Hlavní obsah

Proč jsem vulgární na Twitteru? Ovčáček vysvětluje. Párkrát ho musel Seznam vypípat

Rozhovor s prezidentovým mluvčím Jiřím Ovčáčkem o ovlivňování soudů, BIS, boji s fake news i 17. listopadu.Video: Filip Horký, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Pane redaktore, vy chcete neustále nějaké důkazy.“ Hostem Večerních zpráv na Seznamu byl tiskový mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček.

Článek

Prezident Miloš Zeman je podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka živoucí kronikou sametové revoluce, od níž letos uplyne 30 let, a nemá tak důvod se v této záležitosti vystavovat. „Pan prezident nemá komu co dokazovat, oslaví letos 30 let politické kariéry. Výročí sametové revoluce bude určitě připomenuto, to vás mohu ubezpečit, ale rozhodně to nebude strojenou formou,“ uvedl Ovčáček v rozhovoru pro Seznam.

„V okamžiku, kdy ty události 17. listopadu zažíváte osobně, tak vydáváte své svědectví životem, těmi okamžiky, kdy něco konáte ve prospěch té země, to je podíl Miloše Zemana na sametové revoluci, který je prostě a jednoduše neoddiskutovatelný,“ doplnil Ovčáček s tím, že se mu velmi nelíbí kádrování a kázání o demokracii ze strany bývalých agentů StB a normalizačních komunistů.

Podle Ovčáčka si zejména lidé v Praze některá výročí připomínají až příliš halasně a přehnaně a veřejnost se od nich odcizuje, na čemž se Zeman nechce podílet. Oslavy 17. listopadu by měly být důstojné a pro všechny lidi, ne jen pro některé, myslí si prezidentův mluvčí.

V rozhovoru se také mimo jiné dotkl tématu role Bezpečnostní informační služby. Ta podle něj negativní reakcí na prezidenta vstupuje na politické kolbiště. „BIS systematicky překračuje svoje pravomoci, snaží si vyboxovat větší prostor a zasahuje do vládnutí,” uvedl Ovčáček.

Došlo i na kauzu posledních dní – možné ovlivňování soudců ze strany Pražského hradu. „Prezident republiky má plné právo říct svůj názor na konkrétní kauzy. Je to legitimní. Záleží na samotné soudní instanci, jak bude postupovat v dané kauze,“ říká v rozhovoru. Podle Ovčáčka někteří soudci aktivně vstoupili do politického boje a využívají prezidenta jako terč.

Proč sebe označuje Ovčáček za bojovníka s fake news? Proč kontaktoval policii? A opravdu je podíl Miloše Zemana na sametové revoluci neoddiskutovatelný? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované