Hlavní obsah

Pro někoho mor, pro jiného zlatý důl. Světové fondy lákají české haly

Foto: Mall.cz

Sklady se těší velkému zájmu investorů. Na snímku sklad e-shopu Mall.cz v Jirnech u Prahy.

Reklama

Realitní fondy ze světa chystají nákupy českých skladů a výrobních hal. Tento typ realit během pandemie velmi dobře obstál. Důvodem je růst internetových obchodů a vytváření větších zásob kvůli narušeným dodavatelským řetězcům.

Článek

Trh průmyslových nemovitostí zahrnující logistické a výrobní haly nejčastěji umístěné poblíž dálničních sjezdů je v nebývale dobré kondici. Poptávka od e-shopů i dalších firem roste, například okolo Prahy se z volných prostor stalo nedostatkové zboží. V takové situaci tento typ nemovitostí láká nové investory, a to včetně velkých zahraničních fondů.

„Nové investory láká stabilita českého průmyslového trhu. Kromě stability je zde i likvidita, která je pro investory vždy důležitá. Tím, že je trh likvidní a stabilní, tak jsou investoři ochotni platit vyšší ceny. Prodlužuje se tak doba návratnosti investic, kde se dnes počítá i s dobou až přes 20 let,“ komentoval Jakub Holec, šéf poradenské společnosti 108 Agency.

Prvním příkladem firmy s velkým apetitem na expanzi v Česku je Logicor. V Evropě patří s portfoliem v hodnotě kolem 14 miliard eur mezi největší hráče v průmyslových nemovitostech. V České republice ale Logicoru patří jen skladový areál poblíž pražského Letiště Václava Havla. Společnost plánuje svou okrajovou pozici na tuzemském trhu změnit. Většinovým akcionářem firmy je čínský státní fond China Investment Corporation.

„Rozšíření pozemkového vlastnictví a další investice v tomto regionu jsou jednou z našich hlavních priorit,“ uvedl Bartosz Mierzwiak, generální ředitel Logicoru pro střední a východní Evropu.

Podpořit expanzi má nová česká pobočka Logicoru, kterou firma otevřela v květnu. Do jejího čela se postavil zkušený profesionál v oboru průmyslových nemovitostí Pavel Rufert.

Trh průmyslových nemovitostí v 1. čtvrtletí 2021

průmyslové nemovitostirozloha
velikost9,17 mil. m2
celková poptávka765 600 m2
ve výstavbě557 500 m2
dostavěno68 500 m2
neobsazeno3,6 %

Zdroj: Colliers International

„Naší cestou je development volných pozemků a akvizice existujících nemovitostí ve strategických lokalitách. Díváme se na etablované i nové lokality blízko větších měst s dobrým dopravním napojením,“ řekl Rufert.

Dalším velkým obrem s plány v Česku je společnost Exeter Property Group, která patří do holdingu EQT Group AB napojeného na švédskou miliardářskou dynastii Wallenbergů. Podle informací SZ byznys se Exeter aktuálně uchází o akvizici logistického areálu u letiště v Ostravě-Mošnově. Dosavadní majitel tamních hal jednání Consens ani Exeter nekomentoval.

Český a slovenský trh nemá novým investorům co nabídnout. To, co koupit lze, je ‚druhá až třetí liga‘.
Martin Polák, Garbe Industrial

Už na přelomu loňského a letošního roku vstoupil do Česka a Slovenska fond Cromwell European Real Estate z australské skupiny Cromwell Property Group. Od tuzemského fondu Arete koupil investor portfolio skladů za zhruba tři miliardy korun.

Druhá liga

Komplikací pro nové hráče na českém trhu ale může být to, že nebudou mít co nakupovat. Trh je totiž silně koncentrovaný a největší majitelé v současnosti kromě okrajových částí portfolia nic neprodávají.

„Český a slovenský trh nemá novým investorům co nabídnout. To, co koupit lze, je ‚druhá až třetí liga‘,“ poznamenal Martin Polák, který ve střední a východní Evropě řídí byznys německé společnosti Garbe Industrial. Přesto i tato firma, která do Česka vstoupila minulý rok, pokračuje v pátrání po nových nemovitostech. „Vyhledáváme velmi aktivně pozemky i existující haly a parky. Český trh je dlouhodobě můj největší favorit,“ dodal manažer.

Navzdory tomu, že se nová aktiva v průmyslových nemovitostech těžko shání, zůstávají u investorů mezi nejoblíbenějšími částmi realitního trhu. „Podobně jako v regionu celé střední a východní Evropy se v současnosti v Česku nejžádanějšími segmenty stávají logistické a rezidenční nemovitosti. Speciální skupinu tvoří i retailové parky. Právě do těchto segmentů směřují finanční zdroje, které investoři přesouvají z oblasti kanceláří a hotelů,“ uvedl Peter Bečár z vedení crowdfundingové platformy Crowdberry, který roky vedl mezinárodní jednotku v průmyslovém developerovi P3.

Posilovat v průmyslových nemovitostech plánuje také česká společnost Urbanity z investiční skupiny M.L. Moran. V Tachově firma nedávno začala novou výstavbu na místě bývalého brownfieldu. Celý areál bude mít 22 hektarů. V nadcházejících třech letech tam proinvestuje 2,5 miliardy korun.

Po skladech a výrobních halách se dívá též skupina DRFG investora Davida Rusňáka. Ta se dosud v realitách zaměřovala hlavně na nákupní parky. „Logistika je naše druhá hlavní linie v nemovitostech. S ní jsme trochu začali už dříve, ale nyní do toho jdeme naplno. Když se díváme na logistické nemovitosti, tak se už pomalu vyrovnávají rezidenčním projektům,“ řekl výkonný ředitel DRFG Peter Hlaváč.

Zlaté zásoby

Z českých investorů je na průmyslové reality zaměřený také nový fond ze stáje skupiny Jet Investment investora Igora Faita.

Za příklonem investorů k halám je podle šéfa J&T Banky Štěpána Ašera také změna přístupu firem k vytváření zásob. Od 90. let se všichni výrobci snažili fungovat v modelu „just in time“. Spočíval v co nejmenších zásobách a v dodávkách dílů z kamionů rovnou na výrobní linky. Jenže to se v posledním roce změnilo.

„Zásoby naopak všichni hromadí, aby nedocházelo k výpadkům výroby. Fabrika se prostě zeptá provozního manažera, jestli má zásoby na měsíc, kdyby se náhodou zase vzpříčil tanker v Suezském průplavu nebo kdyby zase přišel covid a nebylo možné létat,“ uvedl v rozhovoru pro SZ Byznys Ašer. Ze zásob podle něj přestal být strašák, prim hraje zajištění plynulosti výroby.

Reklama

Doporučované