Hlavní obsah

Problémové Boeingy 737 MAX by měly znovu létat od 1. čtvrtletí příštího roku, ne však u všech společností

Foto: Reuters

Ilustrační foto.

Reklama

Letadla Boeing 737 MAX, která jsou od letošního března odstavena z provozu, by mohla v Evropě začít znovu létat v prvním čtvrtletí příštího roku. Ne všechny společnosti se chystají lety obnovit hned.

Článek

Letadla Boeing 737 MAX jsou odstavena od letošního března kvůli dvěma tragickým nehodám způsobeným chybou v naprogramování softwaru, při kterých přišlo o život celkem 346 lidí. Letadla 737 MAX , která jsou nejprodávanějším modelem Boeingu, by znovu mohla létat v prvním čtvrtletí příštího roku. Řekl to dnes výkonný ředitel Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) Patrick Ky.

EASA očekává, že udělí povolení k letům v lednu. Obnovení komerčních letů však mohou o dva měsíce zpozdit přípravy jednotlivých národních úřadů a leteckých společností, uvedla agentura Reuters. Úřady nyní zkoumají software, který je za potíže zodpovědný.

Největší nízkonákladová letecká společnost v Evropě Ryanair se nicméně lety problémového Boeingu 737 MAX nechystá obnovit dříve než v létě 2020, píše The Independent. Přestože Boeing opakovaně trvá na tom, že systém bude bezpečný pro obnovení letů do konce roku 2019, Michael O'Leary uvedl, že jeho letecká společnost je nebude provozovat dalších šest měsíců.

„Neočekáváme, že bychom zahájili provoz do příštího léta. Poté začneme pouze s 20 stroji, nikoli s 60, které měl původně Boeing doručit. Je to velká výzva,“ uvedl O'Leary.

EASA plánuje vlastní program kontrol, než umožní lety v Evropě obnovit. Ky dodal, že evropští odborníci odcestovali minulý týden do továren firmy Rockwell Collins v americkém státě Iowa, aby tam zahájili audit nejnovější verze softwaru. Společnost Rockwell Collins spolu s Boeingem vyvinula software kontroly letu pro letadla MAX. Evropský úřad doufá, že detailní kontrolu softwaru dokončí tento měsíc. Pokud vše půjde hladce, mohou se v prosinci uskutečnit letové testy, uvedl Ky.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) v září uvedl, že povolí návrat letadel do provozu měsíc po důležitém certifikačním zkušebním letu tohoto stroje. Zatím však není jasné, kdy Boeing tento let uskuteční. Boeing prohlásil, že by chtěl letadla vrátit do provozu po úpravě softwaru do konce letošního roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované