Hlavní obsah

Pro více než 1250 dětí je mámou, jejich biologickým rodičům hrozí deportace

Nora Sandigová je matkou pro více než 1250 dětí, jejichž rodičům hrozí deportace z USAVideo: AP

 

Reklama

Nora Sandigová je matkou více než 1250 dětí. Chodí se k ní najíst, psát úkoly nebo si jen tak hrát. Jejich rodiče mají problém se o ně postarat, čelí totiž deportaci ze Spojených států amerických.

Článek

Desítky amerických dětí tráví čas u Nory Sandigové, která žije v Miami. „Nikdo jim nevěnuje pozornost a to je velmi smutné a bolestivé,” říká. Americká aktivistka, která už přes deset let vede dětskou nadaci, se o ně ale dokáže postarat.

A desítky rodin se na ni skutečně obracejí, aby u ní našly pomoc. Nejsou si jisté, jak dlouho budou moct v USA zůstat. Dekret prezidenta Donalda Trumpa totiž zrušil ochranný program jeho předchůdce Baracka Obamy. Díky němu mohli ve Spojených státech studovat a pracovat lidé, kteří do země přišli jako děti, ale dosud nezískali občanství. Stovkám tisícům z nich tak hrozí deportace do zemí jejich narození.

K Sandigové chodí například matky, jejichž muže už deportace postihla. „Nevím, co se stane s mými dětmi - to je teď můj největší strach,” říká Lucia, která se narodila v Mexiku. Stejně jako stovky dalších rodičů podepsala dokument, který dává Noře Sandigové plnou moc v případě, že by ji náhle zadržely úřady.

Právní manévr umožňuje nadaci Sandigové podepisovat za děti dokumenty ve školách, nemocnicích a u soudu. Smlouvy ale neposkytují plné zákonné opatrovnictví ani rodičovská práva. Na povolení tohoto typu tak není vyžadováno rozhodnutí soudu. Podobné ujednání často využívají starší lidé, když chtějí, aby se někdo postaral o jejich zájmy.

Od nástupu Donalda Trumpa do prezidentského úřadu bylo kvůli podezření z ilegálního pobytu zadrženo už 110 500 imigrantů. Oproti minulým letům se jedná o 42procentní nárůst.

Reklama

Doporučované