Hlavní obsah

Pro vyhlášení referenda o zlínské nemocnici je asi 15 000 lidí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pro vyhlášení referenda o stavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně - Malenovicích se vyslovilo již asi 15 000 lidí.

Článek

„Jde o dosud doručené a zkontrolované podpisy, další se stále shromažďují od dobrovolníků, v reálu jich tak bude zřejmě o několik tisíc více,“ řekl Ondřej Martínek, zakladatel iniciativy Zachraňme Baťovku, tedy Krajskou nemocnici T. Bati ve Zlíně (KNTB), a předseda spolku Zachraňme naše zdravotnictví. Iniciativa na dnešek svolala ve Zlíně demonstraci, přišly desítky lidí. K vyhlášení referenda je třeba asi 29 000 podpisů. Organizátoři chtěli původně podpisové archy odevzdat tento týden ve čtvrtek, budou je však sbírat dále.

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek minulý týden uvedl, že kvůli zákonným normám není možné případné referendum vyhlásit společně s říjnovými krajskými volbami, jak zástupci iniciativy chtěli. „Kdyby organizátoři přinesli podpisy do 20. července, mohli jsme tu věc stihnout do voleb. Nyní to již není možné jen kvůli zákonným lhůtám,“ řekl již dříve hejtman. Náklady na uspořádání referenda jsou podle Čunka sedm milionů s volbami a 27 milionů korun na referendum samostatné.

Podle Martínka však postup kontrolovali právníci i organizace Transparency International a je správný. „Hejtman se odvolává na lhůtu 25 dní pro vytvoření volebních komisí. Ty jsou ale při souběhu referenda a voleb stejné a podle organizátorů referenda podpořených názorem právníků tak toto ustanovení neplatí a referendum by se konat v den voleb mělo,“ uvedli zástupci iniciativy. Podpisy pro referendum odevzdají později, aby se o referendu hlasovalo při nejbližší příležitosti po volbách.

K iniciativě se připojil i zlínský senátor Tomáš Goláň. „Podle zákona o krajském referendu se referendum nemusí konat, pokud krajské zastupitelstvo vyhoví návrhu na podpisových arších. Když tedy nově zvolení zastupitelé projekt nemocnice v Malenovicích po volbách zruší, na konání referenda samozřejmě trvat nebudeme. Pokud ne, dostanou příležitost vyjádřit se občané,“ uvedl Goláň. Očekává se, že stavba nové nemocnice bude hlavním tématem krajských voleb.

Krajští zastupitelé stavbu nemocnice poprvé schválili loni v prosinci. Ministerstvo vnitra později vyzvalo kraj, aby zastupitelstvo znovu věc projednalo kvůli možnému porušení zákona o krajích. Podruhé zastupitelé o záměru, který podle Čunka přijde na osm miliard korun, hlasovali v květnu. Návrh znovu těsnou většinou schválili. Odpůrci projektu poukazují na nejasnosti ve financování projektu, podle některých by nemocnice mohla stát mnohem více. Nelíbí se jim ani, že kraj nenechal vypracovat stejně obsáhlou studii jako v případě nové nemocnice, která by ověřila původně plánovanou rekonstrukci a dostavbu KNTB. Podle hejtmana je výhodnější postavit novou nemocnici, než rekonstruovat a dostavovat v původním areálu.

Reklama

Doporučované