Hlavní obsah

Proč byla policie u Maláčové? Kvůli zakázce s nevídaným příběhem

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Policie v pondělí obvinila ministerského náměstka Jana Baláče a úředníka Karla Macka z manipulací při IT zakázce na systém pro výplatu dávek.

Reklama

Je reálná cena 270, nebo 820 milionů? Tak obrovský rozdíl byl mezi nabídkami IT systému na výplatu dávek. Detektivové obvinili náměstka Ministerstva práce z manipulací při veřejné zakázce.

Článek

Ministryně práce Jana Maláčová z ČSSD si na pondělní odpoledne svolala novináře, aby řekla jedinou věc: že jim nic sdělit nemůže.

„V tuto chvíli nemohu nic konkrétního komentovat,“ prohlásila Maláčová.

Od rána na jejím ministerstvu zasahovali detektivové, kteří obvinili náměstka Jana Baláče kvůli manipulacím při stamilionové IT zakázce.

Seznam Zprávy během dne zjistily, že se jedná o tendr na výplatu sociálních dávek, která za poslední rok a půl prošla několika přemety.

Ale hlavně je zajímavý tím, že se stále neví, jestli by měl stát 270, nebo 820 milionů. Skutečně – takhle obrovský rozptyl, nejen na poměry IT branže nevídaný, tuhle zakázku provází.

Nízká cena, nebo vysoká?

Nejprve stručný průlet historií.

Že je nutné takzvaně přesoutěžit většinu IT systémů, se ví už od roku 2014. V minulém volebním období to měla zajistit ministryně Michaela Marksová z ČSSD. Po čtyřech letech se ale podařil jen zlomek, její éru navíc provázela vážná podezření, že se miliardy na IT utrácejí nehospodárně.

To, co nedokázala Michaela Marksová, má v druhé vládě Andreje Babiše (ANO) dokončit Jana Maláčová. IT systémy na ministerstvu jsou přitom nejen nákladné, ale pro stát také naprosto strategické: musí bezpodmínečně fungovat, aby lidé dostali důchody, nemocenskou nebo peníze v nezaměstnanosti.

Ministryně Maláčová tedy v zakázkách započatých za Michaely Marksové pokračovala. A mezi nimi byl i tendr na výplatu dávek – v řeči ministerstva, které si pro IT systémy oblíbilo různé zkratky, takzvaný IS DAV 2.

Do tendru se přihlásili dva zájemci. Zaprvé firma OKsystem, která je na ministerstvu usazená od 90. let – i kvůli tomu se před lety začalo s velkým „přesoutěžováním“ zakázek. Ministerstvo si chtělo ověřit, jestli nemůže dostávat lepší služby a za méně peněz.

Druhým zájemcem pak byla společnost DXC Technology, dříve Hewlett-Packard.

Cena, kterou tyto dvě firmy nabídly, se však obrovsky rozcházela. DXC Technology bylo ochotné dávkový systém vyvinout a provozovat za 278 milionů. OKsystem za 823 milionů.

Máme experty, tvrdila firma

Když se nabídky uchazečů takhle dramaticky liší, má úřad jako zadavatel zakázky možnost cenu přezkoumat a chtít po firmě, aby doložila, jak k ní došla. Je to opatření, jak zabránit, aby firmy ceny takzvaně podstřelovaly: schválně nabídnou služby za nesmyslně nízkou částku, aby vyhrály – a doufají, že se nějak podaří vyjednat, aby nakonec dostaly zaplaceno víc.

Když firma nedokáže nízkou nabídku vysvětlit, může být z tendru vyřazena.

Ministerstvo skutečně nabídku DXC Technology označilo jako vítěznou, pak ale cenu označilo za podezřele nízkou a zakázku stopnulo. Spor doputoval k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který ale loni rozhodnutí ministerstva zrušil. Nezkoumal, jestli cena byla reálná. Vytkl ministerstvu procesní chybu: když ministerstvo tvrdilo, že cena byla podseknutá, mělo podle ÚOHS požadovat po DXC Technology vysvětlení jednotlivých položek. To ale ministerstvo neudělalo.

„Pokud by zadavatel postupoval při posouzení mimořádně nízké nabídkové ceny vybraného dodavatele v souladu se zákonem, není vyloučeno, že mohl být vybraný dodavatel ze zadávacího řízení vyloučen,“ rozhodla jménem ÚOHS jeho místopředsedkyně Eva Kubišová.

Firma DXC Technology se bránila, že rozhodně cenu uměle nesnížila. Propočet prý ovlivnilo to, že je firma významným dodavatelem těchto zakázek a má rozsáhlý tým specialistů – tím dokáže za 270 milionů zakázku nejen zvládnout, ale mít z ní i přiměřený zisk.

Pletichy - tedy manipulace

Kromě náměstka Baláče policie v pondělí obvinila i ředitele ministerského odboru ICT bezpečnosti Karla Macka. Podle státního zastupitelství jsou podezřelí z pletich ve veřejné soutěži. Je to trestný čin, který například znamená, že úředník poskytne firmě předem informace o podmínkách zakázky – a firma pak má při tendru výhodu.

Co je přesně předmětem obvinění, státní zástupci ani detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu neupřesnili.

Každopádně pro lidi z oboru i třeba některé poslance sociálního výboru Sněmovny, kteří na IT zakázky ministerstva dohlížejí, bylo obvinění překvapením. Náměstek Baláč měl pověst člověka, který přetrvávající zděděné problémy se zakázkami věcně řešil.

Policisté v pondělí zasahovali také ve společnosti OKsystem. Podle vedení firmy si pouze vyžádali podklady k zakázce na dávkový systém. Jestli byli kriminalisté také ve společnosti DXC Technology, není jasné. Seznam Zprávy se celý den snažily získat její vyjádření, ale neúspěšně.

Policisty zajímá i Marksová

Kromě této aktuální kauzy řeší policisté na Ministerstvu práce ještě další zakázky. Vycházejí přitom z trestního oznámení, které předloni podal Nejvyšší kontrolní úřad. Zkoumal hospodaření úřadu mezi lety 2014 až 2017, tedy v éře Michaely Marksové. Se zaměřením právě na IT zakázky.

Kontroloři zjistili, že některé tendry se oproti vysoutěženým cenám prodražují. Například jeden z IT systémů měl stát necelých 90 milionů, v době kontroly už ale byly proplacené faktury za dalších 70 milionů.

Další škody ve výši až 1,7 miliardy pak podle kontrolorů vznikaly například i tím, že ministerstvo nestíhalo soutěže dokončovat a systémy spouštět. Takže platilo desítky a stovky milionů za vývoj těch nových, ale zároveň muselo – rovněž za nemalé peníze – držet v chodu stávající systémy.

Detektivové se podle informací Seznam Zpráv v téhle souvislosti zajímají nejen o roli Marksové, ale také o jejího náměstka pro IT Roberta Baxu, který byl mozkem celé operace, na jejímž konci měla být nová struktura IT a noví, levnější dodavatelé.

Seznam Zprávy také už dříve zjistily, že za Baxova působení ministerstvo přidělilo zakázky na stovky milionů právě firmě DXC Technology, která vystupuje v aktuální kauze dávkového systému. Po volbách v roce 2017 musel Baxa z ministerstva odejít – už tehdy bylo jasné, že IT v tomto resortu směřuje k velkému průšvihu. Nahradil ho dnes obviněný Baláč.

A za nějaký čas Baxa nastoupil do DXC Technology jako manažer pro vztahy s veřejnou správou.

Reklama

Doporučované