Hlavní obsah

Problémy skupiny Arca s policií se prohlubují. Dluží 23 miliard

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bankrot společnosti Arca Investments zastřešující skupinu Arca Capital je největším krachem od 90. let.

Reklama

Detektivové ze slovenské Národní kriminální agentury zahájili v kauze zkrachovalých firem ze skupiny Arca Capital trestní stíhání. Kauzu vyšetřuje i česká Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Článek

Podvod, porušování povinností při správě cizího majetku a poškozování i zvýhodňování věřitelů. Kvůli podezření ze spáchání těchto trestných činů ze strany investiční skupiny Arca Capital zahájila slovenská Národní kriminální agentura trestní stíhání.

Kauza Arca Investments je největším bankrotem posledních dekád. Arca si napůjčovala hlavně prostřednictvím vysoce úročených směnek, které nakonec nezvládla splatit. Věřitelé do insolvence přihlásili pohledávky za 23 miliard korun. Velká část této sumy se týká České republiky.

Informaci o zahájení stíhání na Slovensku přinesl tamní zpravodajský server Aktuality.sk. „V současnosti probíhají znalecká zkoumání účetní dokumentace. Obvinění nebylo vznesené vůči žádné osobě,“ citoval web mluvčí slovenské speciální prokuratury Janu Tökölyovou.

Skupina Arca Capital je investiční holding rozkročený hlavně mezi Slovensko a Česko. Na Slovensku se odehrává insolvenční řízení s firmou Arca Capital Slovakia. To je další důležitá část skupiny Arca. V případě Arca Investments, což je mateřská společnost celého holdingu, nedávno Vrchní soud v Praze rozhodl, že se hlavní insolvenční dění bude odehrávat v České republice.

Česko-slovenské vyšetřování

Kromě slovenských policistů se případem zabývá i česká Národní centrála proti organizovanému zločinu. „Se slovenskými kolegy spolupracujeme,“ sdělil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Na rozdíl od Slovenska je však v Česku případ teprve ve fázi prověřování, jestli se trestný čin vůbec stal.

V České republice dával trestní oznámení na Arku investiční fond Ifis, který zastupuje část věřitelů. Na Slovensku se na policii už minulý rok obrátil investor Pavol Krúpa. Ten byl do roku 2018 hlavním akcionářem Arky. Se současným největším majitelem Arky Rastislavem Veličem je však nyní kvůli údajným nevyřešeným finančním nárokům v ostrém konfliktu.

Foto: Seznam Zprávy

Schéma hlavních firem skupiny Arca Capital.

„Osobně jsem podal několik trestních oznámení na Veliče, statutáry Arky a na s nimi propojené osoby,“ řekl Krúpa. Po jeho trestních oznámeních zasahovali v prosinci 2020 policisté ze slovenské NAKA přímo v bratislavských kancelářích Arky.

„V první řadě je nutné zdůraznit, že policie zahájila šetření na základě podání Pavola Krúpy a neexistujících a zcela smyšlených osob. S policií ale samozřejmě spolupracujeme a spolupracovat i nadále budeme. Jsme přesvědčení, že šetření prokáže, že jsme se ničeho nedopustili,“ reagoval spolumajitel Arky Velič.

Zprávy o utahování trestněprávní smyčky kolem Arky přicházejí krátce poté, co Arca Investments vyměnila klíčové advokáty řešící její insolvenci. Kancelář Badokh vystřídala mezinárodní právní společnost Dentons.

„Vzhledem k nutnosti řešit reorganizaci naší společnosti nejen v České republice, ale i dalších zemích nyní potřebujeme podporu právní kanceláře s mezinárodní působností,“ uvedl v říjnu manažer Arky Peter Janiga.

Zajímavostí je, že od letošního února je na Slovensku v čele speciální prokuratury Daniel Lipšic. Na klíčový justiční post přišel právě z advokátní kanceláře Dentons. Před nástupem do úřadu Lipšic právně zastupoval i rodiče zavražděného investigativního novináře Jána Kuciaka.

Reklama

Doporučované