Hlavní obsah

Pro změny ve vládě není důvod, odmítá Bartoš Zemanovy hrozby vetem

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

Šéf Pirátů tvrdí, že neví, kdo je kandidát na ministra, s nímž má problém prezident. Předpokládá se, že se jedná o Jana Lipavského, který má být šéfem diplomacie.

Článek

Šéf Pirátů Ivan Bartoš odmítá, že by se kvůli výhradám prezidenta Miloše Zemana mělo měnit složení vlády. Na dotaz, zda může vyloučit případnou změnu v kandidátech, které Piráti nominují, odpověděl: „Já pro to nevidím důvod.“

Výčet jmen dostal od Petra Fialy Miloš Zeman ve středu. Obratem se vyjádřil, že jeden nominant mu nevyhovuje – a dokonce že přes jeho důvody „nejede vlak“. Bartoš tvrdí, že si není vědom, který z vládních kandidátů Zemanovi vadí.

Podle zdrojů Seznam Zpráv jde právě o Piráta Jana Lipavského. „Naše jména jsou Bartoš, Šalomoun a Lipavský na rezort zahraničí. Nevím, jestli je to někdo od nás, s kým má pan prezident problém. Já si za těmi jmény stojím,“ uvedl Ivan Bartoš.

„Prezident Zeman také řekl, že se chce setkat se všemi kandidáty a já bych nepředbíhal události. Každá strana je zodpovědná za své nominanty, Petr Fiala jako kandidát na premiéra jednání vede. A ten hovořil jasně, že vláda je dobrá jako celek a že každý ten nominant tam má být,“ dodal Bartoš.

Ustupovat prezidentovi nehodlají ani zástupci dalších stran vznikající pětikoalice, konkrétněji své plány na vyjednávaní ale prozradit nechtějí.

„Nechceme ustupovat. Ústava je jednoznačná, žádné prezidentské veto zmíněné nemá, uvedla pro Seznam Zprávy šéfka TOP09 Markéta Pekarová Adamová. Podle ní není teď vhodné „řinčet zbraněmi“ už jen proto, aby mohly proběhnout setkání prezidenta Zemana s kandidáty na ministry. „Poté, co se s nimi setká, může názor změnit,“ dodala.

Obdobně hovoří sněmovní matador ODS Marek Benda. „Budeme s prezidentem vlídně jednat, ale odpovědnost za vládu má premiér,“ uvedl. I podle něj by jakékoliv výroky nad tento rámec nebyly strategické.

Zdroje Seznam Zpráv z vysoké politiky i ty blízké prezidentu Zemanovi nepochybují o tom, že prezident zatím nesouhlasí se jmenováním Lipavského na post ministra zahraničí. Nápověda může být v tom, že Zeman v TV Nova ve středu řekl, že svého neoblíbeného kandidáta nikdy v životě neviděl.

V minulosti měl Zeman vleklé spory třeba s bývalým rektorem Masarykovy univerzity a dnes senátorem a kandidátem na ministra pro Evropu Mikulášem Bekem, ale s tím se nepochybně v minulosti setkali.

„Budu tak tolerantní, že velmi pravděpodobně svoje veto vztáhnu pouze k jedné jediné osobě. Mimochodem nebude to žádná personální averze, protože já jsem toho člověka v životě neviděl, ale budu mít důvody, které premiéru Fialovi řeknu a přes které nepojede vlak,“ uvedl doslova prezident z Ústřední vojenské nemocnice.

Sporné momenty s pirátským kandidátem jsou jasné – Lipavský patřil k nejhlasitějším odpůrcům vstupu ruského a čínského zájemce do tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany. To se ale týká takřka všech kandidátů na členy a členky vlády.

Piráti však ze všech stran vznikající pětikoalice ale mají nejvlažnější vztah k Izraeli, který Zeman celou svou politickou kariéru bezpodmínečně hájí. Piráti mají v otázce izraelsko-palestinského konfliktu postoj bližší evropské levici. Lipavský například letos nefandil otevření pobočky českého velvyslanectví ve sporném Jeruzalémě. Zeman by tam přitom – po vzoru USA – přestěhoval celý úřad a dost možná by mohl najít podporu v ODS. Šlo by ale každopádně o první velvyslanectví země EU.

Miloš Zeman v minulosti velmi razantně vstupoval do formování vlád, zejména dvou kabinetů, které řídil Andrej Babiš (ANO). Ten měl nevýhodnou pozici zejména v tom, že neměl většinu v Poslanecké sněmovně, tudíž byl na podpoře hlavy státu a jeho spojenců z KSČM závislý. Fiala je v jiné, silnější situaci.

Reklama

Doporučované