Hlavní obsah

Proč nevrátím dotaci? Nic jsme netajili, na úřadu to vědí, říká Mynář

Foto: Profimedia.cz

Hradní kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Vratislav Mynář vysvětluje, proč odmítá vrátit dotaci téměř šest milionů korun, kterou dostal na stavbu penzionu v Osvětimanech.

Článek

Firmu Clever Management hradního kancléře Vratislava Mynáře vyzval dotační úřad, aby vrátila téměř šest milionů korun, které dostala na dostavbu penzionu v Osvětimanech. Důvodem bylo, že podle úřadu neuvedla v žádosti všechny údaje a podporu získala neoprávněně (protože už byl před tím stejný projekt podpořen Ministerstvem školství).

Kancléř Mynář však pro vrácení dotace nevidí žádný důvod. V rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že když o peníze z Evropské unie žádali, tak nic nezatajili.

Úředníci dotačního úřadu podle něho věděli, že na stejnou stavbu před tím Ministerstvo školství přispělo částkou 13 milionů korun.

Případ je připraven dotáhnout klidně až k soudu. „Já se budu bránit všemi možnými prostředky,“ prohlásil Mynář v rozhovoru, kde svůj postoj, proč odmítá dotaci vracet, poprvé vysvětluje.

Dotační úřad řekl, že by vaše společnost měla vrátit dotaci necelých šest milionů korun. Vrátíte je?

Já s tím nesouhlasím. Budu do poslední kapky krve bojovat, protože jsem si na sto procent jistý, že pravda je na naší straně.

Zkuste to rozvést.

V době, kdy jsme požádali Regionální operační program o možnost ucházet se o dotaci na vybudování tříhvězdičkového penzionu v Osvětimanech, kolem nás všichni úředníci běhali. Říkali, že mají spoustu peněz z Bruselu, že máme chodit s projekty, že nám všechno projde. Hlavně, aby nemuseli vracet peníze do Bruselu.

Žádost uspěla, dotace proběhla v souladu se všemi pravidly, proběhlo několik kontrol, vždy bez ztráty kytičky. Regionální operační program vždy konstatoval, že je vše v pořádku.

Co jste dělal dál?

Přemluvil jsem svého společníka (Vladimíra Pavlíka - pozn. redakce). Ta rozestavěná stavba měla dvě možnosti: buď zánik nebo ji dostavět. Přepracovali jsme kompletně projektovou dokumentaci. Z obyčejné ubytovny jsme začali dělat tříhvězdičkový hotel. A následně jsme se dozvěděli o možnosti požádat o dotaci.

Dotační úřad tvrdí, že jste v té žádosti neuvedli některé informace. Třeba, že ta stavba už získala dotaci z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

My bychom museli v elektronickém formuláři žádosti o dotaci, který byl podmínkou přijetí žádosti, lhát. Ten formulář nešel vyplnit jinak a pak jsme se ničeho nedopustili. Jinými slovy - žadatelem o tu dotaci byl nový subjekt: Clever Management. A ten formulář říká, jestli ta společnost (Clever) žádala o nějakou jinou dotaci z veřejných peněz. Clever Management však nikdy o žádnou dotaci nežádal. A kdybychom do dotazníku uvedli příjemce dotaci spolek Chřibák, tak bychom lhali, neboť tento subjekt o tuto dotaci nežádal.

Ve formuláři jsme vyplnili pravdu: žadatelem je nový subjekt Clever Management. My jsme také uvedli, že na hrubé stavbě se původně podílelo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Takže jsme nic neporušili a netajili.

Takže o tom úřad věděl?

Regionální operační program o tom věděl. Já byl minimálně dvakrát na jednání ve Zlíně, kde jsme jim tuto informaci řekli. Před samotným podáním žádosti proběhla dokonce i osobní prohlídka na místě za účasti úředníků z Regionálního operačního programu, kteří se přišli podívat, v jakém stavu ta hrubá stavba je. Tam tu informaci opět dostali. Kromě toho, že nešel jinak vyplnit ten formulář žádosti, tak o tom věděli i ti důležití činovníci.

Ty tam na tom úřadu jsou stále. Nebo ne?

Řeknu vám jednu věc, co je hodně osobní. A může s tím souviset, nemusí. Jeden člověk, co tam je od začátku, je tam pořád a rozhodoval v téhle kauze, mě asi měsíc předtím, než tohle vypuklo, požádal, jestli bych pro něj neměl pracovní místo. Já jsem mu bláhově řekl, že nejsem organizace, co shání pracovní místa. Měl jsem být možná taktičtější, možná jsem mu měl říct, že se o něco pokusím.

Tvrdíte, že jste tedy nic nezatajili.

Opakovaně jsme jim to říkali. Je otázkou, proč na Regionálním operačním programu nemají uchované zápisy z těch jednání. Teď se to někomu hodí. Někdo v tom něco hledá. A já to beru jako zadání vůči moji osobě. Budu troufalý, v této zemi se rozkradly miliardy z dotací. Miliardy. Věřím tomu.

A já se společníkem jsme pro záchranu toho, co začalo a nedokončilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, investovali z vlastních asi dvacet milionů korun jenom proto, aby to nespadlo a sloužilo tomu účelu, pro který byl původní záměr, tedy využití pro ubytování sportovců, a za to mě teď chtějí potrestat. To přece nemá logiku. Areál je využíván pro sportovní soustředění sportovců, a to dětí i dospělých.

Vyjádření ROP Střední Morava:

Vedoucí odboru kontroly a plateb ROP Střední Morava Dana Koplíková v reakci na rozhovor Seznam Zpráv s Vratislavem Mynářem napsala, že jeho firma musela uvést více údajů. Ve webovém formuláři byla podle ní záložka, kde měli zástupci firmy napsat, zda má tento projekt vazbu na jiné projekty, na které šly peníze z evropských nebo státních dotačních programů.

„ROP Střední Morava v žádných písemných dokumentech neměl uvedenu informaci o poskytnuté dotaci z Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy občanskému sdružení Chřibák v souvislosti s dotací pro Clever Management,“ uvedla Koplíková.

Dotační úřad ale teď zahájil daňové řízení. Už jste se k němu vyjádřili?

My jsme už na to reagovali. S našimi právními zástupci jsme už dokládali tu naši důkazní část. Navíc jsme teď ještě doplnili notářské zápisy o vyplňování toho formuláře. Podle našeho názoru je to ta nejdůležitější věc. Znovu říkám, na tom úřadu o tom věděli. Teď někteří dělají, že o tom nevěděli. My jsme ale nic netajili.

Budete se soudit?

Do teď jsem si myslel, že pokud se jedná o nějakou daňovou kontrolu, tak to bude dělat úřad, který je kompetentní a který není spjatý s Regionálním operačním programem, například finanční úřad, nebo finanční správa. Tady je ale další anomálie. Což je pro mě překvapením, že to dělá ten stejný úřad. Takže se dá těžko předpokládat nějaké jiné rozhodnutí.

Rád bych se mýlil, ale kapříci si nevypustí svůj rybník. Kolegové, co spolu chodí na obědy, neřeknou, že to bude jinak. Já se budu bránit všemi možnými prostředky. Následné odvolání může řešit Ministerstvo financí a následně soud. Využiji všech možností.

Kolik jste do té stavby investoval?

Z vlastních peněz se společníkem formou půjček přes naše spřízněné firmy, jestli si dobře vzpomínám, tak to bylo kolem dvaceti milionů korun.

Penzion je na vašem pozemku. Od spolku Chřibák si ho vaše firma pronajímá. Co se bude dít, až tento pronájem skončí (smlouva končí 1. července 2026)?

Teď je na dohodě mezi spolkem Chřibák a Clever Managementem, jak s tím naloží. Troufnu si říct, že kdyby s tím chtěl spolek Chřibák něco udělat, tak už minimálně před rokem, možná před dvěma, mohl. To vypršela udržitelnost programu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Do budoucna to je na jejich dohodě.

Takže by smlouva mohla pokračovat? Bavili jste se o tom předsedou spolku Chřibák panem Otakarem Berkou?

Neřešil jsem to s ním. Teď to není akutní řešit. Těch scénářů je několik. Může dojít k vyrovnání za technické zhodnocení stavby. Může být smlouva prodloužena. Chřibák je spolek, který se snaží zaměřit na zlepšení sportovních aktivit, nemá zájem, žádný úmysl a nemůže být výdělečnou organizací.

Reklama

Doporučované