Hlavní obsah

Proč padl „malý Babiš“? Vsadil na moc karet, míní expert

Ivo Valenta vlastní hazardní skupinu Synot, jejíž mateřská společnost sídlí na Kypru. Je i většinovým vlastníkem Parlamentních listů.

Reklama

Politici Andrej Babiš a Ivo Valenta. Spojují je miliardy a média. Ten druhý teď z vysoké politiky vypadl, když prohrál senátní volby. Podle experta pohořel, protože čelil starostovi s oddanými voliči a s podporou hnutí STAN.

Článek

Miliardář Ivo Valenta patří k nejmocnějším postavám jihomoravského Slovácka. Vlastní hazardní skupinu Synot, stojí za Parlamentními listy a do víkendových voleb mohl věci ovlivňovat i z pozice senátora. Tomu je však konec, Valenta ve druhém kole prohrál.

Porazil ho starosta Starého Města Josef Bazala (KDU-ČSL), což se i vzhledem k Valentově finančnímu zázemí příliš neočekávalo. Podle předního českého experta na senátní volby Michala Pinka z brněnské Masarykovy univerzity sehrála svou roli Valentova kontroverzní pověst - ať už je to podnikání v hazardu, odsouzení v korupční kauze, či usídlení jeho firmy v daňovém ráji na Kypru.

„Ivo Valenta je kandidát, který přispívá k polarizaci na mikroúrovni, i na té vyšší. Když se takový kandidát dostane do 2. kola proti kandidátovi KDU-ČSL, který má za sebou kompaktní a oddanou voličskou základnou, a je to navíc na Moravě, pak je kandidát lidovců ten, který má navrch. To se potvrdilo i v Uherském Hradišti,“ vysvětlil Pink v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Když před šesti lety Valenta ve volbách vyhrál, soupeřil rovněž s lidoveckým kandidátem - Pavlem Botkem. Tehdy však KDU-ČSL byla součástí vlády Bohuslava Sobotky, což Botkovi nehrálo do karet. Nyní jsou lidovci vnímaní jako opoziční strana, což ve volbách takzvaného druhého řádu - jakými senátní volby jsou - hraje roli.

„V tuto chvíli je KDU-ČSL oproti situaci před šesti lety opoziční stranou, která na Moravě lépe získává protestní elektorát. Viděl jsem to 60 ku 40 ve prospěch pana Bazaly. Klíčové je, že měl za sebou KDU-ČSL a post starosty Starého Města. Důležité bylo i to, že pan Bazala měl podporu hnutí STAN. V uplynulých volbách se ukázalo, že Starostové a nezávislí se v senátních volbách stali ultra úspěšným koněm,“ míní politolog Pink.

Může se zdát paradoxní, že v souběžných krajských volbách se Valenta vykroužkoval z nevolitelného 43. místa až k zisku krajského mandátu za slepenec Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých. Volební systém krajských a senátních voleb je však odlišný, což se v případě Valenty výrazně projevilo.

„V krajských volbách získal Ivo Valenta hlasy na několikanásobně větším území, než byl jeho senátní obvod. Volí se také poměrným volebním systémem, kde voliči uvažují jinak než v senátních volbách. Problematické může být i to, když táhnete najednou dvě kandidatury. Je lepší vsadit vše na jednu kartu, Senát může být v tomto ohledu přítěží,“ dodal pedagog Pink.

Valenta, kterému se kvůli majetku a vlastnictví médií někdy přezdívá malý Babiš, si v roce 2016 kvůli politice přenesl trvalé bydliště do České republiky (do Zlína). Do té doby byl rezidentem Monaka, kvůli čemuž se často stával terčem kritiky.

Teď vypadl ze Senátu, kde zasedal v klubu ODS, z politiky však - vzhledem k zisku mandátu krajského zastupitele - úplně nemizí.

Reklama

Související témata:

Doporučované