Hlavní obsah

Pro Bakalu poslali poslanci policii. Ve Švýcarsku je ale bezzubá

Reportéři Seznamu: Rozhovor Sabiny Slonkové s analytičkou Zuzanou Kubátovou o Bakalovi, OKD a vyšetřovací komisi.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podnikatel Zdeněk Bakala měl před poslaneckou vyšetřovací komisí k OKD vysvětlovat svoji roli v privatizaci těžařského podniku. Poslanci vyzvali policii, aby multimiliardáře předvedla. Jak ale Seznam zjistil, na pokyn politiků policie může předvést jen toho, kdo se nachází v Česku. Bakala žije dlouhodobě u Ženevského jezera.

Článek

Sněmovní vyšetřovací komise k prověření privatizace těžební společnosti OKD požádá policii, aby předvedla k podání výpovědi finančníka Zdeňka Bakalu.

Žádost policii by měla od komise odejít podle jejího předsedy Lukáše Černohorského (Piráti) dnes, nejpozději ve středu. Komise o ní rozhodla jednomyslně. „V tuto chvíli se komise usnesla na tom, že nechá předvést Policií České republiky Zdeňka Bakalu, vzhledem k tomu, že se odmítl dostavit k podání svědecké výpovědi. Jelikož zákony platí pro všechny, ať už jste chudí, nebo bohatí, tak komisi nezbylo nic jiného než přistoupit k tomuto kroku,“ prohlásil Černohorský.

Policie je ale v případě předvedení Bakaly, který žije ve Švýcarsku, bezzubá. „Předvedení svědka na základě žádosti vyšetřovací komise je ze strany policie možné pouze na území ČR. Pokud se svědek nachází v zahraničí, je nutné předchozího rozhodnutí českých justičních orgánů. V případě, že by se svědek nacházel na území České republiky a nereagoval by na výzvy k výslechu, může vyšetřovací komise na základě jednacího řádu Poslanecké sněmovny požádat policejní orgán o jeho předvedení. Předvedení by v takovém případě provedl věcně a místně příslušný útvar Policie ČR, s ohledem na nebezpečnost osoby a okolnosti konkrétního případu,“ napsala Seznamu mluvčí Policejního prezidia Iveta Skupien.

Zdeňka Bakalu komise poprvé předvolala na konec července. Oficiální předvolání mu ale politici poslali na adresu trvalého bydliště v Česku, nikoliv do datové schránky. Předvolání tak museli zaslat znovu.

Miliardář, investor a pro prezidenta Miloše Zemana „zloděj a podvodník” Zdeněk Bakala ale i tak podle očekávání odmítl přijít k výslechu před parlamentní komisi pro privatizaci OKD. Oznámil to jeho mediální zástupce.

K vyšetřovací komisi se dostavil i expremiér Bohuslav Sobotka. Co řekl během svého příchodu?Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

„Je mým nezpochybnitelným právem nevypovídat před komisí za situace, kdy je s ohledem na chování některých osob, zejména politiků, včetně některých členů komise, zřejmé, že by má výpověď mohla být jimi zneužita ke zvýšenému tlaku na nezávislé rozhodování policie, státního zastupitelství a soudů,” uvedl Bakala na začátku dopisu, jenž byl adresován členům komise a který zaslal médiím Vladimír Bystrov z PR agentury Bison & Rose, jež miliardáře zastupuje.

Proč chtějí poslanci vyslechnout Zdeňka Bakalu? Jeho investiční skupina RPG Industries koupila OKD od společnosti Karbon Invest krátce poté, co tato firma získala důlní společnost od státu.

Členové komise mají prověřit převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004. Komise se ale zaměřuje také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat.

Předmětem poslaneckého zkoumání je také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD.

Reklama

Související témata:

Doporučované