Hlavní obsah

Proč my a proč ne pivo, ptají se lihovarníci nad vládním plánem zvýšit daně

Ilustrační foto.

Reklama

Unie dovozců a výrobců lihovin ČR navrhuje, aby se spotřební daň na lihoviny zvýšila od příštího roku místo navrhovaných 13,5 procenta maximálně o 5,2 procenta. Sazba by se podle ní měla navíc zvýšit až od dubna, nikoliv od ledna, jak navrhuje vláda.

Článek

Unie lihovarníků položila srozumitelnou a logickou otázku nad vládním plánem zdanit v Česku více spotřebu alkoholu. Proč mají větší daně platit výrobci a dovozci lihovin, ale už nikoliv piva, když se ministři financí Alena Schillerová a zdravotnictví Adam Vojtěch ohánějí zájmem víc chránit zdraví konzumentů před dopady alkoholu?

Konference věnované návrhu na zvýšení spotřební daně z lihu využila unie na to, aby upozornila na některé rozdíly ve vládním návrhu. A odstartovala tak možná poslední lobbistický pokus v plánovaných daních něco změnit. Daňový balíček právě totiž projednává parlament.

Sektor (tedy i pivo – pozn. red.) by námi navrhované zvýšení daní unesl, prohlásil na konferenci prezident unie Pavel Dvořáček.

Pokud by se podle něj spotřební daň u lihovin skokově zvýšila o 13,5 procenta, peníze navíc, se kterými ministerstvo financí počítá, to do státní kasy nepřinese.

Zvýšení daně až od dubna unie navrhuje proto, aby se výběr daně v příštím roce reálně zvýšil. Zákazníci by se v prvních měsících roku totiž předzásobili alkoholem s nižší sazbou, podobně jako v závěru roku, kdy spotřeba lihovin v souvislosti s Vánocemi a oslavami Nového roku stoupá.

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) ve svém daňovém balíčku navrhuje nejen zvýšení spotřebních daní z lihu, ale také z cigaret a tabákových výrobků. Sněmovna by ho mohla schvalovat na své říjnové schůzi. Poslanci k němu ale předložili šest desítek pozměňovacích návrhů. Chtějí například zrušit zvýšení poplatku za vklad do katastru, superhrubou mzdu nebo zvýšit daňové úlevy. Opoziční poslanci návrh kritizovali a vládu viní, že jí jde jen o větší výběr peněz do rozpočtu.

Podle stanoviska vlády je hlavním motivem balíčku ochrana občanů před dopady závislostí na návykových látkách. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) je balíček i důležitý pro sestavení státního rozpočtu na příští rok.

Spotřební daň z lihu má příští rok v případě půllitrové lahve 40procentního alkoholu vzrůst z 57 korun na 64,50 Kč, spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, by měly stoupnout zhruba o desetinu. Piva ani vína se zvýšení sazeb netýká. Dvořáček zdůraznil, že lihoviny v ČR tvoří 29 procent spotřeby alkoholu, zbytek je pak hlavně ve víně a pivu.

Reklama

Související témata:

Doporučované