Hlavní obsah

Pro vltavíny jsou ochotni i zemřít. Zelená horečka na jihu Čech nabírá na síle

Sběrači vltavínů jsou ochotni riskovat i život. Pronikli jsme mezi ně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vltavíny – krásné zelené drahokamy, které jsou k nalezení pouze v jižních Čechách. Nikde jinde na světě je nenajdete. Vznikly dopadem meteoritu na naši planetu před miliony let. Liší se tvarem, velikostí, strukturou a tím pádem i cenou, kterou na trhu mají. Pro svou unikátnost se staly výnosným obchodním artiklem a poptávka po nich v průběhu času stále narůstá.

Článek

Novodobí zlatokopové jsou pro vltavíny ochotni riskovat i život, aby se k tomuto zelenému pokladu, který se ukrývá často i několik metrů pod zemí, dostali. Jedna taková tragédie se odehrála před třemi lety u obce Ločenice.

„Muž byl v hloubce víc jak 3,5 metru. Došlo tam k tomu, že on si nejenom vykopal díru, kam slezl, ale podkopával tu zeminu dále a celé se to na něj svalilo,“ popisuje událost mluvčí českobudějovické policie Milan Bajcura, který byl tehdy na místě neštěstí.

Děravá země

To, co je pro jedny droga, vášeň, závislost a často zdroj obživy, je ale pro starosty jihočeských vesnic noční můrou. Hledači vltavínů totiž za sebou nechávají spoušť, a místa, která prokutali, připomínají měsíční krajinu.

Typické hluboké díry s bočními šachtami se množí jako houby po dešti. V lesích, na polích, kopáči se nevyhýbají ani cestám a dokonce i silnicím. Když narazí na zelenou žílu, neberou ohledy na nic a na nikoho. V dírách pak končí uvězněná zvířata, boří se do nich traktory a kombajny, propadávají do nich auta. Všudypřítomné díry jsou dokonalé pasti i na lidi.

Kopáči se sem sjíždí z celé republiky a kope i řada místních. Ovšem nikomu se o tom mluvit nechce, protože postihy za tuto nelegální aktivitu jsou čím dál přísnější. V posledním roce několik hledačů vltavínů skončilo dokonce před trestním soudem.

Nelegální zelená horečka

Nám se ale podařilo získat exkluzivní výpověď jednoho z nich. Zelená horečka ho drží už přes dvacet let a celkem si už vydělal statisíce korun.

„Ze začátku jsme kopávali většinou ve dvou, jeli jsme jednu díru, střídali jsme se a postupem času, když už se to hodně rozrostlo, šli po tom policajti, tak se kopávalo v partách. Byli po dvou lidech a ti si zaplatili hlídače, kteří se rozmístili po cestách. Furt se to vyplatilo. Jakmile se blížilo nebezpečí, tak nám dal echo vysílačkou nebo telefonem."

Nebál se, že ho zemina zasype? „Pokaždý, když jsem byl v díře.“

Jaké metody při kopání používali, kolikrát museli utíkat a schovávat se a jak se dají vltavíny zpeněžit? Proč roste agresivita kopáčů? A musí chodit místní lidé do lesa ozbrojení, aby se ubránili?

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované