Hlavní obsah
Online

V USA přibude za jednu hodinu až 2600 nakažených

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Počet nakažených ve světě překonal 15 milionů. Vývoj světového dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Kalifornie se dnes stala americkým státem s nejvyšším počtem případů nákazy koronavirem. Překonala tak stát New York, který byl původním ohniskem šíření viru ve Spojených státech.

- Brazílie zaznamenala za posledních 24 hodin rekordních 67 860 nových případů nákazy koronavirem. V úterý ohlásily brazilské úřady 41 008 nových infekcí, v pondělí jich bylo 20 257.

- Pouze desetina Američanů si myslí, že by se měla na podzim předškolní zařízení a školy otevřít bez jakýchkoli omezení. Vyplývá to z průzkumu agentury AP a společnosti NORC.

Vývoj situace ve světě jsme sledovali také včera:

  • V Jeruzalémě se koná další protivládní protest

    Před jeruzalémskou rezidencí izraelského premiéra Benjamina Netanjahua se dnes lidé sešli k dalšímu protivládnímu protestu. Akce stejně jako několik předchozích souvisí s tím, jak vláda řeší další vlnu epidemie koronaviru a také s Netanjahuovým korupčním procesem. Podle izraelských médií na dnešní shromáždění přišla také početná skupina premiérových zastánců a mezi oběma tábory nastaly potyčky.

  • V kalifornské věznici se nakazilo koronavirem přes 1000 vězňů

    V kalifornské federální věznici Lompoc se koronavirem nakazilo přes 1000 vězňů a čtyři zemřeli. K nakaženým patří také 23 členů personálu. Zjistila to inspekce ministerstva spravedlnosti, která prověřovala situaci v 16 federálních věznicích. Ze zprávy, kterou dnes zveřejnila, vyplývá, že v komplexu Lompoc se nákaza zjistila v březnu u dvou zaměstnanců, kteří ale i potom chodili do práce.

    Instituce nebyla dost rychlá při rozhodování o propuštění trestanců do domácího vězení. „Personál se nesnažil otestovat nebo izolovat vězně, u nichž se v březnu objevily symptomy covidu-19,“ uvádí zpráva.

  • Europarlament pohrozil neschválením dohodnutého unijního rozpočtu

    Evropský parlament pohrozil, že neschválí unijní rozpočet a fond obnovy, na němž se lídři členských zemí dohodli na nedávném summitu v Bruselu. V dnes přijaté rezoluci vyjádřil EP nesouhlas zejména s chystanými „škrty“ ve výdajích na výzkum, zdravotnictví či na ochranu klimatu, informovaly agentury AFP a DPA. Europoslanci hlasovali v rozporu s naléháním předsedy Evropské rady Charlese Michela i šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové, kteří dohodu premiérů a prezidentů označili za „historický krok vpřed pro Unii“ či za „stěžejní“ okamžik evropských dějin.

  • Trumpův bývalý právník Cohen půjde zase z cely do domácího vězení

    Soudce dnes nařídil propustit znovu z cely do domácího vězení Michaela Cohena, bývalého právníka amerického prezidenta Donalda Trumpa. Propuštěn byl už v květnu kvůli epidemii koronaviru, ale v červenci byl znovu uvězněn. On sám tvrdí, že se tak stalo kvůli jeho záměru vydat o Trumpovi knihu.

  • Ve Španělsku se opět zvýšil denní nárůst nakažených koronavirem

    Ve Španělsku se za posledních 24 hodin potvrdilo dalších 971 nakažených koronavirem SARS-CoV-2, je to o 241 více než o den dříve. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví. Nejvíce nových případů ze Španělska za poslední den zaznamenali v Aragonii (415) a sousedním regionu Katalánsko (182). Madridský region, který byl v této pandemii postižen nejvíce, zaznamenal za poslední den 102 nakažených.

  • Za jednu hodinu přibude v USA 2600 nakažených

    Spojené státy překročily ve čtvrtek hranici 4 milionů zaznamenaných případů nemoci covid-19. Ze statistiky agentury Reuters pak vyplývá, že za jednu hodinu přibude v USA průměrně 2600 nových případů.

    Nákaza přitom stále zrychluje. První nemocný byl v USA zaznamenán 21. ledna a trvalo to dalších 98 dní, než země překročila hranici jednoho milionu nakažených. Hranici dvou milionu infikovaných pak země překročila za dalších 43 dní. O 27 dní později už byla země na 3 milionech případů. Od té doby stačily pouhé dva týdny, aby USA překonaly hranici 4 milionu potvrzených případů.

  • T-Mobile: Počet Čechů v zahraničí klesl o 13 procent

    Počet Čechů v zahraničí v prvních 14 červencových dnech meziročně klesl o 13 procent. Množství návštěv podle počtu SIM karet nejvíc kleslo v Tunisku, Egyptě a Srbsku, nárůst počtu Čechů zaznamenalo Polsko. Vyplývá to z údajů T-Mobilu o pohybu jeho zákazníků u zahraničních operátorů.

    Češi si podle operátora nenechali vzít Jadran a do Chorvatska se proti loňsku vydalo jen o třetinu méně turistů. V případě Itálie, Řecka či Španělska je ale propad už tříčtvrtinový.

  • Belgie zpřísňuje opatření kvůli zrychlenému postupu nákazy

    V Belgii budou od soboty platit zpřísněná karanténní opatření včetně rozšířených pravidel o nošení roušek. Oznámila to belgická premiérka Sophie Wilmèsová poté, co denní počty infekcí v zemi narostly nad úroveň registrovanou v červnu. Mezi 13. a 19. červencem tam průměrná 24hodinová bilance činila 193 nových případů nákazy koronavirem.

    Zakrývání úst a nosu je už nyní v Belgii povinné v prostředcích hromadné dopravy, v obchodech, v kinech, v muzeích i v kostelech. Od víkendu se má povinnost rozšířit na „veškerá silně navštěvovaná místa“, přičemž o přesném výčtu rozhodnou místní samosprávy. Agentura AFP předpokládá, že nařízení se dotkne tržnic, obchodních ulic či hotelů. V restauracích a kavárnách budou moci lidé sedět u stolů bez obličejových pokrývek.

  • Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA vzrostl

    Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech se v týdnu do 18. července překvapivě zvýšil. Vystoupil na 1,416 milionu z 1,307 milionu v předchozím týdnu. Zaznamenal tak první nárůst od týdne do 28. března, kdy se v důsledku opatření proti šíření nového typu koronaviru vyšplhal na rekordních 6,867 milionu. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce.

  • Nizozemci odjíždějí z Chorvatska, jinak by museli do karantény

    Náhlé odjezdy nizozemských hostů zaznamenali chorvatští provozovatelé ubytování zejména v Istrii poté, co nizozemské ministerstvo zahraničí v úterý přesunulo Chorvatsko do rizikovější kategorie z hlediska nákazy koronavirem. Jak píše web jutarnji.hr, oranžová kategorie pro Nizozemce znamená, že by po návratu domů měli zůstat dva týdny v izolaci, do „oranžové země“ by navíc měli cestovat jen v případě nutnosti.

  • Bagdád opět otevřel letiště, počet nakažených přesáhl 100 000

    Bagdádské mezinárodní letiště se dnes opět otevřelo cestujícím po několika měsících, kdy bylo kvůli koronaviru uzavřené. Informovala o tom agentura Reuters. Napsala zároveň, že v Iráku nadále pravidelně přibývá více než 2000 nemocných denně, přičemž nákaza se už potvrdila u více než 100 000 lidí.

  • Počet mrtvých s koronavirem v Íránu přesáhl 15 000

    Počet mrtvých s koronavirem v Íránu přesáhl 15 000 poté, co za poslední den země zaznamenala více než 220 nových úmrtí s nemocí covid-19. Počet dosud odhalených infekcí tam přesáhl 284 000. Oznámila to dnes podle íránské agentury IRNA mluvčí tamního ministerstva zdravotnictví.

  • Poštovní hlasování bude dostupné 75 procentům voličů v USA

    Vzhledem k pandemii covidu-19 bude milionům Američanů v podzimních prezidentských volbách umožněno hlasovat korespondenčně. Řada amerických států totiž rozšiřuje přístup k hlasování na dálku, jež může být považováno za bezpečnější alternativu k fyzické přítomnosti ve volebních místnostech, píše americký list The Washington Post.

  • V Rumunsku za den přibylo rekordních 1 112 nakažených

    Rumunsko zaznamenalo už druhý den po sobě rekordní nárůst počtu nakažených koronavirem, uvedla agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tamní vlády. Za uplynulých 24 hodin v balkánské zemi přibylo 1 112 infikovaných, celkový počet nemocných tak vzrostl na 41 275. Místní úřady v této souvislosti uvažují o přísné karanténě pro desítky malých měst. Celkem země v souvislosti s nemocí covid-19 hlásí 2 126 úmrtí.

  • Čísla v Latinské Americe stále stoupají

    Brazílie není jedinou latinskoamerickou zemí, která ve středu zaznamenala rekordní nárůst infikovaných. Dosud nejvíce nakažených za 24 hodin oznámila i Argentina, v zemi přibylo 5 782 potvrzených případů. Většina nemocných pochází z metropole Buenos Aires a jejího okolí, uvedla britská BBC.

    V Peru se přesunulo ohnisko nákazy z metropole Limy do města Arequipa na jihu země. Místní zdravotnická zařízení bojují s náporem nemocných a někteří z pacientů si dokonce před nemocnicemi v zoufalství postavili stany. Jiným zdravotníci poskytují dávky kyslíku přímo v jejich autech. V kolumbijském hlavním městě Bogota se zase snaží se šířením nákazy bojovat pomocí rotující přísné uzávěry některých čtvrtí.

  • Deficit rozpočtu Austrálie bude kvůli viru největší od války

    Kvůli boji s koronavirem čeká Austrálii v letošním finančním roce výrazné prohloubení deficitu státního rozpočtu. V uplynulém finančním roce, který skončil v červnu, schodek podle předběžných údajů činil 85,8 miliardy australských dolarů (AUD) a letos naroste až na 184,5 miliardy AUD, uvedlo dnes ministerstvo financí. Podle agentury Reuters to bude největší schodek od druhé světové války.

  • Přístavem Rotterdam v pololetí prošlo o devět procent méně zboží

    Objem překládky zboží v přístavu Rotterdam kvůli dopadům šíření koronaviru v pololetí meziročně klesl o 9,1 procenta na 219 milionů tun. Oznámilo to dnes vedení přístavu, ten je mimo jiné největším v Evropě.

    Pokles nebyl vzhledem k dopadu pandemie nemoci covid-19 na světový obchod žádným překvapením, uvedl ředitel přístavu Allard Castelein. „Pozitivním znamením je, že objem překládky zboží byl ve druhém čtvrtletí lepší, než jsme původně očekávali,“ dodal podle agentury Reuters.

  • Počet nakažených koronavirem v Rusku se blíží 800 000

    Rusko dnes oznámilo 5 848 nových případů nákazy koronavirem a 147 úmrtí během uplynulých 24 hodin. O den dříve to bylo 5 862 případů a 165 úmrtí. Celkem se v nejrozlehlejší zemi světa přibližně se 146 miliony obyvatel od začátku pandemie nakazilo 795 038 lidí, 12 892 z nich nákaze podlehlo, což představuje 1,62 procenta ze všech nakažených. Uvedla to dnes agentura TASS s odvoláním na operativní štáb.

  • JAR hlásí rekordních 572 nových úmrtí v souvislosti s koronavirem

    Jihoafrická republika ve středu zaznamenala rekordních 572 nových úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19. Je to nejvyšší denní nárůst obětí od chvíle, kdy se nákaza v zemi objevila, napsala dnes agentura AP. Celkově počet mrtvých dosáhl 5 940.

    Jihoafrická republika je jednou z pěti zemí na světě, ve kterých nyní přibývá nejvíce nakažených. Celkově počet infikovaných v africkém státě asi se 60 miliony obyvatel dosáhl již téměř 400 000. Jde o více než polovinu všech případů na africkém kontinentu.

Reklama

Hlavní zprávy