výsledků ohlášených volební komisí s formuláři podepsanými zástupci politických stran na hlasovacích místech. K nesrovnalostem došlo v pěti místnostech, u jedné z nich uvedla komise na svém webu 439 neplatných hlasů, zatímco papírový formulář uváděl pouze čtyři.

Odinga na Twitteru uvedl, že sám nad současnou hlavou státu vede o více než jeden milion hlasů. Volební komise nicméně oznámila, že Kenyatta vede s 55,1 procenty hlasů a Odinga zatím dostal 44 procent. Při sečtení 80 procent hlasů činil rozdíl 1,4 milionu hlasů, uvedla komise.

Hrozí etnické čistky?

Volby v Keni jsou ostře sledované, protože jim předcházely násilnosti a panují obavy z vývoje podobného tomu z roku 2007. Tehdy nepokoje po volbách přerostly v etnické čistky a zemřelo při nich na 1 100 osob. Stabilita v Keni je důležitá i z mezinárodního hlediska, neboť zde sídlí pobočky několika humanitárních organizací působících v okolních státech.

V červenci byl zavražděn přední člen volební komise Chris Msando, muž odpovědný za sčítání hlasů a elektronickou identifikaci voličů. Před svou smrtí ujišťoval voliče, že nebude možné výsledky hlasování zmanipulovat. Právě z toho opozice podezírala Kenyattu. Msandova smrt zvedla vlnu protestů a davy demonstrantů požadovaly její rychlé vyšetření.

Reklama

Doporučované