Hlavní obsah

Proč Češi pijí tolik alkoholu? „Slivovici máme v DNA,“ říká lihovarník Žufánek

Podívejte se na další díl pořadu V centru s Martinem Žufánkem (1. část).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Lihovar Žufánek čekají letos změny. Koncem loňského roku se rozhodl zpomalit. Zaměří se na zúžení sortimentu a místo dosavadního nonstop provozu zavede pravidelnou pracovní dobu. Lihovarníka Martina Žufánka vyzpovídal Janek Rubeš v pořadu V centru. Poprvé na nové adrese v Rock Café.

Článek

Dědeček, otec i syn, tak začal příběh rodiny Žufánkových v roce 1992. Pro provoz kovoobráběcí dílny se jim naskytla příležitost postavit vlastní podnik. Že se z budovy později stane lihovar, zatím nikdo netušil.

O pět let později vysadili první sad jménem Hrušky, aby v něm začali pěstovat švestky. Na přelomu milénia si Žufánkovi pořídili destilační kotel, vysadili druhý sad a založili firmu ŽUSY se sídlem u Uherského Hradiště. V roce 2002 uvedli na trh svoji první slivovici a úspěch rodinného lihovaru se nastartoval.

Druhá část rozhovoru s lihovarníkem Martinem Žufánkem.Video: Seznam Zprávy

Podle původní receptury dnes vyrábí 100% přírodní destiláty. Jejich pálenky, gin a nebo absint odebírají ty nejlepší restaurace. Pravidlo úspěchu Žufánku je jednoduché – jejich produkty musí chutnat především lihovarníkům samotným.

Hostem pořadu V centru je lihovarník Martin Žufánek, dle vlastních slov absintový evangelista a ginový hybatel a provozovatel rodinného lihovaru.

Moderátorem dnešního dílu je kluk, který natáčí videa – Janek Rubeš. V roce 2016 jej časopis Forbes zařadil do žebříčku 30 pod 30. Osobnost roku českého internetu v roce 2017 a jeden z úspěšné dvojice Honest Guide.

Pořad V centru sledujte ve středu od 20:00 na Televizi Seznam, našem webu a Facebooku. Ptejte se pomocí #vcentru.

Reklama

Doporučované