Hlavní obsah

Proč by testy na covid-19 měly být zadarmo

Foto: ČTK / Seznam Zprávy, ČTK

Červenou barvou na Vojtěchově semaforové mapě zatím není potřeba plýtvat.

Reklama

Článek

Pokud chce premiér Babiš ochránit nejvíce zranitelné, tedy seniory, měl by jim sebrat miliardy na slevy na jízdném a za ušetřené peníze zaplatit koronavirové testy.

Někdy jsou věci jednodušší, než se zdají. A platí to i pro dobu, v níž nás všechny zaměstnává covid-19.

Epidemiologové ještě před začátkem léta doufali, že prázdniny jim dopřejí čas, aby se připravili na nepříjemnou podzimní vlnu. V ní se potká klasická chřipka s tou novou, kterou do světa vyslali Číňané. Spoléhali na to, že se státní úřady, hygienické stanice, nemocnice, školy i další instituce v klidu nachystají na měsíce, počínající nejspíš říjnem, v nichž bude obtížné, ale zároveň klíčové určit, zda kýchnutí, které z vás vylétlo, je obyčejná rýma, nebo kapénky s koronavirem.

Bylo to marné doufání. Počty nově nakažených z posledních sedmi dnů ukazují, že si covid-19 odmítl vzít dovolenou a nákaza bují jako na jaře, kdy jsme byli zavřeni v karanténě. S jedním utěšujícím rozdílem: že zatím nehrozí nekontrolované šíření. Červenou barvou na Vojtěchově semaforové mapě zatím není potřeba plýtvat.

Příprava na podzimní chřipkovou sezónu je však o to komplikovanější. Při všech aktuálních starostech se na ni – na velkou říjnovou vlnu, která může přijít třeba v listopadu – zapomenout nesmí.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Asi uhádnete, ačkoliv nejste profesí epidemiolog, co bude nejvíc v této souvislosti potřeba. Ano, dostatek testů. Přesněji: dostatek testů, jejichž výsledek se dozvíte rychle.

Že situace kolem testů je zatím alarmující, ukazuje jeden mikropříběh z Brna. Tamní nemocnice si postěžovala na neukázněné pacienty, kteří se snaží předbíhat v koronavirové frontě. Zapíší se do pořadníku dvakrát: jednou jako samoplátci, podruhé jako někdo, koho posílá praktický lékař.

Nabízím jiný pohled, než jaký mají na případ přetížení zdravotníci: opravdu není možné zařídit to tak, aby testy byly k mání rychle a pro každého? A co víc: dokonce zadarmo, rozumějte na pojišťovnu? Pokud chce premiér Babiš, jak říká, ochránit nejvíce zranitelné, tedy seniory, měl by jim sebrat miliardy utrácené za slevy na jízdném a za ušetřené peníze zaplatit koronavirové testy. Všem, protože tím ochrání nejvíc ohrožené.

Bez dostatku testů to bude na podzim opravdu velká říjnová revoluce. A ani nemusí střílet Aurora.

Reklama

Doporučované