Hlavní obsah

Pro profesionální sport teď platí: Co zápas, to test. Ale už se řeší výjimky

Foto: Profimedia.cz

Hokejisté se mohou vrátit na extraligový led. Pokud budou platit za testy před každým zápasem, pokladny se jim prohnou.

Reklama

Milan Hnilička, šéf Národní sportovní agentury, zveřejnil rámcovou představu hygienických podmínek, za kterých budou povoleny zápasy profesionálních soutěží. Neví ale přesně ani to, které soutěže jsou vlastně profesionální.

Článek

Už se to znovu rozjíždí. Fotbalová Fortuna liga plánuje svůj restart pátečním utkáním Jablonec–Brno. „A my snad můžeme extraligu rozjet v neděli,“ míní Tomáš Král, šéf hokejové asociace.

Po třech týdnech totálního „vypnutí“ povolila v pondělí vláda restart profesionálního sportu. Ten, kdo se sportem živí, smí od středy 4. listopadu do vnitřních prostor, tedy do hal či tělocvičen. Dosud musel trénovat venku.

Zároveň vláda řekla, že se mohou znovu rozjet profesionální ligové soutěže. Pokud splní přísné hygienické podmínky. Očekávalo se, že je na úterní tiskové konferenci spolu se zástupci sportovního prostředí odprezentuje hlavní hygienička Jarmila Rážová. Ta se ovšem nedostavila s omluvou, že má hodně práce na vládě.

Podmínky tedy velmi rámcově představil Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury: „Jednotlivé ligy mohou od středy žádat o výjimky, aby mohly hrát za velmi přísných opatření. To znamená testování před každým zápasem, dodržení rozestupů, limitovaný počet lidí na sportovištích tak, aby tam mohla být média, organizátoři, hráči, realizační tým… prostě ty nejnutnější osoby.“

Z odpovědí na dotazy novinářů vyplynulo, že by se mělo jednat o PCR testy. „Ano, o nich jsme se bavili,“ poznamenal Hnilička.

Komerční PCR test stojí obvykle 1 700 korun, předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda hovořil o tom, že fotbalisté je v předchozím průběhu sezony dokázali v průměru pořídit za 1 555 korun s tím, že prvoligové týmy se testovaly jednou týdně. A platilo, že kdo má být v zápisu o utkání, musel disponovat osvědčením, že má negativní test na covid-19, a to ne starší než 72 hodin. „Testovalo se zhruba 700 lidí na jedno kolo,“ podotkl Dušan Svoboda. Při jím uváděné průměrné ceně jednoho testu to dává na jedno kolo úhrnné náklady ve výši 1 085 000 korun, sumu rozdělenou mezi 18 klubů.

Extraliga ledního hokeje čítá jen 14 týmů, ty však mají na soupisce větší množství hráčů. A především: hraje se až třikrát týdně. Kdyby hokejové týmy měly platit nový test opravdu před každým zápasem, naskakovaly by jim v této položce opravdu obrovské náklady.

„Teď je to tak nastavené, že testy musí být před každým zápasem. Ale záhy se dostaneme do další roviny, kdy si jednotlivé sporty budou s paní hlavní hygieničkou domlouvat své specifické podmínky,“ říká Milan Hnilička.

„Pokud budeme muset testovat před každým zápasem, tak to extraligové kluby zvládnou, u týmů z Chance ligy (druhé nejvyšší soutěže) nevím. Budeme jednat o tom, jestli by nestačily dva nebo jeden test týdně,“ zmínil šéf hokeje Tomáš Král.

Hnilička zdůrazňuje, že se možnost rozjezdu ligových soutěží týká soutěží s profesionálními kluby. Pokud splní podmínky.

Potíž je v tom, že přesné podmínky se podle všeho budou teprve dolaďovat a „šít na míru“ jednotlivým sportům. A také v tom, že si ani Národní sportovní agentura, jíž Milan Hnilička předsedá, není zcela jista, které soutěže a kluby jsou vlastně profesionální.

„U fotbalu a hokeje rozhodně dvě nejvyšší soutěže, u basketbalu také. Já věřím, že do toho půjdou i volejbalisté. Jak je to s profesionálními týmy v házené nebo v soutěžích žen v míčových sportech, to si teď budeme teprve zjišťovat a prověřovat. Florbal asi plně profesionální není,“ přemítá boss českého sportu.

Výjimku na své uskutečnění by podle něj mělo dostat ME v judu, které má v Praze začít 19. listopadu. „Co je důležité, byla povolena už i příprava na tento šampionát v domácích podmínkách,“ podtrhává Hnilička.

Ten by byl podle svých slov rád, kdyby mohli naplno začít sportovat i amatéři, stejně jako děti a mládež. „Ale situace s rozšířením viru v republice tomu bohužel zatím nenahrává,“ doplňuje Hnilička.

Tomáš Král, šéf Českého hokeje, kvituje, že se konečně může začít normálně připravovat i reprezentační tým do 20 let, který v prosinci čeká mistrovství světa. „Jsme jediná účastnická země šampionátu, ve které se nehrálo, už jsme z tohoto úhlu pohledu byli velmi nervózní,“ podotkl.

Přes velkou časovou ztrátu je podle něj extraliga schopna absolvovat ještě celý vypsaný program. „Pomůže nám, že se zrušila hokejová Liga mistrů, využijeme asi i reprezentačních přestávek.“ U Chance ligy podle něj patrně k úpravě formátu dojde. „Tam to vidím na dvě kola plus play-off.“

Objevily se spekulace, že sportovci budou povinné testování obcházet. S tímto názorem se prezentoval například europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Šéfa fotbalové ligy Dušana Svobodu to rozzuřilo. „Nechápu, jak někdo může něco takového vyprávět. Ve fotbale se testuje naprosto poctivě, do zápasu nesmí nastoupit nikdo bez čerstvého negativního testu na covid-19. Účastníci evropských pohárů testují ještě mnohem víc kvůli nařízením UEFA. Bavil jsem se nedávno s řidičem sparťanského autobusu, říkal mi, že je pravidelně testován dvakrát týdně. Tak nechápu, jak někdo může mluvit o tom, že se to obchází. Takoví lidé bohužel vůbec netuší, o čem mluví.“

Reklama

Doporučované