Hlavní obsah

Proč jde policie po exřediteli státních lesů?

Bývalý ředitel Lesů ČR Daniel Szórád odmítá, že by zanedbal kůrovcovou kalamitu.

Reklama

Policie před týdnem prohledala kanceláře na Ministerstvu zemědělství a v sídle Lesů České republiky. Dosud není známo, že by v kauze byl někdo obviněn.

Článek

Od policejní návštěvy na Ministerstvu zemědělství a v kancelářích Lesů ČR uplynul týden.

Podle dokumentů, které zveřejnila média, se vyšetřovatelé zajímali hlavně o bývalého ředitele státního podniku Daniela Szóráda.

Ač díky dokumentům, které citovaly Lidové noviny, víme, pro co si kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu přišli, není jasné proč.

Nezvládl kůrovcovou kalamitu

Seznam prošel podezření, která policie v dostupných dokumentech vůči Szórádovi vznesla a zjistil, že uvedené kroky, jež jsou nyní prověřovány jako podezřelé, schválilo bývalému řediteli ministerstvo nebo potvrdila vláda.

Zaprvé policie bývalého ředitele podle dokumentů prověřuje, jak exředitel Szórád řešil důsledky kůrovcové kalamity.

„Daniel Szórád nerozhodl o žádných efektivních opatřeních, jejichž prostřednictvím by se zabránilo šíření kůrovců do dalších porostů,“ píše se v dokumentu, který deník Lidové noviny citoval.

Není jasné, jestli někdo na Szóráda trestní oznámení podal, nebo policisté jednali na vlastní pěst. Stejné argumenty, které používají vyšetřovatelé, už loni vznesli Piráti, avšak ti se od trestního oznámení distancují.

„V médiích to policie komentuje na základě velmi podobné logiky, jakou jsme používali my ve Sněmovně,“ říká poslanec a místopředseda zemědělského výboru Radek Holomčík (Piráti), který má v ruce i hotové trestní oznámení.

„Je připravené, ale přiznám se, že jsem ho nepodával z toho důvodu, že Lesy ČR dostaly od České inspekce životního prostředí pokutu, proti které se odvolaly a běželo tam správní řízení. A já jsem tímhle nechtěl do toho vstupovat,“ vysvětluje Holomčík.

Inspekce vyměřila Lesům ČR v červenci loňského roku pokutu 3,5 milionu korun za to, že podnik neprováděl včasná a účinná opatření, jimiž by předcházel nebo zabránil poškození lesa. Tím tak podle inspekce ohrozil životní prostředí. Lesy ČR se proti pokutě odvolaly.

„Trestní oznámení jsme nepodávali, pokuta ale byla uhrazená. Lesy ČR to následně postoupily soudu,“ řekla k tomu mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Radka Nastoupilová.

ČIŽP opírá pokutu o kontrolu z března 2018. Lesy ČR podle ní neplnily § 11 a § 33 lesního zákona. Stejné obvinění teď tedy patrně padlo i na jejich tehdejšího šéfa Szóráda.

„Sám si kladu otázku, kdo je tady zodpovědný za stav jiných lesů než státních. Tedy obecních, vojenských nebo církevních,“ podivil se v odpovědi pro Seznam bývalý šéf Lesů ČR.

Inspekce ale v závěru kontroly argumentuje usnesením vlády z listopadu 2012. Ve spisu Zásady lesnické politiky vláda vyžaduje, aby „lesy ve vlastnictví státu a státní lesy byly spravovány vzorovým způsobem, který slouží jako příklad ostatním vlastníkům lesů“. Na Lesy ČR tak lze podle ČIŽP klást „nejvyšší právní nároky“.

Rozpustil peníze z rozvojového fondu

Druhou věc, kterou policie podle dokumentů prověřuje, je zrušení Rozvojového pěstebního fondu. Ten Lesy ČR rozpustily mezi lety 2015 a 2017. Právě tyhle peníze ale měly sloužit k řešení kůrovcové kalamity.

Podle výročních zpráv Lesů ČR zůstávaly na účtu fondu až do roku 2014 vždy zhruba tři miliardy korun. Nová Koncepce strategického rozvoje podniku pro období let 2015–2019 s tímto zdrojem ale už nepočítala. Dokument schválilo Ministerstvo zemědělství, které tehdy vedl Marian Jurečka (KDU-ČSL) a seznámila se s ním také vláda. Peníze byly použity na pěstební činnost a fond se postupně vyčerpal.

„Osobně jsem zvědav, jaké období se prověřuje a jaké záležitosti. V minulosti jsem státnímu zastupitelství jako ministr předával poměrně vážné informace k prošetření z dob mých předchůdců,“ okomentoval policejní zásah Jurečka, který Szóráda do funkce ředitele Lesů ČR jmenoval.

Na zvládnutí živelných událostí měly od roku 2015 stačit Zákonný rezervní fond ve výši 1,2 miliardy korun a Fond obnovy a rozvojových příležitostí s 800 miliony na kontě.

Strategický dokument ale podle kontroly České inspekce životního prostředí naprosto nepočítal s tak rychlým a rozsáhlým vznikem holin po kůrovci. Navíc až do roku 2017 neměly Lesy ČR žádný plán pro řešení kalamitních situací, ačkoliv ho měly připravit už v polovině roku 2015.

Tady je ale třeba pozornost obrátit také na vládu. Ta totiž i v době, kdy kůrovec už masivně požíral české lesy, tedy v roce 2016, odčerpala z podniku 5,6 miliardy korun. Od roku 2013 si vláda vytáhla z Lesů ČR bezmála 30 miliard.

„Já jsem to ráno avizoval jako mikulášskou nadílku,“ komentoval tehdejší ministr zemědělství Jurečka sice nižší, ale pořád značnou dávku pro státní rozpočet, kterou vláda schválila na 5. prosince 2016.

Třeba v roce 2015 se ale v injekci pro státní rozpočet rozpustilo 1,5 miliardy z Fondu investičního rozvoje. Z něho se financovaly nové projekty. Na účet státu zamířily také nerozdělené zisky od roku 2011 ve výši 4,2 miliardy korun.

To vše umožnila novela zákona o státním podniku, kterou prosadila vláda Petra Nečase. Díky ní mohou od roku 2013 ministři financí vylepšovat státní rozpočet o zisky ze státních podniků. Tehdejší vláda k tomu přistoupila kvůli ekonomické krizi, nakonec však tuto možnost využívaly další dvě vlády.

Třeba loni si vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) vytáhla z Lesů ČR 2,5 miliardy korun. Kvůli kůrovcové kalamitě to bylo nejméně v historii.

Umožnil rušení kontraktů

Třetím problémem v Lesích ČR bylo podle policie rušení dlouhodobých smluv. To vyšlo státní podnik předloni na 2,5 miliardy korun.

Kvůli kalamitní situaci umožnil generální ředitel Szórád lesnickým firmám vypovědět dlouhodobé smlouvy na komplexní práce a prodej dřeva. Ke konci roku bylo zrušeno 76 % kontraktů. Na tomto kroku se sice usnesla vláda, policie ale Szórádovi vyčítá, že o tom mluvil v médiích ještě před jednáním vlády.

„Pravděpodobně by to ve finále znamenalo řadu bankrotů. Možná bychom obchodovali jen s někým nebo s nějakou malou skupinkou uchazečů,“ zdůvodňoval tehdy ukončení smluv Szórád, podle nějž by firmy stejně nemohly podmínky kontraktů splnit.

Nedostatek vlastních prostředků tak donutil Lesy ČR loni v únoru uzavřít s UnicCedit Bank smlouvu na půlmiliardový kontokorent. Podnik seškrtal také o polovinu výdaje na reklamu a investice dokonce na pětinu. Úspory tak dosáhly miliardy korun, přesto se loňský zisk snížil pravděpodobně o více než dvě miliardy.

Bývalý ředitel Lesů ČR Szórád nechce o případu příliš mluvit. Vyšetřovatelům podepsal dokument, podle kterého nesmí poskytovat žádné informace. Seznamu ale řekl, že kůrovcovou kalamitu rozhodně nezanedbal a obvinění odmítá.

Reklama

Doporučované