Hlavní obsah

Proč je Trump „idiot“? Ředitel Googlu šel na kobereček do Kongresu

CEO Google vysvětloval, co má společného Trump a výsledky vyhledávání slova idiot.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Sundar Pichai vysvětloval, proč vyhledávač po zadání slova „idiot“ nabídne fotografie amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Článek

Ředitel společnosti Google musel vypovídat před americkým Kongresem. Sundar Pichai vysvětloval, proč se po zadání slova „idiot“ do vyhledávače Google v obrázcích objeví fotografie amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Pichai reagoval na otázku demokratické kongresmanky Zoe Lofgrenové, která se zeptala, jak je možné, že k něčemu takovému došlo. Načež následně naznačila, že by mohlo jít o možnou politickou předpojatost.

Pichai obvinění vyvrátil vysvětlením fungování preference vyhledávání. To se formuje na miliardách klíčových slov. Kromě toho s tím souvisí dalších zhruba dvě stě faktorů, včetně popularity a oblíbenosti obrázků.

Podle BBC se od slyšení, které proběhlo tento týden, počet vyhledávání slova „idiot“ na Google zvýšil o více než milion. Google Trends uvádí, že slovo idiot je nyní jedním z nejvyhledávanějších termínů ve Spojených státech.

V roce 2003 se ve vyhledávání pod výrazy „politováníhodné selhání“ objevily obrázky bývalého prezidenta George W. Bushe.

Reklama

Související témata:

Doporučované