Hlavní obsah

Pro duel Slavie na Camp Nou věští trenér střet dvou armád. Barca dostala svůj znak i do kostelní vitráže

Slavii večer čeká souboj s Barcelonou na slavném stadionu Camp Nou.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zápas Slavie v Barceloně se „strefil“ do období značného politického neklidu v Katalánsku. Tamní obyvatelé protestují proti uvěznění bývalých členů regionální vlády i proti návštěvě španělského krále Filipa. Ten se ubytoval ve stejném hotelu jako slávisté. Kouče červenobílých Jindřicha Trpišovského proto při zpřísněné bezpečnostní kontrole vysvlékli skoro donaha.

Článek

„V životě jsem neviděl pohromadě na jednom hotelu tolik bodyguardů. Je to zajímavá zkušenost,“ utrousil na tiskové konferenci Jindřich Trpišovský, podle něhož měl v hotelu Fairmont v centru Barcelony před Slavií nepochybně přednost španělský monarcha.

Foto: Profimedia.cz

Protesty v Barceloně proti návštěvě španělského krále Filipa.

Moderní katalánská historie se s tou v podání FC Barcelona často proplétá. Svatostánek Barcy, slavný stadion Camp Nou, byl třeba za Frankovy diktatury jediným veřejným místem, kde se Katalánci směli svobodně projevit, aniž by jim za to hrozil postih.

Na slavný fotbalový klub ale v katalánské metropoli narazíte i na místech, kde byste to úplně nečekali. Příkladem může být kostel Santa Maria del Mar ze 14. století. Ten v roce 1936 vyhořel a při jeho obnově došly peníze. FC Barcelona se „plácla“ přes kapsu, ale dala si kuriózní podmínku. A sice tu, že jedna z kostelních vitráží musí obsahovat její znak. Jak vidíte, stalo se:

Kostelní vitráž se znakem FC Barcelona .

Večerní souboj Ligy mistrů na Camp Nou vidí Trpišovský jako střet dvou armád, kdy není jasné, kolik toho jedna té druhé dovolí. Barcelona o víkendu prohrála na hřišti Levante, na jejího kouče Valverdeho prší kritika a Jindřich Trpišovský ví, že takto velký tým rozhodně nechce prohrát dvakrát za sebou.

Před stadionem Barcy si zájemci z řad fanoušků mohou vyzkoušet střelbu na čidly a mechanickým ramenem ovládanou figurínu domácího gólmana ter Stegena. Dát mu gól je skoro stejně složité jako německého gólmana překonat v reálu. Slávisté o tom z domácího utkání v Praze už něco vědí.

„Vystřelili jsme, jindy by to byl nejspíš gól, ale barcelonský gólman to zvládl chytit. Můžeme si možná vzít příklad z Honzy Bořila a jeho způsobu zakončení,“ naráží klíčový záložník sešívaných Tomáš Souček na jediného úspěšného střelce Slavie z úvodního zápasu proti Barceloně. V něm Slavia podlehla 1:2.

Podívejte se na videoreportáž Jiřího Hoška z Barcelony v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované