Hlavní obsah

Pro dceru „to nejlepší“. Otec Spearsové podpořil konec opatrovnictví

Foto: ČTK/imago stock&people/Dave Starbuck, via www.imago-images.de

Britney Spears v roce 2018.

Reklama

Boj Britney Spears o ukončení nucené správy, do které byla před několika lety svěřena, nabral v úterý nečekaný spád. Její otec, který působí jako správce jejího majetku, totiž podal žádost o ukončení celého opatrovnictví.

Článek

„Paní Spearsová tomuto soudu řekla, že chce zpátky kontrolu nad svým životem bez omezení ze strany opatrovnictví. Chce být schopná rozhodovat o své vlastní lékařské péči a o tom, kdy, kde a jak často bude léčena. Chce mít kontrolu nad penězi, které vydělala díky své kariéře, a chce je utrácet bez dohledu. Chce se moct vdát a mít dítě, pokud se tak zrovna rozhodne. Zkrátka chce žít svůj život tak, jak si sama vybere, a to bez omezení nebo soudního řízení,“ hlásá dokument, který zpěvaččin otec James Spears podal k soudu v Los Angeles.

„Jak pan Spears znovu a znovu říkal, jediné, co chce, je to, co je nejlepší pro jeho dceru. Pokud chce paní Spearsová ukončit tuto správu a věří, že si sama poradí s vlastním životem, tak pan Spears věří, že by tuhle šanci měla dostat,“ pokračuje text. Soudkyně Brenda Pennyová, která na případ dohlíží, bude ale tento krok muset nejdříve odsouhlasit.

Na Spearse se již dlouho valí kritika, která v posledních týdnech jen eskalovala. Zpěvaččin otec již dokonce minulý měsíc avizoval, že se plánuje vzdát své role v opatrovnictví, „jakmile nastane ta správná chvíle“. Ještě předtím mělo totiž dojít k vyřešení několika přetrvávajících problémů, neuvedl však přesnější časový rozvrh své rezignace.

„Tohle představuje další právní vítězství pro Britney Spearsovou a zároveň i očištění,“ uvedl o nejnovějším vývoji situace pro web CNN právní zástupce zpěvačky Mathew Rosengart. Podle toho se ale také zdá, že zpěvaččin otec věří, že se tímto krokem může pokusit vyhnout odpovědnosti a spravedlnosti. Rosengart také dodal, že Spearsová „bude i nadále zkoumat všechny možnosti“.

Do nuceného opatrovnictví se v té době již dospělá Spearsová dostala v roce 2008 poté, co o něj její otec požádal kvůli obavám o její duševní zdraví a potenciálnímu užívání návykových látek. O jejím duševním stavu lidé často diskutovali již dříve, a to zejména kvůli obviněním bývalého manžela a léčením, která podstoupila.

Opatrovnictví bylo nejdříve pouze dočasné, následně však bylo prodlouženo na dobu neurčitou. I když zpěvačka ocenila původní uvalení správy na její osobu, jelikož ji prý zachránila od finančního krachu a umožnila jí udržet si postavení špičkové popové hvězdy, situace se měla vymknout kontrole.

James Spears z pozice opatrovníka dočasně odstoupil v roce 2019, důvodem měl být jeho zdravotní stav. Správu v té době převzala Jodi Montgomeryová. Zpěvaččin otec však i nadále zastává kontrolu nad jejím majetkem, který momentálně dosahuje hodnoty téměř 60 milionů dolarů.

O ukončení nuceného opatrovnictví usiluje devětatřicetiletá Spearsová již několik měsíců, během nich obvinila svého otce například z toho, že ji nutil vystupovat proti její vůli, měla ztratit kontrolu nad zdravotní péčí, jíž ji podrobovali, a nesměla se vdát za svého přítele a mít s ním dítě.

„Právě teď mám v sobě nitroděložní tělísko, abych neotěhotněla. Chtěla jsem si ho nechat odstranit, abych se mohla začít pokoušet o další dítě, ale tento takzvaný tým mi nedovolí jít k lékaři, aby mi ho vyndal, protože nechtějí, abych další děti měla,“ nechala se v červnu u soudu slyšet zpěvačka, když vůbec poprvé veřejnosti líčila svůj příběh. Spears již opakovaně odmítl, že by se na omezeních v osobním životě své dcery nějak podílel.

Reklama

Doporučované