Hlavní obsah

Proč nad Prahou vlaje romská vlajka

Foto: ČTK / Seznam Zprávy, ČTK

Nad magistrátem zavlála romská vlajka. Je potřeba připomínat proč.

Reklama

Článek

Vysvětlení pro ty, kteří by se snad mohli v pátek 31. července cítit překvapeni, nebo dokonce pohoršeni.

Nad pražským magistrátem zavlaje znovu po roce romská vlajka. Stejně jako v Pardubicích, Českém Krumlově a na dalších místech celého Česka.

Případnému překvapení kolemjdoucích se ovšem není co divit. Jen málokdo se mohl ve škole či kdekoli jinde dozvědět důvod. V rámci veřejné služby to tu zopakujeme. V neděli 2. srpna si svět připomíná Památný den romského holokaustu na památku tří tisíc Romů zavražděných v noci ze 2. na 3. srpna 1944 ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi.

Definitivní likvidací „rodinného cikánského tábora“ vyvrcholila jedna etapa nacistické politiky vyvražďování celých skupin obyvatelstva na základě jejich rasového původu.

O židovském holokaustu se tu několik generací během svého vzdělávacího procesu nedozvědělo téměř nic – a o jeho romské „větvi“ už vůbec nic. Bohužel se na tom příliš nezměnilo. Takže to také radši zopakujme.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

České země přišly během druhé světové války o 90 procent své romské populace - skoro 6000 žen, dětí a mužů. Celkem v Osvětimi zahynulo více než 20 tisíc Romů a Sinthů, celkový počet obětí v celé Evropě se odhaduje až na půl milionu.

Proto nad radnicemi vlají romské vlajky, proto se budou v neděli večer na náměstí Míru v Praze číst jména obětí, proto byla téměř jakákoli suma za odstranění prasečáku z místa romského koncentračního tábora v Letech u Písku, odkud putovalo do Osvětimi a pak na věčnost 420 romských vězňů, zcela nepodstatná.

Dnes, v sobotu a v neděli je ta nejvhodnější příležitost si to uvědomit. A pokud možno na to už nikdy nezapomenout.

Reklama

Související témata:

Doporučované