Hlavní obsah

Problémy BBC kvůli slavnému rozhovoru s princeznu Dianou se stupňují

Foto: Profimedia.cz

Rozhovor princezny Diany s novinářem Martinem Bashirem v pořadu BBC Panorama.

Reklama

Bývalý partner princezny Diany Hasnat Khan kritizuje BBC. Novinář BBC Martin Bashir podle něj princeznou Dianou během slavného rozhovoru v pořadu Panorama manipuloval.

Článek

BBC začala okolnosti vzniku rozhovoru vyšetřovat, když se v říjnu objevila podezření, že si novinář BBC Martin Bashir interview s princeznou Dianou v roce 1995 zajistil podvodně. Nyní kardiolog Hasnat Khan, jehož vztah s Dianou začal v roce 1995 a skončil krátce před její smrtí v roce 1997, tvrdí, že Bashir Dianou v rámci rozhovoru manipuloval, informuje web People.

„Jednou z jejích nejatraktivnějších vlastností byla její zranitelnost. Právě díky tomu se zalíbila veřejnosti. Později jsem si uvědomil, že Martin si tyto zranitelnosti vybral a využil je,“ řekl 62letý Khan pro Daily Mail.

Rozhovor princezny Diany v pořadu Panorama byl podle Reuters jedním z určujících momentů ostře sledovaného a bouřlivého manželství Diany s princem Charlesem. Ti v čase vzniku tohoto rozhovoru žili odloučeně.

Princezna v tehdejším interview otevřeně hovořila o svých problémech s bulimií a mimo jiné připustila, že se jejich vztah s Charlesem potýká s nevěrou, a pronesla, že v něm „byli tři lidé“. Odkazovala tím na vztah Charlese s jeho tehdejší milenkou a nynější manželkou Camillou Parkerovou-Bowlesovou.

Diana po rozhovoru s Bashirem podle Khana například začala věřit, že její manžel princ Charles měl poměr s chůvou Tiggy Legge-Bourkeovou. Bashir měl podle Khana také princeznu Dianu přesvědčovat o tom, že „bezpečnostní služby Dianu odposlouchávaly a že dva její blízcí spolupracovníci dostávali peníze za to, že o Dianě sbírali informace“. Tyto informace měl doložit s pomocí padělaných bankovních výpisů.

Z toho novináře Bashira v říjnu obvinil i Dianin bratr Earl Spencer. „BBC se zatím neomluvila za to, na čem zde opravdu záleží: neuvěřitelně závažné padělání bankovních výpisů, které naznačuje, že Dianu pro její nepřátele špehovali nejbližší důvěrníci,“ uvedl Spencer pro web People.

Khan uvedl, že se s Bashirem setkal v hospodě. Po setkání Dianě údajně řekl, aby si na Bashira dávala pozor. „Téměř od samého začátku setkání mi kladl ty nejpřímější osobní otázky ohledně Diany a našeho vztahu. Proč jsme se nevzali? Kdy se vezmeme? A takové věci,“ řekl Khan.

„Na Bashirovi se mi něco nelíbilo. Řekl jsem jí, aby si na něj dávala pozor. Samozřejmě nejsem naivní. Věděl jsem, že Diana z části onen rozhovor poskytnout chtěla. Moje otázka ale zní, šla by do toho, kdyby ji k tomu nepřesvědčil Martin Bashir?“ dodal Khan.

BBC kvůli obviněním zahájila vyšetřování, které má určit, jak byl rozhovor zajištěn a zda Bashirovi nadřízení nezamlčeli okolnosti jeho vzniku. Do vedení vyšetřování britská veřejnoprávní televize najala bývalého britského soudce Nejvyššího soudu Johna Dysona.

„BBC je odhodlána nalézt o těchto událostech pravdu. Proto jsme zahájili nezávislé vyšetřování. Bývalý soudce Nejvyššího soudu Lord Dyson je významná a vysoce respektovaná osobnost, která vyšetřování povede důkladně,“ řekl Tim Davie, generální ředitel BBC.

Vyšetřování se ale podle webu Daily Mail může protáhnout. Vlastní vyšetřování by totiž mohla zahájit i britská policie, které zaslal stížnost na falšovaní bankovních výpisů Martinem Bashirem bývalý šéf Spencerovy bezpečnosti Alan Waller.

Diana se s následníkem britského trůnu princem Charlesem v roce 1996 rozvedla. Zemřela při dopravní nehodě 31. srpna 1997 v Paříži. Bylo jí 36 let. Limuzína, ve které jela se svým přítelem Dodim Al Fayedem, se snažila uniknout fotografům na motocyklech.

Reklama

Související témata:

Doporučované