Hlavní obsah
Online

Známý návrhář Kenzó Takada zemřel na následky covidu-19

Foto: Profimedia.cz

Japonský módní návrhář Kenzó Takada.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Americký prezident Donald Trump od pátku nemá horečku, je mu lépe a pokud půjde léčba nadále dobře, mohl by být propuštěn z nemocnice už v pondělí. V neděli to na brífinku před nemocnicí Waltera Reeda, kde je prezident hospitalizovaný kvůli nákaze koronavirem, oznámil tým jeho lékařů.

- Na následky nemoci covid-19 zemřel v neděli v nemocnici Neuilly-sur-Seine u Paříže ve věku 81 let japonský módní návrhář Kenzó Takada, zakladatel značky Kenzo. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na Takadova mluvčího.

- V Německu přibylo za poslední den 2279 nových případů nákazy koronavirem a dvě oběti nemoci covid-19. Nárůst počtu nově infikovaných je v Německu opět nižší než v přibližně osmkrát menším Česku, kde jich za sobotu přibylo 2556. Celková smrtelná bilance v nejlidnatější zemi EU se zvýšila na 9529. Od začátku pandemie covid-19 se tam nakazilo 299 237 lidí.

- V Brazílii přibylo za poslední den 599 mrtvých s koronavirem. Počet nakažených v nejlidnatější zemi Latinské Ameriky se zvýšil o 26 310 na více než 4,9 milionu. V Brazílii celková smrtelná bilance činí 145 987 a je tak po Spojených státech druhá nejvyšší na světě.

SVĚTOVÉ DĚNÍ JSME SLEDOVALI I VČERA:

  • Počet nakažených ve světě překonal hranici 35 milionů

    Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse byla k nedělnímu večeru překonána hranice 35 milionů nakažených ve světě. Počet úmrtí s covidem-19 je aktuálně 1 034 818. Mezi nejhůře zasaženou trojici států patří Spojené státy, Indie a Brazílie.

  • Pařížské bary v úterý zavřou

    Podle agentury Reuters by v úterý měly v Paříži zavřít všechny bary. K novému opatření dochází poté, co byl v hlavním městě Francie vyhlášen maximální stupeň pohotovosti.

  • Francie hlásí více než 12 000 nově nakažených

    Francouzské úřady v neděli oznámily 12 565 nových případů nákazy. Jde o nižší číslo, než země evidovala o den dříve, kdy denní bilance dosáhla téměř 17 000. Počet úmrtí s covidem-19 se za poslední den zvýšil o 32.

    Celkem Francie eviduje více než 619 000 nakažených a přes 32 000 mrtvých, informovalo tamní ministerstvo zdravotnictví.

  • Devět newyorských čtvrtí se možná uzavře

    Starosta města New York Bill de Blasio v neděli oznámil, že se chystá zavřít školy a podniky, které nejsou nezbytné pro život, v celkem devíti čtvrtích. Jde o oblasti, kde byla identifikována ohniska nákazy v průběhu posledních dnů. Podle starosty je navíc kvůli rostoucímu počtu nově nakažených bedlivě sledováno dalších 11 čtvrtí. Uzavření nyní závisí na státě New York, jehož guvernér Andrew Cuomo musí daný krok schválit, píše list The Guardian.

  • V Řecku s covidem-19 zemřelo již 409 lidí

    Řecko k nedělnímu dni eviduje 229 nových případů nákazy koronavirem, čímž celkový počet nakažených v zemi „vystoupal“ na 19 842. Za posledních 24 hodin pak Řecko hlásí 4 nová úmrtí.

  • Irsko hlásí více než 300 nově nakažených

    Irsko v neděli oznámilo 364 nových případů nákazy a žádné úmrtí s covidem-19, píší Irish Times. Celkem tak země v souvislosti s koronavirem eviduje 38 032 nakažených a 1810 mrtvých.

  • Kromě dodatečného kyslíku Trump dostal i steroidy

    Trumpův ošetřující lékař Sean Conley dnes potvrdil, že prezident dvakrát dostal dodatečný kyslík kvůli nízké hladině kyslíku v krvi, a to jednou v pátek a podruhé v sobotu. Momentálně má být Trump podle webu BBC News léčen dexametazonem, steroidem podávaným při závažném průběhu covidu-19. Jeho lékaři však trvají na tom, že prezident se zotavuje, a zmínili, že propuštěn by mohl být v pondělí.

  • Mekka se opět otevřela poutníkům, zatím v omezené míře

    Značně omezený počet věřících v tradičních bezešvých oděvech se dnes vrátil k muslimské svatyni Kaba uprostřed Velké mešity v Mekce. Návrat poutníků na nejposvátnější místo islámu se uskutečnil poté, co Saúdská Arábie ode dneška opět umožnila vykonávat umru neboli malou pouť, kterou kvůli pandemii v březnu dočasně zakázala. Počet poutníků je však nadále kvůli koronaviru přísně regulován a cestu zatím mohou vykonávat jen obyvatelé království.

  • Trumpův stav se zlepšuje, propuštěn by mohl být zítra

    Podle prezidentova osobního lékaře Seana Conleyho se stav Donalda Trumpa zlepšuje, uvádí list The Guardian. Další podrobnosti o zdraví hlavy státu pak poskytl jiný z lékařů, podle kterého je Trump bez horečky od pátečního rána a stále si ještě nestěžuje na dušnost. Propuštěn z nemocnice by tak prezident mohl být již zítra.

  • Na covid-19 zemřel u Paříže japonský návrhář Kenzó Takada

    Na následky nemoci covid-19 zemřel dnes v nemocnici Neuilly-sur-Seine u Paříže ve věku 81 let japonský módní návrhář Kenzó Takada, zakladatel značky Kenzo. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na Takadova mluvčího.

    Takada byl prvním japonským návrhářem, který se usídlil v Paříži. Zde si od roku 1964 vybudoval kariéru a proslavil své křestní jméno. Značku Kenzo, již založil v roce 1970, koupil o třináct let později francouzský výrobce luxusních doplňků LVMH.

  • Podle mnoha Američanů si Trump za pozitivní test může sám, říká průzkum

    Podle průzkumu agentury Reuters ve spolupráci s firmou Ipsos si většina dotázaných myslí, že americký prezident Donald Trump by měl nést určitou vinu za svůj pozitivní test na koronavirus. Celkem 65 % z dotázaných souhlasilo s prohlášením, že kdyby prezident bral pandemii opravdu vážně, nebyl by nyní pravděpodobně infikován. Podle očekávání s danou větou souhlasilo 90 % ze zapojených demokratů, souhlasná vyjádření se ovšem našla i u republikánů, a to u přibližně poloviny z nich.

    Průzkum, který byl prováděn 2. a 3. října, zároveň odhalil nedůvěru v Trumpovy výroky o covidu-19. Asi 55 % dotázaných uvedlo, že prezident neříkal veřejnosti o koronaviru pravdu, 34 % jeho slovům stále věří a zbylých 11 % zapojených si není jisto, píše britský list The Guardian.

  • Johnson: Koronavirová zima bude náročná, změna přijde na jaře

    Koronavirová zima bude ještě náročná, na jaře však přijdou radikální změny, řekl dnes britský premiér Boris Johnson. Zdůraznil také, že je nutné, aby lidé v boji s koronavirem spolupracovali a neztráceli naději, i když mnozí mohou nyní mít kvůli restrikcím na vládu vztek. Uvedla to agentura Reuters.

    Británie, kde s koronavirem zemřelo nejvíce lidí v Evropě, se v létě postupně vymanila z celostátní karantény. Na mnoho oblastí včetně velkých měst, jako jsou severoanglický Manchester nebo skotské Glasgow, se ale nyní vztahují místní omezení.

  • V Kostnici se sešly tisíce odpůrců koronavirových restrikcí

    V jihoněmecké Kostnici se tento víkend sešly tisíce odpůrců koronavirových restrikcí. Další tisíce lidí se naopak na březích Bodamského jezera sešly, aby vládní opatření zavedená kvůli epidemii covidu-19 podpořily, napsala dnes agentura Reuters.

    Celkem se ve městě na různých akcích a protestech za víkend sešlo mezi 10 500 až 11 000 lidmi, uvedla policie, podle které však dnešní slunečné počasí patrně přiláká další účastníky. „Situace je zatím klidná,“ dodal policejní mluvčí.

    Protest do města přilákal různorodý dav bojovníků za lidská práva, odpůrců očkování i pravicové radikály včetně příznivců strany Alternativa pro Německo (AfD), píše Reuters. Úřady v Kostnici kvůli plánované akci zavedly řadu opatření včetně dodržování bezpečných rozestupů. Zakázaly také vystavení říšské vlajky, kterou používají neonacisté a další krajně pravicové skupiny jako alternativu k zakázané vlajce se svastikou, napsal Reuters.

  • Pompeo zkrátil kvůli Trumpově zdravotnímu stavu cestu po Asii

    Kvůli Trumpově zdravotnímu stavu se rozhodl diplomatickou cestu po Asii zkrátit ministr zahraničí Mike Pompeo, který v následujících dnech plánoval navštívit Japonsko, Jižní Koreu a Mongolsko. Se svým japonským protějškem se ještě setká, ostatní země navštíví v rámci další říjnové cesty.

  • Zemím střední Evropy se nedaří tlumit druhou vlnu epidemie

    Země jako Česká republika, Slovensko a Polsko zvládly první vlnu epidemie covidu-19 relativně dobře, druhá vlna se ale ve střední Evropě rýsuje jako větší problém. V dnes zveřejněném článku to uvádí britský deník Financial Times (FT). Popisuje počínající potíže ve zdravotnictví a také nejasnou komunikaci na straně politických lídrů, k níž podle FT přispěl i český premiér Andrej Babiš.

    Analýza se kromě tří zmíněných zemí věnuje ještě Maďarsku, Polsku či Rumunsku. V prvních měsících pandemie se všechny tyto země vyhnuly výraznější krizi veřejného zdraví, když poměrně rychle zaváděly přísná karanténní opatření. Nyní se však vlády snaží drakonickým restrikcím vyhnout, zatímco v celé střední Evropě denní počty odhalených nákaz lámou rekordy. Česká republika přitom registruje výrazně více infekcí na milion obyvatel než ostatní země.

  • Lidé v Kyrgyzstánu za epidemie a ekonomické krize volí parlament

    V Kyrgyzstánu se dnes za mimořádných opatření kvůli šíření koronaviru konají parlamentní volby. Odehrávají se na pozadí úzkosti pramenící z nejhorší ekonomické krize za poslední dvě desetiletí, hlasování provází také obavy z nakupování hlasů a jiných nesrovnalostí, píší světové agentury.

  • Polsko eviduje přes 100 000 infekcí

    Polské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo 1934 dalších infekcí, čímž jejich celkový počet od propuknutí epidemie v zemi překonal hranici 100 000. V Polsku na komplikace související s covidem-19 zemřelo dalších 26 lidí. Celkem se v 38milionové zemi koronavirus potvrdil u 100 074 lidí, z nichž 2630 zemřelo. Země podle webu televizní stanice TVN 24 za týden evidovala přes 12 000 nových případů nákazy.

    Bezmála 230 infekcí, tedy nejvíc z celé země, dnes ohlásilo Kujavsko-Pomořanské vojvodství na severu země. S Českem sousedící Dolnoslezské, Opolské a Slezské vojvodství registrovala 62, respektive 44 a 120 nakažených.

  • Slovensko zaznamenalo rekordní přírůstek

    Na Slovensku za sobotu přibylo 818 potvrzených případů nákazy koronavirem, informovalo dnes slovenské národní centrum zdravotnických informací. Po dvou dnech mírně nižších bilancí se jedná o další rekordní přírůstek.

    Pětimilionové Slovensko celkem eviduje 13 139 nakažených, z čehož je 8256 případů aktivních; 4828 lidí se vyléčilo. Úřady v souvislosti s covidem-19 ohlásily další úmrtí, 18. září v Košicích zemřela 81letá pacientka. Celkový počet zemřelých tak v zemi stoupl na 55. Slovenské laboratoře provedly za sobotu 8565 testů. Nejvíce pozitivních výsledků měly Košice, Bratislava a Bardejov na severovýchodě země.

  • Rusko má přes 10 000 nově potvrzených případů, nejvíce od května

    Rusko za uplynulých 24 hodin registrovalo 10 499 nových případů nákazy koronavirem, uvedl tamní operativní štáb. Denní přírůstek infikovaných tak poprvé od 15. května přesáhl hranici 10 000. V souvislosti s covidem-19 v zemi s přibližně 146 miliony obyvatel zemřelo dalších 107 lidí, čímž celkový počet zemřelých vystoupal na 21 358. Je to poprvé od poloviny července, co země za týden registruje více než 1000 úmrtí, uvedla na základě vlastních propočtů TASS.

    V Rusku se od počátku epidemie koronavirus potvrdil celkem u 1,2 milionu lidí, vyšší absolutní počty nakažených mají pouze Spojené státy, Indie a Brazílie. Nejhůře zasaženým regionem v zemi je metropole Moskva, kde úřady dnes oznámily 3327 nových případů.

  • Exguvernér New Jersey je s covidem v nemocnici, pomáhal Trumpovi

    Bývalý guvernér amerického státu New Jersey Chris Christie, který má koronavirovou infekci, v sobotu oznámil, že pro jistotu odjel do nemocnice. Christie je dalším spolupracovníkem prezidenta Donalda Trumpa, který se nakazil koronavirem. Christie na Twitteru uvedl, že se pro hospitalizaci rozhodl po konzultaci se svými lékaři, protože má v anamnéze astma. „Rozhodli jsme se, že toto je důležité preventivní opatření,“ napsal. Ujistil, že se cítí dobře a že má jen lehké příznaky onemocnění covid-19.

Reklama

Hlavní zprávy