Hlavní obsah

Problém s dodávkou vakcín vyřeší startup. Nastartuje armádu dronů

Foto: Fly Zipline

Startup Zipline dokázal vytvořit autonomní doručovací systém, který za pomoci dronů dodává léky a krev po celé Rwandě.

Reklama

Ještě před pár lety si asi málokdo dokázal představit dodávky zboží pomocí dronů. Teď je však podobné schéma realitou, a to hlavně v odlehlých oblastech Afriky. Zkušenosti se mohou hodit i při distribuci vakcíny proti covidu-19.

Článek

Startup Zipline už před několika lety dokázal vytvořit autonomní doručovací systém, který za pomoci dronů dodává léky a krev po celé Rwandě. Jde o vůbec první zemi na světě, ve které takový systém funguje.

Teď se chce ale společnost založená před pěti lety v Silicon Valley posunout ještě o další metu dál. U zdravotnického materiálu plánuje zůstat. Od dubna by ale ráda dovážela také vakcínu proti covidu-19. Společnost podle svého vyjádření spolupracuje s „předním výrobcem vakcíny“, zatím však jeho jméno odmítla zveřejnit.

Podle agentury Bloomberg, která se zprávou přišla, startup vybudoval systém, jenž zvládne dodávat zdravotnický materiál a zároveň ho uchovat ve velmi nízkých teplotách. Právě vakcína vyvinutá společnostmi Pfizer musí být skladována v extrémním chladu při teplotách alespoň minus 70 stupňů Celsia, což zajišťují speciální zdravotnické mrazničky. To výrazně komplikuje globální distribuci i přechovávání vakcíny. Zipline však plánuje přidat tyto chladící boxy do všech svých distribučních center.

Mluvčí společnosti Pfizer, kterého se Bloomberg na možnou spolupráci dotázal, však na žádost o komentář nereagoval.

Celý systém by ale mohl fungovat na stejném principu jako dodávky krve a léků ve Rwandě. Je to jednoduché: Nemocnice nebo zdravotní středisko zadá přes aplikaci (případně prostřednictvím SMS, WhatsAppu nebo telefonního hovoru), co potřebuje a kdy to má být doručeno.

Distribuční centrum zabalí dodávku do krabice a připraví ji k odletu. Dispečer sleduje celý let a dvě minuty před tím, než je dodávka na místě určení, obdrží středisko oznámení a vzápětí balíček přistane, vždy na stejném místě.

Jak funguje doručování dronem?

V praxi to znamená, že vzdálenost, která by například autem trvala pět hodin (nebo kam by se auto nedostalo vůbec), zvládne dron za 30 minut, což je běžná doba, která uběhne od objednávky produktu k jeho doručení.

Díky tomuto systému si nemocnice nemusí dělat zásoby a předchází se tím také expiraci nevyužité plazmy nebo krevních destiček, které vydrží jen několik dnů až týdnů.

Drony od Zipline v sobě mají zabudovanou GPS. Díky efektivní konstrukci a rychlému letu dokáže dron udělat doručovací kolečko o vzdálenosti až 160 kilometrů. Pokud jde o rychlost, startup se pyšní rekordem. Podle něj drony letí i 128 km/h, samozřejmě s ohledem na povětrnostní podmínky. Jeden stroj pak dokáže nést náklad o hmotnosti až 1,75 kilogramu. Samotný start probíhá doslova vystřelením z praku a náklad se shazuje z výšky.

Foto: Profimedia.cz

Samotný start dronů probíhá doslova vystřelením z praku a náklad se shazuje z výšky.

Společnost tvrdí, že její drony nalétaly už více než 6,5 milionu kilometrů a v posledních pěti letech uskutečnily téměř 400 000 dodávek.

Generální ředitel společnosti Zipline Keller Rinaudo uvedl, že společnost chce v rámci distribuce vakcíny pomoci hlavně venkovským oblastem, které koronavirová epidemie těžce zasáhla.

„To, kde žijete, by nemělo určovat, zda dostanete vakcínu proti covidu-19, nebo ne,“ uvedl ve vyjádření šéf Zipline. „Můžeme pomoci zdravotnickému systému obejít problémy v oblasti infrastruktury a dodavatelského řetězce prostřednictvím okamžitého dodání dronem,“ dodal.

Podpora venkova

Iniciativu společnosti chválí například Alan Morga, výkonný ředitel National Association Rural Health (NRHA). „Jakákoli inovativní možnost dodávat vakcíny venkovským komunitám je skvělý nápad,“ řekl.

Když společnost Pfizer začala v prosinci zavádět svou vakcínu, Morgan se obával, že komunity mimo dosah „ultra ledového“ dodavatelského řetězce, který by udržel vakcíny v použitelném stavu, zůstanou v očkování pozadu.

Zatím to tak podle něj nebylo, protože venkovské kliniky prozatím dokázaly získat dodávky zabalené do suchého ledu a rychle očkovat pacienty. „Ale jakmile se vakcína stane dostupnou pro všechny věkové kategorie populace,“ říká, „dostat se do těchto malých a vzdálených měst bude problém.“

Společnost má ve svém týmu zkušené letecké veterány z firem jako SpaceX, Google, Boeing nebo NASA a investovali do ní například spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen, zakladatel Yahoo Jerry Yang či investorské skupiny jako Sequoia Capital, Katalyst Ventures a také Stanfordova univerzita.

Reklama

Doporučované