Hlavní obsah

Proč ČSSD potřebuje pojistku proti Babišovi: Čapí hnízdo může už příští rok k soudu

Půjde kauza Čapí hnízdo k soudu? A kdy?Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Odsouzený člen vlády končí, vymínila si ČSSD.

Článek

Ta věta z čerstvé koaliční smlouvy mezi ANO a ČSSD zní: „V případě prvoinstančního odsouzení jakéhokoliv člena vlády, pokud ten v přiměřeném čase od vynesení rozsudku neodstoupí, pozbývá tato koaliční smlouva platnosti.“

Neboli pojistka, kterou si vymohla ČSSD kvůli kauze údajného padesátimilionového dotačního podvodu, pro nějž policie stíhá premiéra Andreje Babiše (ANO).

Ale je vůbec potřeba?

Například bývalý vrchní státní zástupce Stanislav Mečl si myslí, že kauza kolem resortu Čapí hnízdo může nabrat rychlý spád. „Může se stát, že za půl roku bude vyšetřování uzavřené a na konci roku už bude ležet u soudu obžaloba,“ řekl Mečl.

Samozřejmě je potřeba říct, že není vůbec jasné, jestli vyšetřování dospěje k obžalobě, že Babiš v roce 2007 podvodem vylákal evropskou dotaci na stavbu farmy a kongresového centra na Benešovsku. Může se také stát, že státní zástupce případ uzavře s tím, že se nic trestného nestalo.

U soudu ale může být celý proces podle bývalého žalobce Mečla poměrně rychlý. „Za rok a půl by mohl být prvoinstanční rozsudek,“ spočítal Mečl. K tomuto odhadu ho vede fakt, že na rozdíl od jiných kauz nestojí Čapí hnízdo na výslechu mnoha svědků nebo na znaleckých posudcích.

Jinými slovy: Většina je vlastně už několik let na papíře.

Na druhou stranu, když se podíváme, jak dlouho v Česku trvá vyšetřování ekonomických kauz a jak dlouho se řeší u soudu, je klidně možné, že rodící se koalice bez potíží dovládne - aniž Babiš uslyší právě byť jen nepravomocný rozsudek.

Průměrná délka trestního řízení je podle oficiálních statistik u Městského soudu v Praze zhruba rok a půl. Jenže to je průměr - jsou v něm jednodušší i složitější kauzy.

Navíc čím víc obžalovaných, tím vyšší pravděpodobnost, že se někdo bude kvůli nemoci nebo z jiných důvodů omlouvat. V kauze Čapí hnízdo je nyní sedm obviněných.

Například Krajský soud v Hradci Králové řeší obžalobu kvůli dotačnímu podvodu v Horské službě. Detektivové obvinili aktéry případu na podzim roku 2015, na konci následujícího roku podali návrh na obžalobu. Ale soud ji dodnes nezačal projednávat - kvůli některým právním nesrovnalostem.

Reklama

Doporučované