Hlavní obsah

Pro Česko bude brexit skvělý. Dostat vaše občanství není žádná legrace, říká Butler

Dvě minuty z Výzvy s Ch. Butlerem: Nepochopitelný brexit a jak těžké je získat české občanství.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jeho otec pomohl vyjednat vstup Británie do Evropské unie. Podnikatel Charles Butler nechápe, proč se jeho krajani rozhodli z EU odejít. Sám se už považuje spíš za Čecha a teď chce naučit Pražany jezdit po městě na jeho elektrokolech.

Článek

Do Česka přesídlil začátkem devadesátých let a spoluzakládal tady firmu Datart. V ČR prožil většinu života a o občanství zažádal nejen kvůli odchodu Spojeného království z Unie.

„Brexit je totálně nepochopitelný. Lidé v Británii už pomalu mění názor. Angličané jsou ale tvrdohlaví, je pro ně těžké přiznat, že dělají chybu,“ vysvětluje podnikatel, který očekává, že řada firem se kvůli brexitu bude rozhlížet, kam by přesídlila. On by jim doporučil právě Českou republiku.

Celý pořad Výzva s Charlesem Butlerem:

Výzva: Geoplot kolem Prahy a dva tisíce senzory nabušených kol. Podnikatel hodlá radikálně změnit dopravu v metropoli.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

„Mám místní partnerku a anglické dítě,“ popisuje. „Získat české občanství je ale mnohem těžší než britské. Musíte dělat pětihodinovou zkoušku a jsou tam otázky, na které neznali odpovědi ani čeští kolegové z mé kanceláře,“ říká.

Když v devadesátých letech začínal podnikat, do Československa dovážel nedostatkové audiokazety. Od Datartu a elektroniky se v posledních letech posunul ke sdílené ekonomice. Teď chce, aby Pražané začali masově používat elektrokola jeho firmy Homeport. V ulicích metropole jich je už pět set, měly by jich být dva tisíce.

Reklama

Doporučované