Hlavní obsah

Proč jsme obžalovaní jen my? Metrostav se diví, že spadl sám do Rathovy korupční kauzy

Metrostav se snaží přesvědčit soud, že neuplácel.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší stavební firmě v zemi Metrostavu hrozí, že přijde o veřejné zakázky. Tvoří přitom polovinu jejího dvacetimiliardového byznysu.

Článek

Je souzená ještě v dalších dvou trestních kauzách – a jde také o údajně zmanipulované zakázky. Ale aktuální proces s bývalým hejtmanem Davidem Rathem je pro známou společnost Metrostav nejbolavější.

Největší stavební firma v zemi je v Rathově korupční kauze obžalovaná, že si s pomocí víc než třicetimilionových úplatků pojistila vítězství dvou tendrů Středočeského kraje. Spolu s firmou stojí před soudem i její generální ředitel Pavel Pilát.

V úterý se proto zástupci firmy snažili přesvědčit soud, že Metrostav má propracovaný systém protikorupčních opatření, vnitřních pravidel a etických kodexů. Podle zákona o trestní odpovědnosti právnických osob se může firma vyvinit, když dokáže, že šlo o selhání konkrétního zaměstnance – tedy že korupce nebyla součástí strategie managementu, která měla přinést zakázky.

Metrostav v Rathově kauze hraje o hodně: hrozí mu dokonce až zákaz účasti ve veřejných soutěžích. „Odmítáme protiprávní jednání a neetické jednání, držíme dané slovo,“ ocitoval například před soudem zmocněnec firmy Pavel Mališ z jednoho z interních dokumentů, závazných pro všechny zaměstnance.

22,3 milionu za dvě zakázky

Metrostav – spolu s generálním ředitelem Pilátem a obchodním náměstkem Jiřím Andělem – je před soudem kvůli zakázkám z roku 2011 na budování nemocničních pavilonů v Kladně a Kolíně. Podle obžaloby se Metrostav dohodl s ostatními firmami, že do výběrových řízení půjdou s vyššími nabídkami.

Zároveň s tím měl Metrostav vyjednávat s šéfkou středočeských nemocnic Kateřinou Kottovou, jak to udělat, aby zvítězila a navenek bylo vše neprůstřelné. Podle policie to manažeři Metrostavu ocenili slibem úplatků: za Kladno 22,3 milionů, za Kolín rovných 10 milionů. Peníze nikdy nedoputovaly adresátům, protože dřív Ratha zatkla policie se sedmi miliony v krabici od vína – což měl být úplatek za jinou zakázku.

Firma: Někomu jsme vadili

Zmocněnec Metrostavu, právník Mališ, v úterý hodinu a půl snášel soudu důkazy, že podle vnitřních pravidel firmy je korupce nebo ovlivňování zakázek nepřípustné. Připomněl, že přední právní experti také školili některé zaměstnance a vysvětlovali jim, jaký dopad může mít na společnost zákon o trestní odpovědnosti firem.

To je důležité: podle zákona totiž nestačí, když obviněná firma doloží protikorupční kodexy. Ale musí soudu dokázat, že s nimi skutečně zaměstnance seznámila a pravidelně ověřovala, že jim rozumí. Například při školeních a seminářích. „Toto každý zaměstnanec stvrzuje podpisem. Platí to samozřejmě i pro mě,“ ujistil už minulý týden před soudem generální ředitel Pilát.

Právník firmy Mališ také upozornil na místo obžaloby, které je podle něj slabé: Metrostav měl přesvědčit ostatní společnosti, ať v zakázkách dělají jen křoví. Ale obžalovaný je kvůli pletichám ve veřejné soutěži jen Metrostav, ostatní ne. „Proč je někdo stíhaný a někdo není? Nebo si někdo vyjednal lepší podmínky? Nějaká jiná právnická osoba?" ptal se Mališ. Ostatně už dříve ředitel Pilát před soudem naznačil, že si kauzu mohl „objednat“ někdo z konkurentů.

Ředitel Metrostavu: Někdo na nás kauzu ušil... A pak utekl.Video: Vojtěch Blažek

Když se ho pak Seznam o přestávce soudního jednání zeptal, kdo konkrétně, proč a jakým způsobem se mu povedlo do toho vtáhnout policii a státní zastupitelství, Pilát neodpověděl a před reportérem utekl.

Přišli o bezpečnostní prověrku

Metrostav, firma s tři a půl tisíci zaměstnanci a obratem 20 miliard, musí mít o svůj byznys strach i kvůli tomu, že – stejně jako v Rathově kauze – je už souzený jako firma v dalších dvou případech. V obou se jedná o zakázky a údajný podvod s evropskými dotacemi.

První se týká libereckého hejtmana Martina Půty (STAN) a skupiny podnikatelů a firem podílejících se na projektech rekonstrukce kostela svaté Máří Magdaleny a oddychové zóny Perštýn v Liberci. Dohromady v hodnotě 94 milionů korun. Druhý pak rekonstrukce hotelu Bohemia ve východočeské Chrudimi, kde podle obžaloby firmy vykazovaly fiktivní práce. Krajský soud v Hradci Králové v pondělí potrestal část obžalovaných podmínkami, Metrostav ale osvobodil. Rozsudek však není pravomocný, případ ale ještě bude řešit odvolací vrchní soud.

„Nikdy v historii nebyl nikdo stíhán a najednou se s tím roztrhl pytel,“ podivil se Rath, který poukázal na to, že Metrostav fungoval až doteď bez skandálů po desítky let.

Právník Metrostavu u soud také popsal, jak firmu už dnes kauza poškozuje – a může být prý ještě hůř, pokud ztratí přístup k veřejným zakázkám tvořícím polovinu jejího byznysu. Přišla podle právníka po Rathově zatčení v 2012 o některé zakázky, protože zadavatelé nechtěli spolupracovat s obviněnou společností. Podle generálního ředitele Piláta také ztratila bezpečnostní prověrku.

Hlavním důkazem proti Metrostavu a jeho manažerům mají být odposlechy. Ředitel Pilát se k nim nechtěl vyjadřovat, prý to udělá, až je soud v dalších fázích procesu obžalovaným přehraje.

V této, takzvané druhé větvi Rathova případu, je obžalovaných devět lidí a pět firem. V první části kauzy už Rath a spol. dostali nepravomocné rozsudky: někdejší hejtman 8,5 roku, jeho spolupracovníci manželé Kottovi o rok méně.

Reklama

Doporučované