Hlavní obsah

Problémovou ubytovnu v Charkovské ulici v Karlových Varech majitelé přestaví na byty

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Majitelé problémové ubytovny v Charkovské ulici v Karlových Varech odstoupili od záměru prodat jí městu. Místo toho ubytovnu opraví a rozprodají ji po jednotlivých bytech. Bude to pro ně ekonomicky výhodnější.

Článek

Majitelé už z ubytovny vystěhovali všechny nájemníky. Tím by se měl vyřešit i problém s problémovým chováním jejích obyvatel a nepořádkem v okolí ubytovny.

„My plně chápeme vývoj na realitním trhu a rozumíme tomu, že pokud si to majitel bude prodávat po jednotkách, tak za to dostane větší finanční obnos, který už město nemůže akceptovat. Nicméně tím, že se celá nemovitost bude rekonstruovat a bude se prodávat postupně, věřím, že ten problém bude v Tuhnicích vyřešen,“ uvedla primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Zastupitelé Karlových Varů už schválili na koupi nemovitosti vyčlenění téměř 75 milionů korun. Podle původní dohody měl majitel ubytovnu vyklidit a městu předat na konci letošního roku. Jenže změny na realitním trhu vedly majitele ke změně názoru. „Trh nemovitostí se kvůli pandemii změnil a po dohodě s bankou jsme se rozhodli rozprodat bytové jednotky, což by byl daleko větší výnos než prodej městu. Na základě toho odstoupíme od prodeje městu,“ uvedl jeden z vlastníků objektu Jiří Kalous. Podle něj by rekonstrukce, která bude stát 15 až 20 milionů korun, měla trvat asi šest měsíců. Poté by se měly byty o velikosti garsonky a 2+kk začít prodávat. Majitelé očekávají při prodeji jednotlivých bytů výnos až 120 milionů korun proti 75 milionům korun, které by dostali přímým prodejem městu.

Majitelé zároveň nabídli městu odkoupení části opravených bytů. Podle primátorky jde ale o čerstvou informaci, kterou bude muset vedení města ještě zvážit. Osloví ale příspěvkové organizace města, městskou policii, školy a podobně, jestli by měly zájem o byty pro své zaměstnance.

Karlovy Vary, které mají necelých 50 tisíc obyvatel, mají minimum městských bytů. Po privatizaci město disponuje asi 150 až 180 běžnými byty a dalších několik stovek bytů jsou byty zvláštního určení, většinou v domech s pečovatelskou službou. I kvůli tomu město nevede žádný pořadník pro žadatele o byty.

Když se město rozhodlo řešit problémy s ubytovnou v Charkovské ulici tím, že objekt odkoupí, součástí plánu bylo i to, že by zde mohly vzniknout startovací byty pro mladé lidi. I proto ještě nabídku majitelů ubytovny na odkup části bytů zváží.

Reklama

Doporučované