Hlavní obsah

Proč mají postavy Čtyřlístku čtyři prsty? Němeček popsal i to, jak komiks za komunismu málem přestal vycházet

Výzva s Jaroslavem Němečkem: Jak vzniká legendární Čtyřlístek a proč za komunismu málem přestal vycházet.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaroslav Němeček, duchovní otec Fifinky, Myšpulína, Pindi a Bobíka, ve Výzvě Seznamu. „Máme velkou výdrž a je to komiks, který má nekonečný příběh,“ vysvětluje úspěch Čtyřlístku, který letos slaví padesáté výročí, i novým filmem.

Článek

Čtyřlístek měl přitom podle Němečka za minulého režimu namále. Komunisté se do něj snažili dostat stranickou propagandu. Pod tlakem se ocitla scenáristka Ljuba Štíplová.

„Ona byla pozvána na ředitelství nakladatelství, jestli by neudělala něco se Čtyřlístkem, aby byl progresivní. Pak to vyprávěla – co bych vám říkala, soudruzi, přeci nemůžete vzít Bobíka, to prasátko, na prvomájový průvod a dát mu červený šátek, to by bylo přeci nemístné. A oni řekli: máte pravdu, bylo by to nemístné. A tím to skončilo,“ vzpomíná ve Výzvě Jaroslav Němeček.

I když byl Čtyřlístek apolitický, nakonec málem skončil kvůli svému vysokému nákladu a popularitě. Začal totiž ukrajovat papír ostatním tiskům. „Ředitel nakladatelství Orbis přišel domů a řekl, že už to nebude podporovat, že to zakáže, že nemůže pořád dělat Čtyřlístek. Ale měl dvě dcerky a ty začaly plakat a ječet, a tak mě zase pozval zpátky a řekl: tak takhle jsem dopadl a jedeme dál,“ popisuje osudy Čtyřlístku Němeček.

Jak dlouho J. Němečkovi trvá nakreslit Myšpulína:

Jak dlouho trvá nakreslit Myšpulína?Video: Jakub Bernáth, Seznam Zprávy

A že parta z Třeskoprsk jede dál, potvrzují i další plány legendárního komiksu. Myšpulín, Fifinka, Pinďa a Bobík budou provázet děti ve dvoudílném slabikáři. Na něm už Jaroslav Němeček pracuje.

Statistika na vztahy Fifinky a Myšpulína

Generace čtenářů Čtyřlístku často řeší vztahy mezi hlavními hrdiny. Podle Jaroslava Němečka je přitom jasné, že jsou jen kamarádi. Ale i tak dostává řadu otázek na to, jestli mezi Myšpulínem a Fifinkou přeci jen není něco víc.

„To je jen zdání. Ale dokonce jsme s manželkou zažili, že jsme byli na divadelním představení, kde vytáhli velikánskou ceduli, kde měli udělané přesné grafy, aby dokázali, že Myšpulín třikrát políbil Fifinku, ta se ho dotkla za tu dobu osmnáctkrát a tak dále,“ usmívá se nad takovými domněnkami Němeček.

Jak vznikaly postavičky nejdéle vydávaného komiksu v Česku? Která je Jaroslavu Němečkovi nejbližší a proč mají jen čtyři prsty?

Podívejte se na celý rozhovor v úvodu článku.

Reklama

Doporučované