Hlavní obsah

Proč hrál Červenka špatně? Analytik The Hockey Ninja si všiml, že Češi hráli stylem týmů z NHL

Hostem ve studiu Seznamu byl hokejový analytik Jan Morkes alias The Hockey Ninja. Co říkají čísla o výkonech reprezentace na mistrovství světa? Video: Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čeští hokejisté hráli na mistrovství světa hokej, o jaký se pokoušejí týmy v NHL. Proč nepřivezli z Dánska medaili? V rozhovoru pro Seznam hru reprezentace rozebírá známý analytik Jan Morkes alias The Hockey Ninja.

Článek

Vizi moderního hokeje nikdo nedefinoval, je to prý jen klišé. Hráli tak čeští hokejisté na mistrovství světa? „Ten tým na turnaji vynikal schopností rychlého přechodu středního pásma, tak to na předchozích turnajích nebylo,“ říká Jan Morkes, kterého hokejoví fanoušci znají pod přezdívkou The Hockey Ninja.

Ve volném čase sbírá data o hokejových zápasech, na jejich základě pak vyhodnocuje výkony týmu i jednotlivců a výsledky zveřejňuje na svém populárním twitterovém účtu. V zámoří jsou sportovní analytici už léta žádanými doplňky profesionálních týmu, český sport se práci s nimi učí. Morkes je jedním z průkopníků, pracuje i pro Bílé Tygry Liberec.

„V české hře byl vyloženě zjevný důraz na rychlost. A rychlé zakončení. Nevím, jestli tohle je definice moderního hokeje, ale je to identita, o kterou se snaží většina týmu NHL. Dostat rychle puk z pásma, jít rychle do útoku. A nenechat soupeři šanci vytvořit složitější obranu. Jakmile se útok zastaví, je ho jednodušší bránit. Pět hráčů je tam, kde má být, každý si hlídá svého. Pak je to jednodušší,“ říká The Hockey Ninja.

Z dat, které v průběhu světového šampionátu posbíral, umí hodnotit i jednotlivce. Nejčastěji kritizovaným českým hokejistou byl kapitán týmu Roman Červenka, turnaj začal jako klíčový útočník, nakonec ani v jednom z osmi zápasů neskóroval. Podle Morkese hlavně proto, že svým stylem hry nezapadá do taktiky založené na rychlém přechodu do útoku.

„Není to hráč, který létá po křídle a jde do rychlého zakončení. Všichni si vzpomínáme, že extraligu ničil jinak. Byl to pomalejší hokej, puk se zavezl do pásma, hráči se rozmístí a Červenka jede ideálně za brankou, naváže na sebe obránce a hledá volné hráče, kteří se mu tím otevřou. Takhle Češi nehráli, takže nevyužili jeho silné stránky. Využívali někoho jiného, ale to neznamená, že je Červenka nula. Co se týče statistik, dostával se do zakončení a do značné míry měl i dost smůlu,“ říká Morkes.

Celý rozhovor s hokejovým analytikem si můžete pustit ve videu.

Reklama

Doporučované