Hlavní obsah

Proč koronavirus hokejovou extraligu zastavil a fotbal jede bez diváků dál

Foto: Profimedia.cz

Tribuny ligových stadionů zůstanou v průběhu příštích dvou ligových kol prázdné.

Reklama

Český hokej své extraligové play-off v souvislosti s hrozbou koronaviru přerušuje, vyčká do 30. března. Ligová fotbalová asociace se rozhodla pokračovat v lize dál, ale bez účasti diváků v nejbližších dvou kolech.

Článek

Pražská Slavia sice chtěla profesionální fotbalové soutěže kvůli hrozbě koronaviru přerušit, nicméně její zástupci na jednání Ligové fotbalové asociace (LFA) scházeli.

A tak mohl šéf ligy Dušan Svoboda vyhlásit, že všichni přítomní členové Ligového i Kontrolního výboru LFA vyjádřili podporu řešení pokračovat v lize za zavřenými dveřmi.

Jan Nezmar, který členství v Ligovém výboru LFA získal ještě jako zástupce Slovanu Liberec a nyní působí jako sportovní ředitel ve Slavii, se ovšem ráno omluvil pro nevolnost. A slávistický člen kontrolní komise Tomáš Bůzek je na zahraniční dovolené.

Slávistický boj tak proběhl víceméně jen na Twitteru, kde ho vedl šéf klubu Jaroslav Tvrdík. Navrhoval ligu na několik týdnů odložit. Odkázal se přitom na Itálii, kde je do 2. dubna prakticky celá země v karanténě. Podobné řešení, dvoutýdenní odklad ligy, zvolili nyní i v Rakousku.

Vědom si toho, že v orgánech Ligové fotbalové asociace jsou karty rozhozené spíše ve prospěch podporovatelů varianty pokračovat v lize bez diváků, apeloval Tvrdík na to, aby se rozhodovalo na jiném fóru. A sice na zasedání majitelů všech ligových klubů. Taková schůzka však vedením LFA svolána nebyla.

Slavia argumentuje tím, že fotbal bez fanoušků ztrácí atmosféru. Navíc na každém utkání odehraném bez diváků ztratí, podle informací Seznam Zpráv od zdrojů z klubu, zhruba 2 miliony korun, které by za normálního režimu zinkasovala především za pronájem VIP boxů na ligových zápasech.

Ekonomickou nepříjemnost spojenou s prázdným hledištěm tedy zažijí i další kluby, včetně Sparty, která v neděli sehraje před prázdnými tribunami duel s Plzní. Tedy utkání, jež by za normálních okolností bylo vyprodané. Příjmy z klasického ticketingu ale v celoročním pohledu tvoří podle Františka Čupra, generálního ředitele Sparty, jen 5 procent příjmů letenského klubu.

Na uskutečnění ligových utkání jsou každopádně logicky vztažené i smlouvy s obchodními partnery a televizními stanicemi.

Nakonec převážilo stanovisko ligu nepřerušovat a hrát. Přítomnost diváků prakticky znemožňuje úterní rozhodnutí státních orgánů, že se na sportovních a dalších akcích nesmí v jednu chvíli vyskytovat více než 100 osob. To proto, aby se zamezilo dalšímu šíření koronaviru v zemi.

„Volíme nejlepší ze špatných řešení,“ míní Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace. „Toto rozhodnutí je zcela v souladu s doporučeními European Leagues a většinou evropských soutěží,“ řekl Svoboda. Podobné rozhodnutí jako česká LFA volila španělská La Liga a francouzská Ligue 1. Bez fanoušků se budou hrát i některé bundesligové zápasy.

Po 25. a 26. kole české Fortuna:Ligy by měla následovat reprezentační přestávka. Národní tým by měl odletět na Floridu a sehrát tam přátelské zápasy s Mexikem a Hondurasem. Pak se uvidí, jak bude epidemiologická situace v Česku vypadat.

Pro kluby je problematické uskutečnit zápas i bez fanoušků tak, aby se s počtem přítomných osob vešly do státem předepsaného limitu 100 lidí. I tím Slavia argumentovala. Tady je tweet místopředsedy jejího představenstva:

Tomáš Syrovátka v úterý posléze zveřejnil i návod, kterého se klubům dostalo od výkonného ředitele ligy Tomáše Bárty. Jde o doporučení, jak utkání ve 100 lidech uskutečnit.

Podobně jako Ligová fotbalová asociace, řídící I. a II. ligu, se už o den dříve zachovala Fotbalová asociace ČR, která řídí nižší a mládežnické soutěže stejně jako MOL Cup.

Ta zaujala stanovisko soutěže nepřerušovat, ovšem s podotknutím, že pořadatel je zodpovědný za to, že bude respektováno nařízení státních orgánů o limitu 100 osob na akci.

Ve složitější situaci než fotbal se ocitl český hokej. Právě kvůli onomu klíčovému limitu 100 osob. Vedle toho, že je v zápasech v akci více samotných hokejistů, je na zimních stadionech zapotřebí i více osob k tomu, aby se duely daly realizovat.

Tomáš Král, předseda českého hokeje, tedy hokejového svazu, pracoval v úterý s interpretací, že se hokejisté, trenéři, zaměstnanci klubu, novináři či televizní štáby do kvóty 100 osob nepočítají. A dva duely předkola play-off v Olomouci a Hradci Králové se bez diváků odehrály.

Král si vyžádal přesnější výklad od Ministerstva zdravotnictví ČR. Odpověď, kterou dostal, mají k dispozici i Seznam Zprávy. Zde ji nabízíme v plném znění:

Foto: Archiv

Stanovisko Jana Bačiny, ředitele právního odboru Ministerstva zdravotnictví ČR.

Z dokumentu jasně vyplývá, že do limitu 100 osob se počítají i hráči a všichni, kdo se přímo zápasu nebo jeho zabezpečení aktivně účastní.

Na základě tohoto stanoviska se dnes hokejový svaz rozhodl play-off přerušit do 30. března, s tím, že zbytek předkola by se po tomto termínu sehrál na jedno vítězství. A další série play-off včetně finále na tři vítězství místo klasických čtyř.

V praxi lze verdikt vyložit tak, že se čeká, zda do konce března státní orgány zruší, nebo upraví opatření spojená s koronavirem. V limitu 100 osob na zápas se další hokejová utkání hrát nebudou.

Co se týče hokejových soutěží, sezony už bez vyhlášení mistra ukončili na Slovensku, v Rakousku či Německu. Ve velkém ohrožení je i hokejové mistrovství světa, které se mělo uskutečnit ve Švýcarsku.

Reklama

Doporučované