Hlavní obsah

Proč na dovolenou do Chorvatska, péče o zrak i práce vodních záchranářů

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam Letní ráno (25. 7. 2019).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam.

Článek

Programové tipy Letního rána 25. 7. 2019

00:05 – Zprávy

07:34 – Chorvatsko zažilo koncem 90. let turistický boom a od té doby je trvale nejoblíbenější turistickou destinací pro české turisty, ročně jich tam zamíří až jeden milion. Navzdory tomu, že v letní sezóně většina turisticky atraktivních míst praská ve švech, je v Chorvatsku stále řada míst s autentickou kulturou, kterou stojí za to objevit. Chorvatské pobřeží Jaderského moře je téměř dva tisíce kilometry dlouhé, a tak si každý přijde na své.

„Ideální čas na návštěvu Chorvatska je do konce září. Přes léto se moře totiž zahřívá a v září dosáhne ideální teploty okolo 25 stupňů, zatímco teplota vzduchu už není tak vysoká,“ poradil divákům Seznamu host Tomislav Vojnovič z Dalmacijatour.

15:11 – Mikroplasty jsou ve všem. Ve vodě, vzduchu, potravinách i nápojích, ve zvířatech i v nás lidech. To má samozřejmě následky na naše zdraví a životy. Uvolňují se způsoby, o kterých to většinou vůbec netušíme. Třeba při praní prádla. Právě produkcí mikroplastů se zabýval Jan Tuna v pořadu A dost!

„Vědci spočítali, že v moři je právě teď 1,4 trilionů mikroplastových částeček,“ řekl v pořadu A dost! Jan Freidinger z Greenpeace. „Málokdo ví, co mohou mikroplasty s člověkem udělat,“ dodal.

20:09 – Radek Hrdina živě: Práce vodních záchranářů na Slapech. Jsou Češi ukáznění účastníci „vodního provozu“?

„Spousta lidí naštěstí pochopila, že zvýšením lodního provozu, se musí více ukáznit. Chápou, že žlutá bóje znamená vymezený prostor pro plavce, i když jsou samozřejmě výjimky,“ vysvětlil tiskový mluvčí vodních záchranářů Daniel Vičan.

23:46 – Infoservis: Příslušenství, které vylepší jízdu na kole

„Základem cyklistické výbavy je zabezpečení. Kromě zámku se doporučuje i mikročip a pohybový alarm na kolo. Zapomenout nesmíte ani na osvětlení a reflexní prvky,“ nabídl fanouškům Seznamu portál kupi.cz

30:15 – Oči jsou jedním z nejdůležitějších smyslových orgánů. Bez zraku ztrácíme kontakt s realitou. Přesto velmi často problém s očima zanedbáváme a nejdřív se pokoušíme o samodiagnózu a samoléčbu.

„Lidé nejčastěji zanedbávají takzvaný šedý zákal, protože si myslí, že před operací musí uzrát. To ale v dnešní době moderní chirurgie už dávno neplatí,“ vyvrátila známý mýtus oční lékařka Andrea Janeková. „Nejdůležitější je prevence. K očnímu lékaři by měly chodit děti od tří let,“ dodala.

36:23 – Radek Hrdina živě: Práce vodních záchranářů na Slapech. Jaké je desatero správného chování u vody?

„Základ v letních vedrech je chodit do vody postupně. Když člověk půjde od břehu a postupně si ochladí nohy, trup, a pak vleze do vody celý, tělo nebude mít takový teplotní šok, jako když tam skočí po hlavě,“ poradil návštěvníkům vodních přehrad a nádrží host Daniel Vičan. Dodal, že alkohol u vody záchranáři také nedoporučují.

42:17 Svět vlivných: Žebříček osobností, které na Instagramu vydělávají nejvíc

„Ve světě sociálních sítí stále vládne klan Kardashianových a Jennerových. Vydělávají miliony dolarů,“ řekl v reportáži moderátor Adam Junek.

47:12 – Letní chuťovky šéfkuchaře Pavla Brože: Pavlova s ovocným kompotem

„Základem Pavlovy je našlehaný bílek s cukrem, který se upeče v troubě. Půl hodiny na 150 stupňů by mělo stačit. Výsledný produkt vydrží klidně i týden a stačí ho pouze dozdobit ovocem,“ poradil nadšeným kuchařům Pavel Brož.

01:00 – Zprávy

01:49 – Rozhovor s hercem Miloslavem Mejzlíkem

Reklama

Související témata:

Doporučované