Hlavní obsah

Jsou naočkovaní, ale mají smůlu. Jejich vakcíny jim v půlce EU neuznají

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán ukazuje maďarské potvrzení o imunitě vůči covidu-19.

Reklama

Vedle plavek si evropský turista letos v létě přibalí i certifikát o tom, že je naočkovaný, negativní nebo nedávno prodělal covid-19. Jak to ale vlastně je s unijně neschválenými vakcínami?

Článek

Po celé Evropské unii mají digitální certifikáty platit od začátku července. V těchto dnech se postupně ladí a dokončují technické i praktické podrobnosti. Některé země EU ještě dopracovávají elektronický systém, jiné si určují, zda a případně jaké vakcíny mimo unijní schvalovací proces budou uznávat.

V rámci EU jsou jen dvě země, které očkují látkami, které zatím neprošly schvalovacím procesem Evropské lékové agentury. Slovensko očkuje Sputnikem V a Maďarsko vedle ruské využívá i čínskou vakcínu Sinopharm.

Podle unijních pravidel je na každém jednotlivém členském státu, jaké vakcíny bude uznávat. Česko prozatím bude bez karantény a testu vpouštět na své území lidi naočkované na Slovensku, v Srbsku (nečlenská země EU) nebo Maďarsku vakcínou Sputnik V a čínským Sinopharmem. A to od pondělí 21. června. Oproti tomu s jako neočkovanými Česko zachází s lidmi cestujícími například ze Spojených států, byť mají za sebou vakcinaci látkou Pfizer nebo Moderna.

Česká vakcinologická společnost přitom oficiálně doporučuje uznávat pouze vakcíny schválené od EMA. To potvrdila podle informací iRozhlasu i Klinická skupina pro covid Ministerstva zdravotnictví. Ta vysloveně zdůraznila, že není důležité místo očkování, ale látka, která byla k vakcinaci použita.

Kam pojede milion Maďarů?

Také další evropské země si mezi sebou domlouvají, jaké očkování budou uznávat v rámci certifikátů o bezinfekčnosti. Již v květnu se domluvilo Maďarsko se Slovinskem. Maďarsko bude na bilaterálních dohodách závislé. Více než milion Maďarů je naočkovaných Sputnikem V nebo Sinopharmem.

Foto: Profimedia.cz

Pro některé Maďary bude snazší strávit léto doma.

Maďarské ministerstvo zahraničí tak má před letní sezónou plné ruce práce. Úplně první zemí, se kterou Maďaři uzavřeli dohodu, byl Bahrajn. Z unijních zemí to je Chorvatsko, Řecko nebo Kypr. Stejně tak i mimounijní země jako Srbsko, Severní Makedonie nebo třeba Mongolsko chtějí uvítat turisty naočkované všemi dostupnými vakcínami proti koronaviru.

Netrestejte občany za Orbánovy hříchy.
Anna Donáthová

Kdo Maďarům cestu nejspíš neusnadní, bude Německo. To se prozatím drží unijního doporučení o vakcínách schválených EMA. To může být i překážkou vzájemného obchodu, Německo je pro Maďarsko významným partnerem.

Pouze vakcíny schválené unijní agenturou dále uznává Francie, Dánsko, Estonsko, Polsko, Litva nebo Lotyšsko. To se však v průběhu června ještě může měnit.

Neznamená to ale, že Maďaři naočkovaní Sinopharmem nebo Sputnikem V do daných zemí nesmí přicestovat. Musí ale dodržet pravidla, která se týkají nenaočkovaných – tedy karanténu nebo nutné testy. Cestování tak pro ně vyjde dráž a může být spojené s určitým nepohodlím.

Již během projednávání digitálního certifikátu na úrovni Evropského parlamentu se kriticky ozývali maďarští politici z vícero stran politického spektra. Europoslanec Balázs Hidvéghi z vládní strany Fidesz při debatě na plénu řekl, že by vakcína neměla být „ideologická, ale účinná“. Europoslankyně Anna Donáthová z maďarské opozice rovněž souhlasila s uznáváním všech vakcín: „Netrestejte občany za Orbánovy hříchy,“ řekla před plénem.

Reklama

Doporučované