Hlavní obsah

„Pro toho Staňka 180.“ V korupční aféře figuruje jméno Babišova poslance

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Poslanec ANO Pavel Staněk byl také radním v Brně.

Reklama

Při vyšetřování veřejných zakázek na radnici Brno-střed zachytili detektivové debatu, ve které se podle nich dva obvinění baví o „odměně“ pro poslance Pavla Staňka.

Článek

V korupční aféře, ve které policie vyšetřuje podezření z rozsáhlého ovlivňování veřejných zakázek na radnici Brno-střed, se objevilo jméno dalšího člena hnutí ANO. V tomto případě nejde jen postavu regionální politiky, ale o poslance Babišova hnutí ve Sněmovně.

Jméno Pavla Staňka, mj. člena sněmovního hospodářského výboru, zaznamenali detektivové na tajně pořízených nahrávkách z odposlechů, které na hlavní postavy případu nasadili.

Jedna ze schůzek, kde se o Staňkovi mluvilo, se uskutečnila na začátku srpna 2016 v brněnské restauraci Sushi Tanuki.

Pavel Staněk se pro Seznam Zprávy odmítl, že by byl do případu jakkoli zapojen.

Z dokumentů k případu, s nimiž jsou Seznam Zprávy obeznámeny, je však možné popsat, že Staňkovo jméno padlo na schůzce v souvislosti s penězi.

Nyní obviněný podnikatel s iráckými kořeny Saman El-Talabani, který policii u výslechů popsal, jak systém ovlivňování zakázek fungoval, se ve zmíněném sushi baru potkal se svým tehdejším obchodním partnerem Michalem Kovářem. Ten patřil podle policie na seznam podezřelých, ale dosud obviněn nebyl.

Policie schůzku popisuje tak, že El-Talabani a Kovář řešili faktury a že v jejich konverzaci padla dvě jména. Jedno – policie ji označuje jako „osoba Honza“ – patří jednateli brněnské Pískovny Černovice Janu Tkadlecovi, druhé – „osoba Staněk“ – je výše uvedený poslanec, v té době brněnský radní.

„Tys tady nebyl, tak vytáhl peníze Staňkovi, co chtěl on,“ zaznamenaly odposlechy Kovářova slova, jimiž reprodukoval podle policie El-Talabanimu rozhovor s „osobou Honza“.

„Já jsem mu to počítal, říkám: Honzo, jak málo, viděl číslo, kolik je hodně moc, tři sta dvacet, pro toho Staňka 180 a jsi na pěti set,“ uvedl Kovář.

Během rozhovoru pak Kovář ještě zmínil, že na něj kvůli Staňkovi vyvíjel tlak.

„Chápeš to? Proto on mě honí i s tím Staňkem, protože co on myslel, že jsem si to nechal třeba já,“ uvedl Kovář podle policejních dokumentů.

El-Talabani pak ještě mimo jiné řekl, že když byl jiný člen jejich skupiny měsíc pryč, Staněk nic nechtěl.

Z dokumentů plyne, že policie pracuje s verzí, že Kovář dělal na pohledávkách pro Staňka. K případu se nechtějí v této fázi vyjadřovat, a tak není známo, jestli k tomuto vztahu zjistili nějaké další detaily či skutečnosti.

Michal Kovář a Pavel Staněk nejsou nyní mezi obviněnými a oba se k otázkám Seznam Zpráv postavili odmítavě.

„Já na to nebudu odpovídat,“ řekl Michal Kovář a ihned rozhovor ukončil. Na dotazy zaslané prostřednictvím SMS poté už nereagoval. Z dokumentů plyne, že podobně se zachoval i na policii. Využil svého práva a odmítl cokoliv komentovat.

Babišův poslanec Pavel Staněk pak v reakci pro Seznam Zprávy odmítl, že by jakékoliv peníze v této souvislosti od Kováře dostal. „Nemám povědomost, že bych se s ním vůbec kdy setkal nebo že bych s ním byl v jakémkoliv kontaktu,“ napsal v odpovědi.

Z obvinění, která byla v případu už vznesena proti 11 lidem (hlavní postavou je někdejší radní Brna-střed Jiří Švachula), plyne, že podle policie byla jednou z ovlivněných a uplacených i zakázka na odvlhčení primární kolektorové sítě. Tu vypsala společnost Technické sítě Brno, v níž byl Staněk v té době předsedou představenstva.

Technické sítě Brno podle smlouvy s vítěznou firmou Aiseco měly za zakázku zaplatit 38,3 milionu korun. Tato městská firma však zveřejnila také dodatek z června 2016, podle něhož dodatečné stavební práce přišly na více než 4,1 milionu korun.

Na úplatky – jak napsala policie – šlo nejméně 1,5 milionu korun. Peníze si podle vyšetřovatelů a svědectví El-Talabaniho měli mezi sebou rozdělit někteří obvinění.

Nynějšího poslance, mimo jiné člena stálé komise pro kontrolu činnosti Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, Pavla Staňka v této souvislosti spolupracující El-Talabani ani policie nezmiňují.

Reklama

Doporučované