Hlavní obsah

Pro zlevnění dat je klíčový čtvrtý operátor, tvrdil Havlíček. Teď otočil

Foto: vlada.cz

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Reklama

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček tvrdí, že výsledky aukce na kmitočty 5G jsou úspěchem, protože se podpořily střední podniky. Ještě před rokem přitom volal po tom, že klíčové je, aby na trh přišel čtvrtý operátor.

Článek

Aukce Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na kmitočty pro chytré mobilní sítě 5G nepřivedla na trh čtvrtého operátora, který měl být zásadní ve snížení cen mobilních dat. Výsledek aukce je takový, že klíčové pásmo 700 megahertzů (MHz) si rozebrali tři stávající největší čeští operátoři: O2, T-Mobile a Vodafone. Ti je navíc dostali levně, za vyvolávací cenu, protože nikdo jiný o kmitočty v tomto pásmu neměl zájem.

Další dvě společnosti - Nordic Telecom a Centronet - zaznamenaly úspěch o kmitočty v nižším pásmu. Nebudou ale mít prostor na to, aby postavily vlastní nezávislou síť a budou odkázané na větší hráče, kteří je v rámci národního roamingu pod dohledem Českého telekomunikačního úřadu pustí do své sítě za regulovaných podmínek.

I když přivést čtvrtého operátora je klíčovým úkolem Ministerstva průmyslu a obchodu už několik let, ministr Havlíček teď otočil a tvrdí, že to cílem aukce vůbec nebylo.

„Celá aukce byla směřována nikoliv na čtvrtého operátora, to už bylo jasné minulý rok. Bylo jasné, že žádný čtvrtý operátor do Česka nepřijde, s tím se rozlučme,“ řekl Seznam Zprávám Havlíček. Ještě minulý rok přitom tvrdil opak, když odvolával bývalého šéfa ČTÚ Jaromíra Nováka, protože podmínky aukce, které nastavil, by do Česka podle něj nepřivedly čtvrtého operátora. A uváděl, že pro zlevnění dat je důležité, aby na trh přišel čtvrtý operátor.

Teď ale Havlíček tvrdí, že aukce nastavená šéfkou ČTÚ Hanou Továrkovou cílila jenom na střední podniky, a jako chybu Novákovi téměř rok po jeho odvolání vyčítá, že aukce, kterou vypsal, cílila právě na čtvrtého operátora. „Pan Novák to nastavil tak, že byla šance pouze na takzvaného čtvrtého operátora,“ řekl Havlíček.

Ministr je tedy dle svých slov s výsledkem aukce spokojený, protože cesta ke snížení mobilních dat vede přes střední podniky. Ještě před rokem však v tiskové zprávě říkal, že snížení vede přes nového operátora.

„Příchod čtvrtého operátora je však důležitý v kontextu se zlevněním mobilních dat pro širokou veřejnost,“ psal Havlíček minulý rok v tiskové zprávě. Havlíček také s premiérem Andrejem Babišem vyjednávali se zahraničními investory, kteří by šli do aukce, a konkurovali tak stávající velké trojce operátorů.

Zpětně to ale vidí jinak. „My jsme vlastně tvrdili to, že cesta je ne přes takzvaného čtvrtého operátora, který nevznikne nikde, ale právě přes ty střední. Proto jsme to museli celé přemodelovat. Jestli někdo žije v představě, že do Česka přijde Orange, tak to je nesmysl,“ vysvětlil.

S tím ale nesouhlasí David Slížek, šéfredaktor serveru Lupa.cz. „Pokud bylo cílem aukce, aby na trhu nebyl čtvrtý nezávislý hráč, proč bylo tedy vyhrazeno klíčové pásmo 700 MHz?“ ptá se David Slížek. Sám by aukci nepřipisoval úspěch, vzniknou totiž zřejmě jeden až tři menší operátoři, kteří budou závislí na velkém operátorovi, a ceny se nemusí snížit.

Podobně se vyjádřil šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. „Sliby o levnějších službách zase padají, tak to u nás chodí. Oligopol vítězí, spotřebitelé ostrouhají,“ napsal na Twitteru.

Podobně fungující „čtvrtý“ operátor na Slovensku má velice těžkou cestu, jak svou síť rozvíjet, a trhem příliš nezamíchal. Havlíček ale tvrdí, že se ceny sníží už v příštím roce.

„Ceny šly už dolů, lze očekávat, že ten tlak teď poroste a v příštím roce se ceny ještě sníží,“ uvedl. „Cílem aukce nebylo dostat ceny na absolutní minimum, ale vytvořit konkurenční prostředí, kde vlastně se sníží ceny, ale současně se vytvoří zázemí pro 5G,“ doplnil Havlíček.

Ministr připustil, že neví, o kolik se zlevní, protože trend mobilních operátorů je za stejnou cenu uživatelům jenom navyšovat data v jejich tarifním balíčku.

Není tak jasné, jestli Češi v příštím roce za data ušetří, nebo jich budou mít za stejnou cenu jenom více. Drahá data a celkově ceny mobilních služeb jsou nekonečným příběhem českého mobilního trhu.

Exministryně Marta Nováková ve funkci skončila poté, co prohlásila, že Češi si za drahá mobilní data mohou sami, protože se připojují více na wifi.

Její předchůdce Jan Mládek zase v únoru 2017 označil za viníka regulační orgány, tedy Český telekomunikační úřad a Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Tvrdá kritika Jana Mládka kvůli jeho přístupu k mobilním operátorům a také kvůli výrokům urážejícím veřejnost, které z jeho ministerstva zaznívaly, vyústila až v jeho odvolání.

Reklama

Doporučované