Hlavní obsah

Kardinál Duka se omlouvá. Oběti zneužívání ať se nám ozvou, vyzývá po reportáži Seznamu katolická církev

Duel Seznamu: Proč církev nutí oběti zneužívání mlčet? Právník kardinála Duky Ronald Němec vs. advokát obětí Daniel Bartoň z Evangelické teologické fakulty UK.Video: Marketa Bidrmanová , Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká katolická církev chce trestně řešit případ jihočeského kněze, který je podezřelý se sexuálního zneužívání. Reaguje tak na pořad Zvláštní vyšetřování, který přinesl svědectví několika žen. Jedna z nich uvedla, že byla dlouhodobě znásilňována.

Článek

„Dnes jsem mluvil s panem kardinálem (Dukou) i s panem biskupem Kročilem (Vlastimil Kročil, českobudějovický biskup, pozn. red.). Pan biskup se velmi omlouvá každé oběti, jež se mohla setkat s tím knězem, který je vyšetřován. Tuto omluvu přednáší všem obětem i pan kardinál. Pan biskup Kročil prosí všechny oběti, aby se přihlásily jemu osobně, sám se s nimi chce potkat a chce to řešit trestněprávní rovinou. Pokud jsou pravdivá svědectví, která byla přednesena, je potřeba toho kněze potrestat,“ uvedl v Duelu Seznamu právník kardinála Dominika Duky Ronald Němec.

Podotkl ovšem, že případ sexuálního zneužívání, na který upozornili reportéři Slonková a Kubík, sahá do začátku 90. let. A je tedy pravděpodobné, že je promlčen.

„Je možné, že ten kněz spáchal další trestná jednání, o kterých biskup Kročil neví. Proto prosí, aby se všechny oběti ozvaly, a on to bude velice rychle řešit,“ dodává Němec.

Tajný případ: První důkazy, že církev tajila svědectví o sexuálním zneužívání:

Podívejte se na svědectví žen, které se odvážily promluvit o letitém sexuálním zneužívání v církvi.Video: Seznam Zprávy

Českobudějovická diecéze podle informací reportérů Zvláštního vyšetřování nedokázala dlouhých deset let vyřešit případ, ve kterém jejího kněze obvinilo několik věřících žen ze sexuálního obtěžování.

„Přiznám se, že já jsem vlastně tenkrát vůbec nevěděla, co se mnou ten kněz dělá. Já jsem v těch letech prostě nevěděla, co to je sex, co to je vzrušení. Jenom si pamatuji bolest. To je jediné, co si pamatuji. Pak mi řekl, že jsme takhle chválili boha a že se můžu obléct a že můžu jít domů,“ vylíčila reportérům ve své výpovědi Hana, kterou začal farář z českobudějovické diecéze zneužívat v jejích patnácti letech. Její svědectví si můžete pustit ve videu výše.

Na základě její výpovědi byl dotyčný kněz potrestán suspendací, nemůže tedy sloužit mše. K tomu však došlo až před pár týdny – farář byl suspendován na výslovný pokyn Vatikánu.

„Neexistuje nic, co by mohlo ospravedlnit chování duchovních, biskupů a kněží, kteří někoho sexuálně zneužívali,“ uvedl pro Seznam apoštolský nuncius Charles Balvo.

„Biskupství ví jen o paní Haně. Vyšetřovat tvrzení jedné ženy proti jednomu muži je po 17 letech obtížné,“ podotkl Němec.

Některé z obětí sexuálního obtěžování navíc mluví o tom, že po nich duchovní i církevní hodnostáři vyžadovali, aby se informace nedostaly na veřejnost, některé musely přísahat na bibli.

Studio Seznam: Podrobnosti vzniku Zvláštního vyšetřování. Hosté: novináři Slonková a Kubík, církevní kaplan, psycholog i bývalý velvyslanec ve Vatikánu.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované