Hlavní obsah

Proč byl Prymula na Vyšehradě. „Je to celé úplně jinak,“ tvrdí Faltýnek

Přesně před dvěma týdny informoval deník Blesk o tajné noční schůzce v uzavřené pražské restauraci Rio's.

Reklama

Je jisté, že utajované schůzky na pražském Vyšehradě se zúčastnily i další osoby než jen Roman Prymula, Jaroslav Faltýnek a Jiří Havrlant. Zdroje Seznam Zpráv hovoří o přítomnosti několika lidí z privátního byznysu.

Článek

Před dvěma týdny se Česko probudilo ke snídani s úlovkem deníku Blesk. Díky jeho fotografiím se provalilo, že ministr zdravotnictví Roman Prymula a šéf poslanců vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se navzdory hygienickým nařízením vlády sešli v uzavřené restauraci Rio's na pražském Vyšehradě.

Aféra stála Prymulu funkci ministra, Faltýnek se vzdal pozice 1. místopředsedy hnutí ANO. To je ale to jediné, co se dá dosud v souvislosti s jejich setkáním s jistotou potvrdit. Aktéři vyšehradské schůzky nechtějí detaily objasnit.

„Je to úplně jinak, než se píše,“ odrazil Faltýnek bez dalšího vysvětlení i tento týden dotazy Seznam Zpráv, které mu redakce od vypuknutí “ kauzy Vyšehrad“ opakovaně pokládá. I kvůli tomu se množí spekulace, co přesně Faltýnek s Prymulou na Vyšehradě probírali a kdo všechno se setkání v restauraci „U Ria“ účastnil.

Co tedy o utajovaném sedánku vlivných mužů - šlo o nejdůležitějšího ministra Babišovy vlády a druhého nejdůležitějšího politika hnutí ANO - víme po 14 dnech?

Jak se na Vyšehrad dostal Havrlant?

Jisté je, že Roman Prymula a Jaroslav Faltýnek nebyli jediní, kdo do restaurace - proslulé mezi vlivnými podnikateli a politiky - v noci 21. října zavítali.

Třetím potvrzeným účastníkem je ředitel Fakultní nemocnice v Ostravě Jiří Havrlant, který uvedl, že setkání inicioval šéf poslanců Faltýnek. A tady vzniká první zádrhel celého příběhu. Havrlantovo vyjádření je totiž v příkrém rozporu s tím, co tvrdí zbylí dva hlavní aktéři.

„Já toho člověka viděl poprvé, nezval jsem ho,“ řekl totiž Faltýnek o Havrlantovi týdeníku Respekt. „Já jsem původně nevěděl, že tam pan Havrlant bude,“ prohlásil pak v pořadu České televize Otázky Václava Moravce exministr zdravotnictví Prymula.

Navzdory zjevným rozporům ve výpovědích, nechce Jaroslav Faltýnek nic vysvětlovat.

„Nechci to vůbec komentovat, je kolem toho milion spekulací a fabulací. Za sebe jsem měl schůzku s Prymulou v salonku uzavřené restaurace,“ trvá na svém přední politik hnutí ANO, aniž by byl ochoten příběh ozřejmit. Podle některých neoficiálních zdrojů přitom Havrlanta doprovázel v Praze i jeho syn. K tomu se šéf ostravské nemocnice nevyjádřil.

Zdá se být však téměř jisté, že Faltýnek, Prymula a Havrlant nejsou konečnou sestavou, která se v restauraci zdržovala. Seznam Zprávy v uplynulých dvou týdnech z několika zdrojů blízkých hlavním aktérům schůzky narazily na jména dalších lidí, kteří měli na místě být.

Když Seznam Zprávy požádaly Jaroslava Faltýnka, zda je může potvrdit či vyvrátit, dorazila odpověď v dosavadním duchu.

„Teď to nejde, je to úplně jinak, než se píše.“

Galerista z Prahy

Prvním a asi nejčastěji zmiňovaným jménem mezi dalšími možnými účastníky schůzky je Jan Třeštík, což je především pražský galerista. S politikem Faltýnkem se zná mnoho let, mimo jiné v jeho karlínské Hauch Gallery poslanec ANO jakožto amatérský malíř v červnu 2018 vystavoval a dražil své obrazy.

Třeštík na opakované telefonáty, SMS zprávy ani e-maily redakce nijak nereagoval.

Přitom jeho role v případu Vyšehrad nebyla zřejmě druhořadá. Podle jednoho ze zdrojů obeznámených s průběhem utajovaného setkání Třeštík do restaurace přišel současně s ministrem Prymulou, přičemž s klíčovým členem vlády údajně udržoval kontakty už ve značném předstihu před touto schůzkou.

Exředitel Galerie Středočeského kraje Třeštík má zajímavou minulost. Poprvé na sebe upozornil už v roce 2012, kdy ho soud uznal vinným z toho, že pomáhal nelegálně vyvézt do zahraničí cenný obraz Pabla Picassa v hodnotě 200 milionů korun. Později se ukázalo, že malířovo dílo Sedící žena vlastní firma Interpoint patřící britské schránkové společnosti SGR International. Tu ovládala dle sbírky listin Libuše Sekyrová, matka miliardáře a developera Luďka Sekyry.

Jan Třeštík je každopádně v Praze vnímán jako člověk s širokými vazbami nejen v oblasti výtvarného umění, ale i v dalších sférách včetně zdravotnictví. V politice vztahy navázal jak s Jaroslavem Faltýnkem, tak i s šéfem hnutí ANO a premiérem Andrejem Babišem. Byl to právě soukromý galerista Třeštík, kdo v říjnu 2018 po boku Andreje Babiše provázel francouzského prezidenta Emmanuela Macrona při jeho návštěvě Prahy v Národní galerii.

Jestliže Třeštík na Vyšehradě skutečně byl, je podle pozorovatelů už dnes s vysokou mírou pravděpodobnosti o průběhu informován i premiér Babiš.

Pojišťovák z Ostravy

Dalším účastníkem vyšehradské noční seance měl být podnikatel z Ostravska Roman Horváth. Odcházet měl jako jeden z posledních, až po půlnoci.

Roman Horváth je majitelem luxusního hotelu Freud v Ostravici, ale hlavně je spoluvlastníkem pojišťovací společnosti Satum Czech. Ani on na opakované dotazy redakce nereagoval.

Jeho asistentka ale potvrdila, že v inkriminované době skutečně v Praze byl. I téma k řešení s ministrem zdravotnictví Prymulou a klíčovým mužem ANO Faltýnkem by měl. V posledních letech se totiž snaží získat smlouvy na pojištění v resortu zdravotnictví.

Syn fotbalového bosse

O dalším možném účastníkovi „Vyšehradu“ pak přinesl v pondělí zprávu server Neovlivni.cz. Uvedl, že „U Ria“ vysedával už od odpoledních hodin brněnský lobbista Jan Gottvald, syn někdejšího fotbalového bosse z Drnovic. I zdroje Seznam Zpráv hovoří o tom, že do restaurace dorazil jako první. Gottvald junior mezi lobbisty nepatří k takzvané lize mistrů, snaží se ale vyhoupnout výše.

Seznam Zprávy Gottvalda telefonicky kontaktovaly, hovor však netrval dlouho. „Já nemůžu mluvit. Díky, na shledanou,“ zavěsil hned po představení muž přezdívaný „Gotyš“.

Advokát od Faltýnka

Redakce dále u několika zdrojů narazila i na to, že do restaurace Rio's před dvěma týdny zavítal i Faltýnkův další dlouholetý souputník a přerovský advokát Květoslav Hlína.

I když zdroje říkají, že na Vyšehrad dorazil právě s Gottvaldem mladším, advokát Hlína přítomnost na schůzce popřel.

Na přímý dotaz, zda na Vyšehradě byl a zda může setkání komentovat, Seznam Zprávám odpověděl: „Nebyl. Nezlobte se, ale k této záležitosti se nechci vůbec vyjadřovat.“

Jde o právníka, který v éře pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) získal cenné kontrakty v klíčových městských společnostech, hlavně v dopravním podniku. Bylo to v době, kdy nad Krnáčovou držel politický patronát Jaroslav Faltýnek. Další zakázky pak Květoslav Hlína získal v resortu dopravy.

Zajímavou okolností však je, že Hlína sám se dobře zná i s dalším možným účastníkem schůzky Horváthem, se kterým momentálně pracuje na pojištění své advokátní praxe. „Dříve jej pojišťovala společnost Renomia/Wi-ass, dnes ale jedná se Satumem a Horváthem,“ řekl Seznam zprávám Hlínův kolega.

O co šlo

S tím, kdo všechno se do vyšehradské restaurace dostavil, souvisí důležitá otázka, o čem všem se mohlo vyjednávat.

„Tématem byla mise lékařů NATO a EU. Nic jiného jsem neřešil. A ani mě to nezajímá,“ tvrdí i po dvou týdnech předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Tomuto výčtu témat však neodpovídá to, jak se o náplni setkání vyjadřují ostatní.

„Hlavní věci se týkaly Sněmovny, vyhlášených opatření, řešila se otázka komunikace. Co se týká pana ředitele Havrlanta, pan předseda Faltýnek zprostředkoval setkání mezi hejtmanem Vondrákem a jednotlivými řediteli severomoravských nemocnic, kdy jsme řešili problematiku plošného testování,“ řekl Roman Prymula před 14 dny v oficiálním prohlášení k „Vyšehradu“.

O dva dny později ve vysílání Otázek Václava Moravce zopakoval, že s ředitelem ostravské nemocnice Jiřím Havrlantem řešili tehdy uvažované celoplošné testování populace antigenními testy. U tématu prý ale nebyl Jaroslav Faltýnek. „Neříkám, že pan Faltýnek řešil problematiku testování. S ním jsem řešil masmediální věci, s panem Havrlantem jsem řešil problematiku testování,“ dodal Prymula v televizi.

Některé zdroje přitom hovoří ale i o tom, že se na Vyšehradě řešila přímo i otázka dovozu testů na covid. To je byznys za stamiliony korun a stále není úplně jasné, kdo jejich první várku pro plánované plošné testování - v hodnotě kolem čtvrt miliardy korun - do republiky objednal.

Seznam Zprávy před několika dny upozornily, že na jednání do restaurace nebyli pozváni zástupci klíčových zdravotnických institucí podílejících se na pilotním projektu testování - Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj a Zdravotní ústav Ostrava. Rovněž moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) uvedl, že se žádného takového jednání, na které Prymula poukazoval, neúčastnil.

Pořad Otázky Václava Moravce zároveň přinesl informaci, že na Vyšehradě měl být i náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) David Šmehlík. Tím se začalo spekulovat o tom, že tématem vyšehradské skupiny byla i otázka volby ředitele VZP, neboť už na konci listopadu skončí mandát současnému šéfovi Zdeňku Kabátkovi. Šmehlík však popírá, že by byl tu noc hostem vyšehradské restaurace, a ani žádný ze zdrojů redakce jeho účast nepotvrdil.

Třeskutý styl Faltýnek

Roman Prymula vyšehradskou kauzu neustál a z vlády se musel poroučet. Pozornost se tedy primárně přenáší na šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, který odmítá vnést do případu světlo. Znalci soudí, že se svým mlčením snaží celou aféru „vysedět“ a podle stejných instrukcí postupují i další účastníci.

Podstatou příběhu však nemusí být složitá konspirace či komplot, ale běžný lobbistický způsob práce, jakým se Jaroslav Faltýnek už dlouhá léta prezentuje. A nutno doplnit, který jej už několikrát přivedl do vážných problémů.

Někdejší 1. místopředseda hnutí ANO je znám tím, že jeho diář je od brzkého rána do večerních hodin nabitý termíny schůzek - ať už s politiky, podnikateli, nejrůznějšími bankéři a finančníky, známými či kamarády. Tento styl si přinesl do politiky z letitého působení ve vedení Agrofertu. Lze si představit, že podobně fungoval i v restauraci Rio's, kam za ním v průběhu večera postupně s různou agendou přicházeli státní činovníci či podnikatelé.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Majitel vyšehradské restaurace Raimund Špunda označil Jaroslava Faltýnka za svého blízkého známého. „Ve středu večer, dne 21. 10. 2020, jsem byl požádán mým dlouholetým dobrým známým Jaroslavem Faltýnkem, zdali bych mu mohl poskytnout soukromý neveřejný prostor za účelem jednání s dalšími osobami,“ uvedl Špunda ve vyjádření pro vyšehradskou kapitulu, od které si restaurace prostory pronajímá.

Jednou takovou problematickou doloženou schůzkou bylo v roce 2016 Faltýnkovo setkání s šéfem firmy Škoda Transportation Tomášem Ignačákem v prostorách prostějovského tenisového klubu, kde tehdejší druhý muž ANO bez jakéhokoliv oficiálního mandátu řešil otázky kolem arbitráže Škody s Českými drahami.

V listopadu 2017 policie zase zadokumentovala schůzky Jaroslava Faltýnka s předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem a ředitelem české pobočky rakouské firmy Kapsch Karlem Feixem v luxusních brněnských hotelích, kde se jednalo o fungování mýtného systému. Stalo se tak v době, kdy antimonopolní úřad měl dohlížet na férovost tendru na provozovatele mýta – a Kapsch byl zájemcem.

„Faltýnek řekl Rafajovi, že je potřeba udělat to, co chce Kapsch,“ shrnuli vyšetřovatelé obsah hovoru. Faltýnek loni na jaře ve Sněmovně účast na schůzkách potvrdil s tím, že vyjednával s cílem ušetřit státu na daném tendru peníze.

Ve výčtu lze pokračovat. Jak v korupční kauze v Brně zvané Stoka, tak i v dotačním případu kolem fotbalového bosse Miroslava Pelty se v policejních spisech objevují zmínky o druhém nejmocnějším muži hnutí ANO.

V obou zmíněných příbězích podnikatele a šíbry zjevně vábil Faltýnkův politický vliv. Ten spočívá v jeho dominantní roli ve Sněmovně, kde vede nejsilnější 78členný klub, a je tak klíčovým faktorem při hledání podpory pro hlasování o zákonech. Druhým aspektem je Faltýnkův blízký vztah k předsedovi vlády a detailní znalost Babišova okolí, kterou si přinesl již ze společného působení v Agrofertu.

A tak se dnes Faltýnkovi jeho široké mocenské rozpětí a komunikační styl, který jej pravděpodobně dostal i na Vyšehrad, vrací. Zajímá totiž nejen významné hráče z politicko-podnikatelského světa a novináře, ale jak ukázal případ Kapsch, i muže zákona.

Reklama

Související témata:

Doporučované