Hlavní obsah

Proč nemá stát testy pro děti? Vláda dodavatele odradila

Foto: David Neff

Ilustrační snímek.

Reklama

Dodavatele antigenních testů odrazuje od účasti v tendru na dodávku pro školy nízká cena. Vláda na nákup 14,4 milionu testů uvolnila pouze 460 milionů korun, tedy zhruba 32 korun na jeden test.

Článek

Vláda zadala Státní správě hmotných rezerv (SSHR) na začátku dubna, aby se podruhé pokusila o nákup antigenních testů pro školy. Ten první totiž musela SSHR zrušit, protože žádný z uchazečů nesplnil podmínky soutěže.

Podle předsedy SSHR Pavla Švagra byl problém v mediálním tlaku na dodavatele, proto se podle něj přihlásili do soutěže jen 4 zájemci, zatímco do předchozího úspěšného tendru 47 dodavatelů.

„Oproti minulé zakázce se výrazně snížil počet zájemců o tuto zakázku. A popravdě se ani nedivme, když je tady permanentní mediální kampaň proti těmto dodavatelům státu, řada rádoby odborníků testy jen kritizuje a prakticky se pořádal hon na jejich dodavatele,“ řekl po zrušení tendru ČTK Švagr.

To ale není jediný problém, který limitoval počet zájemců. Zaprvé úspěšně zvládnutá zakázka běžela ještě v době nouzového stavu, ta zrušená už ne, takže její průběh byl složitější. SSHR přesto dokázala zkrátit trvání výběrového řízení, a to díky použití dynamického nákupního systému. Ten na jednu stranu umožňuje zrychlit výběr dodavatele, na tu druhou ale klade také nárok na registraci. Přesto je v systému k pátku přihlášeno už 38 dodavatelů.

Zároveň přibyly podmínky, které formulovalo Ministerstvo zdravotnictví. Tou základní je ale požadovaná cena. Vláda na nákup 14,4 milionu testů vyčlenila v usnesení ze 6. dubna pouze 460 milionů korun. To znamená zhruba 32 korun na test. A tím se také řídila při vypisování zakázky SSHR. V tendru je tak jako maximální cena pro pořízení 5 633 000 testů uvedeno 180 256 000 korun.

„Nabídková cena musí zahrnovat veškeré náklady dodavatele spojené s realizací předmětu VZ. Nabídková cena bez DPH nesmí být překročena,“ píše se v zadávací dokumentaci.

Švagr: Hodnota zakázky je předpokládaná

Seznam Zprávy v posledních dnech mapovaly situaci u více než desítky dodavatelů, kteří uvažovali o své účasti v tendru. Právě limitovanou cenu ale jmenovali jako jeden z hlavních důvodů, který je odrazuje od podání nabídky.

Vláda při stanovení nákladů vycházela z původního úspěšného tendru. V něm společnost Masanta nabídla testy od čínského výrobce Singclean za 32 korun za kus. Jen minimum dodavatelů ale může nabídnout tak nízkou cenu.

„V tuto chvíli zakázka probíhá. Termín pro podání nabídek je do 9. 5. 2021. Zaregistrovaní potenciální dodavatelé obdrželi Výzvu k podání nabídky v dynamickém nákupním systému a současně s tím i zadávací dokumentaci. Do doby uzavření nabídek nebudeme z logických důvodů podrobnosti komentovat. Nicméně platí, že jde o nový tendr a zjednodušeně řečeno ‚karty jsou rozdány znovu‘. Předpokládaná hodnota zakázky vychází z usnesení vlády,“ uvedl pro Seznam Zprávy předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Dodavatelé jsou ochotni z obchodních důvodů komentovat zakázku a své nákupní ceny jen anonymně. Kupříkladu čínské Lepu testy, které se ve školách rovněž používaly, není podle nich možné v takové cenové relaci ani sehnat.

„Podle objemu se dají v Číně pořídit za 40 korun, možná o něco méně. Níž se ale fakt nedostaneme,“ komentuje jeden z dodavatelů, který Lepu testy nakupoval v různě velkých dodávkách opakovaně. Podobné je to třeba u dalšího čínského výrobce Hangzhou Realy Tech nebo Hangzhou Testsea Biotechnology. Zcela mimo tuto cenovou relaci jsou pak jihokorejské testy, které by někteří dodavatelé mohli ve velkých objemech dodávat nejníže za cenu kolem 80 korun za test.

I takoví dodavatelé ale mají v tendru šanci. Sice se v zadávací dokumentaci píše o tom, že nabídková cena nesmí být překročena, státní správa hmotných rezerv se ale bude zabývat i dražšími variantami, pokud nikdo nepodá nabídku do zmiňovaných 180 milionů korun. Jak uvádí i šéf SSHR Švagr, cena je pouze předpokládaná.

Otázkou ale zůstává, jakým způsobem by se při výběru dražší nabídky postupovalo. Ministr školství Robert Plaga (za ANO), pro kterého SSHR zakázku připravuje, by patrně musel nejprve znovu žádat vládu o navýšení prostředků na nákup antigenních testů.

Výrobce, dodavatel, nebo distributor?

Už od účasti v prvním tendru ale odradila zájemce i další povinnost, a to registrovat se jako výrobce u Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Některým se totiž povolení nepodařilo získat a u SÚKLu zůstali registrováni pouze jako distributoři nebo dodavatelé. K tomu také směřoval dotaz jednoho ze zájemců a následné vysvětlení zadávací dokumentace státní správou hmotných rezerv.

„Pro dodavatele je nutné se registrovat dle instrukcí SÚKLu na základě skutečnosti, zda původní zdravotnický prostředek je do EU dovážen, nebo pouze v rámci EU distribuován. Povinnost registrace výrobce vyplývající ze zákona č. 268/2014 Sb., o zdravotnických prostředcích se tak považuje za splněnou právě provedením registrace jako dovozce/distributor,“ píše ve vysvětlení zadávací dokumentace ředitel odboru zakázek SSHR Miroslav Basel.

Ačkoliv je tak v podmínkách uvedená nutnost registrace výrobce v Registru zdravotnických prostředků SÚKL, u zájemců o dodávku postačí registrace buď jako dodavatelů, nebo distributorů.

„Ministerstvo zdravotnictví, SÚKL a Správa státních hmotných rezerv uzavřely dohodu k akceptování registrace držitelů výjimky MZ pro činnosti dovozce, respektive distributor,“ upřesňuje mluvčí SÚKL Klára Brunclíková postup, na kterém se státní úřady dohodly.

Jedinou překážkou pro dodavatele tak zůstává už jen termín dodávky. SSHR vypsala tendr 28. dubna, do 9. května je nutné podat nabídku a už 17. května musí dodavatel odevzdat prvních 2,8 milionu testů do skladů SSHR. Právě do tohoto data by měla školám stačit aktuální zásoba antigenních testů.

Některé podmínky se ale od prvního tendru podařilo vyjasnit a přibylo i registrovaných dodavatelů v dynamickém nákupním systému SSHR. Jestli se ale podaří vybrat vítěze tendru, to jisté není. Výsledky se dozvíme v pondělí.

Reklama

Doporučované