Hlavní obsah

Proč Kúdela nepoletí do Walesu? V agresivní atmosféře by to byl risk, míní právník

Foto: Profimedia.cz

„Pan Kúdela dříve či později poskytne podání vysvětlení, což je úkon, který může bez problémů proběhnout online. Podle názoru našich londýnských partnerů jde o běžný úkon, kterému nic nebrání,“ míní právní zástupce fotbalové Slavie Radek Pokorný.

Reklama

Advokát Radek Pokorný v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, proč slávistický obránce Ondřej Kúdela raději necestuje na Britské ostrovy k zápasu české reprezentace.

Článek

Nestává se často, aby hráč národní reprezentace neodcestoval do dějiště mezinárodního zápasu mimo jiné z bezpečnostních důvodů. Právě kvůli nim se však vedení Slavie Praha rozhodlo, že neuvolní svého obránce Ondřeje Kúdelu na kvalifikační zápas České republiky ve Walesu.

Příčinou je Kúdelův incident ze zápasu Evropské ligy proti skotskému Glasgow Rangers, jehož hráč nařkl českého zástupce z rasismu. Kúdela i Slavia to popírají.

Důležitou roli v rozhodnutí nechat Kúdelu v Praze sehrál vlivný advokát Radek Pokorný, jehož kancelář Slavii od minulého víkendu zastupuje. V rozhovoru pro Seznam Zprávy přítel někdejšího premiéra Bohuslava Sobotky mimo jiné uvedl, že při hodnocení rizik nešlo pominout nenávistné reakce na sociálních sítích a v komentářích pod články.

Na základě čeho jste vyhodnotili, že pro Ondřeje Kúdelu by bylo rizikové zúčastnit se srazu a zápasu české reprezentace ve Walesu?

Jsou dva důvody. Ten první je trvalý od začátku. Chceme kauzu dostat z bulvárních médií do roviny faktů. Jsme si jistí, že to je jediný způsob, který ukáže, jak si celá kauza doopravdy stojí, a který zcela očistí jméno Slavie a Ondřeje Kúdely. Ukáže se, že jsme byli obětí a nikoliv pachatelé. Druhým důvodem je, že kvůli zapojení se britského bulváru vznikla atmosféra plná nepravd, která vytváří pro pana Kúdelu nebezpečné prostředí.

Máte na mysli fyzické nebezpečí?

Vyloučit to nelze. Některé výroky a články byly velice agresivní. V Británii žijí desítky milionů lidí a v takovém prostředí vám nikdo nemůže za takové situace zajistit stoprocentní bezpečí. Nemá smysl riskovat.

Dostali jste varování od britských vyšetřovatelů?

Ne, jde o rozhodnutí Slavie a jejího vedení.

Hrát se bude ve Walesu, ne ve Skotsku, hrozilo mu tedy nebezpečí i tam?

Nepochybně řada věcí, které řeší určitá tamní média, vycházejí celostátně a atmosféra se tím rozlévá na celém území.

Vycházeli jste při hodnocení rizik i z toho, jaká nenávist se na hráče Slavie snesla na sociálních sítích a v komentářích pod články?

Slavie si dělá monitoring médií a samozřejmě to bylo součástí jejího rozhodnutí neposílat na ostrovy pana Kúdelu. Britský bulvár je obecně agresivní a v této kauze se to jen ukázalo.

Nemůže to být na druhou stranu vnímáno jako přiznání? Nepoškodí tento krok image Slavie či české reprezentace?

Znovu opakuji, že naším primárním úkolem a cílem je položit celý případ do roviny pravdivých a skutečných faktů a dat, parciální emoce přijdou a odejdou. Prokážeme, že v oblasti rasismu pan Kúdela nic špatného neudělal a choval se v tomto ohledu správně. Chceme emoce nadále umenšovat, ty celý případ jen zhoršují a nafukují.

Hovořilo se o tom, zda by britští vyšetřovatelé Kúdelu po příletu na ostrovy nezadrželi. Hrozilo jeho zadržení?

Ondřej Kúdela a Slavie plně spolupracují s tamní policií. Nemáme informace o tom, že by k něčemu takovému mělo dojít. Skotská policie vede případ v rovině, který u nás nazýváme policejním prověřováním. Pan Kúdela dříve či později poskytne podání vysvětlení, což je úkon, který může bez problémů proběhnout online. Podle názoru našich londýnských partnerů jde o běžný úkon, kterému nic nebrání.

Jak tento případ hodnotíte v rámci svých dosavadních advokátních zkušeností? Vybočuje?

Takto to nemohu hodnotit, soustředíme se na utlumení emocí a předložení jasných informací a faktů. Prokážeme, že výrok, který měl dle protistrany Ondřej Kúdela pronést, je nepravdivý. Z hlediska znaleckého posudku není možné, aby za tak krátký čas, což ukazuje video, mohl říct věty, které měl dle hráče Glasgow říci. Je to nesmysl a není to fyzikálně ani možné. Naším úkolem je, aby UEFA i skotští vyšetřovatelé měli tyto kompletní informace k dispozici a díky tomu mohli věc vyhodnotit.

Máte důvěru v nestrannost skotské policie?

Není jediný důvod, proč bychom si měli myslet, že nepostupují správně. Kroky, které dosud skotští policisté činili, byly standardní a solidní.

Nakolik tento spor může přerůst sportovní rovinu a dostat se na mezinárodní úroveň? Přenese se konflikt i na blížící se mistrovství Evropy ve fotbale? Navíc když Česká republika má ve skupině zápas se Skotskem?

Věřím, že brzy přesvědčíme, že jsme nic špatného a protiprávního neudělali, že jde jen o rozdmýchané emoce a nedostatečné znalosti. EURO je ještě dostatečně daleko, do té doby by mělo být jasno. Věřím, že žijeme v civilizované Evropě a že lidé po první vlně emocí se vrátí k faktům. A dokonce, že se i někteří Slavii omluví.

Přece jen, nepřekvapilo vás, že se případ dostal až do fáze, kdy jej řeší například český velvyslanec? Že se z toho svým způsobem stalo mezinárodní téma?

Jsem advokát, ne politický či geopolitický komentátor. Je ale zřejmé, že Spojené království je ve fázi po brexitu, ve Skotsku se navíc budou konat volby. Nevylučuji, že to může mít na celý případ dopad. K tomu ať se ale vyjadřují znalci Británie a Skotska, zacházet do podrobností by nebylo ode mě adekvátní.

Reklama

Doporučované